Seminaarikutsu: Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta?

Aloittaja Anne Liljeström, 16.01.2015, 15:03:18

« edellinen - seuraava »

Anne Liljeström

Seminaarikutsu: Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta?

Valtaavatko melu ja keinovalo ympäristömme? Onko hämärä hiljaisuus häviämässä pysyvästi kaupunkiympäristöstä? Miten ääni- ja valomaisema tulisi huomioida suunnittelussa?

Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan 26.2.2015 järjestettävässä Liikenteen humua vai hämärää hiljaisuutta? -seminaarissa. Tilaisuudessa käsitellään melun ja keinovalon vaikutuksia ihmisiin ja ympäristöön, erilaisten haittojen ehkäisyä ja suunnittelua eri näkökulmista. Seminaarin järjestävät Suomen ympäristökeskus ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi yhteistyössä Ympäristötiedon foorumin kanssa.

Aiheita käsitellään ennen muuta liikenteen melun ja liikkumiseen liittyvän valosuunnittelun kautta, mutta myös laajemmin osana yhdyskuntasuunnittelua. Erityisesti pohditaan, millaisella suunnittelulla voidaan edistää miellyttäväksi koettuja ääni- ja valomaisemia. Seminaarissa kuullaan puheenvuoroja eri alojen asiantuntijoilta, minkä jälkeen on lyhyt paneelikeskustelu. Yleisö voi esittää kysymyksiä puhujille ja panelisteille.

Seminaarin puhujina ovat dosentti, erityisasiantuntija Outi Ampuja (Trafi/Helsingin yliopisto), professori Helmi Järviluoma-Mäkelä (Itä-Suomen yliopisto), arkkitehti, valaistussuunnittelija Marjut Kauppinen (Arkkitehtitoimisto Marjut Kauppinen Oy), ylitarkastaja Larri Liikonen (Uudenmaan ELY-keskus),  vanhempi tutkija Jari Lyytimäki ja ylitarkastaja Jukka Pajala (Suomen ympäristökeskus) sekä valaistuspäällikkö Juhani Sandström (Helsingin rakennusvirasto).

Seminaari järjestetään torstaina 26.2.2015, klo 9-12.30 Helsingin yliopiston päärakennuksessa (Fabianinkatu 33, 3 krs. Sali 5.). Tilaisuus on ilmainen, ja tauolla on kahvitarjoilu. Paikkoja on rajoitetusti, joten ilmoittauduthan seminaariin sähköpostitse etukäteen 19.2.2015 mennessä.

Tervetuloa!


Ilmoittautuminen ja lisätietoja:
Janne Rinne, tutkija, Suomen ympäristökeskus (janne.rinne@ymparisto.fi, puh. 0295 251 562 )

Seminaaria ovat innoittaneet kaksi Gaudeamuksen julkaisemaa tuoretta tietokirjaa: 
Ampuja & Peltomaa (toim.): Huutoja hiljaisuuteen; Lyytimäki & Rinne: Valon varjopuolet

Seminaarin toteuttamista tukee Maj ja Tor Nesslingin säätiö.
Anne Liljeström
Ursan toiminta- ja tiedotussuunnittelija

A.t.o.m.i

Täällä yksi tapahtumaan ilmoittautunut. Kiitos Anne tiedosta.

A.t.o.m.i

Tilaisuus oli mainio. Valo- ja melusaaste otetaan nykyään vakavasti. Tulevaisuudessa taivasta valaiseva hukkavalo ennemminkin vähenee kuin lisääntyy. Paljon asioita tehdään jo nyt, muutokset vain vievät aikaa. Esimerkkinä Helsingissä päästään pikkuhiljaa eroon "oranssista" katuvalaistuksesta. Oranssin tilalle tulee valkeavalaistus, joka on paremmin suunnattu, miellyttävämpi, ja näin ollen hukkavalo (saaste) vähenee.  Pari linkkiä Syke ja Twitter.