Umberto Eco toteaa Ruusun nimi -kirjassaan, että huumori on kaikkein tehokkain ja myös vaarallisin ase politiikassa.
Miten olisi huumorin käyttö valosaastetta vastaan?
Ursalaiset voisivat tehdä tunnetuksi Klamydia-yhtyeen kappaletta Närpiön kansallislaulu. Sen saa nykyään myös kännykän soittoääneksi.
http://lyrics.wikia.com/Klamydia:N%C3%A4rpi%C3%B6n_Kansallislauluhttp://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=431137-Iltalehden keskustelusta käy ilmi millaiset tukiaiset menevät Närpiöön valoviljelyä vauhdittamaan.
Valoviljelykasvihuoneita ivaava laulu on kuulemma saanut isännät hermostumaan Närpiön seudulla...

Muistin virkistämiseksi parin vuoden takaa kuva Närpiön oranssinvärisestä yötaivaasta, jonne valoviljelykasvihuoneet saavat aikaan keinotekoisia valopilareita:
Edit 2. Palaan vielä tähän, nimittäin Iltalehden foorumilla on linkki Ylen ruotsinkielisiin uutisiin:
http://svenska.yle.fi/nyheter/sok.php?id=207253&lookfor=&sokvariant=arkivet&advanced=yes&antal=10Juttu kertoo, että Pohjanmaan kymmenestä suurimmasta maataloustuen saajista peräti kuusi on Närpiöstä ja isoimmat rahat ovat menneet juuri valoviljelykasvihuoneiden tukemiseen. Tämä oli minullekin yllätys, että maatalousalan sisällä valoviljely on kasvanut taloudellisesti näin merkittäväksi. No, kyllähän tuon toisaalta huomaa, kun lukee täältä Astronetistä ihmisten kirjoituksia miten näitä valoviljelytiloja ilmaantuu eri puolille Suomea.
Jos tähän valosaasteeseen haluttaisiin vaikuttaa, oikea keino olisi tuen ympäristöehtojen kiristäminen.
Ja tänään kerrotaan edelleen, että Suomessa valoviljeltyjen vihannesten edullinen hinta perustuu tukiaisten lisäksi ihmiskaupan kaltaiseen halpatyövoimaan. Valoviljelytiloilla on ulkomaista työvoimaa, joka elää alkeellisissa oloissa ja tekee ylipitkiä päiviä alan työehtosopimusten vastaisin palkoin ja ehdoin.
http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite/Kotimaa/1194669225516/artikkeli/maaseudun+tulevaisuus+ihmiskauppa+leviaa+suomessa+-+vakea+toissa+nalkapalkalla.htmlKangasalan Sanomissa oli viime viikolla nimetön tekstiviesti yleisönosastossa, että täkäläinen valoviljely-yrittäjä olisi mukana po. toiminnassa.
MT:n viittaama tutkimus on: Ehdoilla millä hyvänsä. Työperäinen ihmiskauppa ja ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö Suomessa.
Anniina Jokinen, Natalia Ollus ja Minna Viuhko, Helsinki 2011. Löytyy täältä:
http://www.heuni.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline;%20filename=Taitto_67_FINAL_20012011.pdf&SSURIsscontext=Satellite%20Server&blobwhere=1295265233056&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application/pdfTutkimuksen s. 64 kertoo Pohjanmaalla sijaitsevasta puutarhayrityksestä, joka palkkasi thaimaalaisia työntekijöitä vuosina 2006–2008. Yrittäjät tuomittiin myöhemmin työsyrjinnästä oikeudessa.
Mitä näillä valoviljelytiloilla oikein tapahtuu?-Jorma M.
Kangasala