Canonin superzoom digipokkarit tähtikuvauksessa

Aloittaja gosse, 19.12.2014, 23:23:36

« edellinen - seuraava »

gosse

Tervehdys alan asiantuntijat,

muutaman vuoden foorumia seuranneena, Sky-Watcher Skymax-127 SynScan AZ GOTO omistajana ja lähinnä kirkkaimpien kohteiden visuaalitarkkailijana, on kuvauspuoli ruvennut enemmmänkin kiinnostamaan.
Järkkärinäni Canon 60D ja em. putkella en ole onnistunut kuitenkaan saamaan tyydyttäviä DS kuvia edes pinottuna (liekö valovoima f/11.8 vain liian pieni kuvaamiseen esim. galakseja tai sumuja).
Onko jollain kokemuksia esim Canon PowerShot SX60 HS digipokkarista, jossa on huima 21-1365mm kinovastaavuus ja valovoima f/3.4-6.5 (öbaut tuplana omaan SW putkeeni verrattuna).
Tuollainen satuloituna GOTO putken selkään (paino vain 650g ja hinta eGlobalissa 350e) vastaisi melko hintavaa pakettia järkkäri+ saman valovoiman omaavalla obiskalla.
Tuolla saa kuitenkin tallennettua  RAW-formaattiin ja CHDK softa toimii (ainakin pikkuveljellä SX50 HS) hieman pidempienkin valotuksien aikaansaamiseksi.
Kuvan laatu ei varmasti vastaa Canonin L-sarjan obiskoiden kuvia, mutta näin aloittelijalle ja vain yksilompakkoiselle...

MarkoM

Tuosta nimenomaisesta Canonin superzoomkamerasta ei ole kokemusta, mutta hieman vastaavasta Sonyn kamerasta kylläkin (DSC-HX400V) on sen verran, että uskaltaisin niiden perusteella sanoa, että superzoomkamera soveltuu minun mielestäni paremmin Kuun (http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/31611), Auringon (aurinkosuotimella varustettuna tietysti) ja/tai kirkkaimpien planeettojen kuvaamiseen.

Syvää taivasta en lähtisi kompaktikameralla kuvaamaan, sillä esimerkiksi kenno yleensä ei yllä lähellekään sellaista laatua kuin mihin järkkäreissä on totuttu, joten suuremmalla herkkyydellä ja pidemmällä valotusajalla kohina ja kuvan "suttuisuus" lisääntyy huomattavasti.

Koska sinulla on jo hyvä kamera olemassa, kannattaisi superzoomkameran sijaan harkita mieluummin vaikkapa laadukkaan ja valovoimaisen linssiputken hankintaa tuohon nykyisen kaukoputken rinnalle (ellet nyt sitten muusta syystä tarvitse pidempää polttoväliä mahdollisimman edullisesti).

Sky-Watcher 80ED esimerkiksi voisi olla hyvä vaihtoehto näin alkuun ja pyörii melkein samoissa hinnoissa kuin SX60 HS (satasen tai pari lisää ostopaikasta riippuen), tai joku muu vastaava pieni linssiputki...
Marko Myllyniemi
"Koskenkorvan kivennäisvesi on valmistettu kirkkaasta, vähänatriumisesta lähdevedestä, siksi sen maku on niin päähännousevan raikas. Maista Koskenkorvan kivennäisvettä. Tulet hyvälle tuulelle!"
astro.kuvat.fi
Kuvagalleria
Lakeuden Ursa ry

einari

Itse otin aikanaan (noin 10v sitten) kyseisen tyyppisellä putkella ja digipokkarilla ihan itseä tyydyttäviä tähtikuvia - mutta silloin odotukset eivät kovin korkeat olleet.
Tälläkin foorumilla muutamat on onnistuneet ottamaan pokkarillain yllättävän hienoja tähtikuvia, mutta Markon ehdotuksen jatkoksi heitän ehdotuksen että entäpä jos hommaat vaikkapa Samyangin 85-millisen (tms) ja kuvailet silla putken päällä tai putken sijalla.
___
Tapio

Meade-mad

Käytettyjä kameraobjektiivejakin kannattaa katsella.

Canoniin käy mekaanisella sovitteella ilman lisäoptiikkaa oikeastaan kaikki muut kuin Minolta ja Canon FD objektiivit. Kokoluokassa 135mm - 300mm on paljon valikoimaa eikä hintakaan hirvitä. Niissä ei paljoa häviä, vaikka eivät aivan maailman huippuja olisikaan.

Katso vaikka Kameratorin käytettyjen valikoimaa.
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

JKyytinen

Lainaus käyttäjältä: gosse - 19.12.2014, 23:23:36
Järkkärinäni Canon 60D ja em. putkella en ole onnistunut kuitenkaan saamaan tyydyttäviä DS kuvia edes pinottuna (liekö valovoima f/11.8 vain liian pieni kuvaamiseen esim. galakseja tai sumuja).
Onko jollain kokemuksia esim Canon PowerShot SX60 HS digipokkarista, jossa on huima 21-1365mm kinovastaavuus ja valovoima f/3.4-6.5
Kun otetaan huomioon valovoiman "kinovastaavuus", eli miten paljon pieni kenno häviää isolle, 60D:llä saa selvästi himmeämmistäkin kohteista valoa, tosin f/11.8kin on kyllä todella huono. Samyang 85mm voisi olla hyvä idea, jos se polttoväli kiinnostaa.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

gosse

Tervehdys,

kiitti pikaisista vastauksista. Jotakin tuon suuntaisia vastauksia uumoilinkin. Tuo SX 60 pieni kennon koko  (1/2.3 inch) pääsi hämäämään, tuijotin ja vertailin vain pikselimääriä (Powershot SX 60, 16.1 milj ja EOS 60D, 18.0 milj.).

Tuo Samyangin 85mm f/1.4 on varmasti se millä kannattaa lähteä bongaamaan pintavalovoimaisimpia DS kohteita, hintakin eGlobalissa vain 234e :)

Onko ehdotuksia valotuksen pituudelle Samyangin 85mm ja tuon em. putken kanssa, jalustan seurantatarkkudelle sopivana, esim, M31 tai M42 kuvaamiseen (taitaa sivuta alkuperäistä aihetta jo aika kaukaa)?

-Gosse-

einari

Kokeile kuinka pitkälle jalustan rahkeet riittää. Atsimutaalisena ei ole paras mahdollinen, mutta eiköhän minuutti ainakin mene.
___
Tapio