NGC 7640

Aloittaja Timo Kantola, 27.09.2009, 18:51:33

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

Viimeyöltä, pilviä väistellen 7x8min
Timo Kantola

Make


Hieno kuva, Timo!  En ymmärrä, miten pärjäät noin lyhyillä valotusajoilla. Sinulla taitaa olla käytettävissäsi aika pimeä kuvauspaikka.

Tässä minun yritykseni kohteesta 19x10 minuutin valotuksella. Jotakin meni pieleen kalibrointikuvissa tai jossakin, koska pohjalle jäi hankala suuren mittakaavan (n. 10 pikseliä) rakenteinen kohina. Sen kanssa tappelin aika lailla käyttäen lopulta surface blur-filtteriä, koska gaussian blur ei toiminut näin ison mittakaavan kohinalle. Otin mukaan rajaukseen vasempaan ylänurkkaan galaksin UGC12588.


Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: Make - 16.10.2009, 23:42:44
Hieno kuva, Timo!  En ymmärrä, miten pärjäät noin lyhyillä valotusajoilla. Sinulla taitaa olla käytettävissäsi aika pimeä kuvauspaikka.

Kiitos kehuista :)
Pimeä paikka taitaa olla suurin tekijä.
Pimeäähän täällä on - lähin katuvalo on 2-3km päässä, ja 6km etäisyydellä on sitten kaupunkivalaistus - no siis Pieksämäen valot, mutta ne kaikki on seläntakana. Eteläänpäin saa mennä 40 km, ennen kuin tulee katuvaloja vastaan.

Kamerana  modattu canon 350D (sen taisit jo tietää) filtterinä Baaderin IR-Cut.  Yleensä otan yhdestä kohteesta 5...10 kuvaa maximissaan. Kuvan laadun paraneminen siirryttäessä yhdestä kuvasta 6 kuvan pinoon on huikea , 6 kuvan pinoa verrattaessa 16 kuvan pinoon - kuvanlaadun paraneminen ei ole mielestäni vaivan arvoinen.. Valotusaika iso800 arvolla  ja IR-cuttia käytettäessä on 8min osoittautunut lähes optimaaliseksi - pitemmillä aijoilla alkaa lämpökohina sotkemaan kuvaa niin että tarvitaan enemmän kuvia pinottavaksi jos haluaa muutakin kuin rakeita kuviin. Kuvatessa siirrän kohteenpaikkaa kennolla joka valotuksen jälkeen 5-10 pix alas ja sivulle, tämä siksi että se tasaa pikselien sekä columnien välisiä herkkyyseroja - säästää isolta riesalta jälkikäsittelyssä, ennen kuin keksin tämän systeemin , niin sain kuvista aina enemmän tai vähemmän raidallisia jos sieltä pohjalta yritti kaivella himmeitä yksityiskohtia. Kennon pidän niin puhtaana että ei tarvitse roskien takia flättejä käyttää - kulmien vinjetoinnista pääsee "saksilla" eroon, darkkeja käytän "kevyesti" ja rumimmat hotspotit poistan Photarin leimasimella. Käsittelyssä (CS2:sella) käytän aina 16bittisiä tiffejä, pinoan registax5:lla yleensä ilma sigma clippiä - kuvat kun on manuaalisesti siivottu ennen pinoamista. Registaxsilla en tee muuta kuin pinoan kuvat ja talletan 16bit tiffinä jatkokäsittelyyn Photarille. Photarilla säädän ensin värikanavat kohdalleen ( Petri Kehusmaan opettama temppu - kiitos siitä !)  ja sitten vähän curvesia , saksitaan ja tallennetaan. Kuvat kun ei oo mitään tieteellisiä, niin katson että varsinaiseen kalibrointiin ei ole tarvetta.

Lyhyesti: Pimeä kuvauspaikka, puhdas kenno ja optiikka, kevyt käsittely ja sitten esille .. tai jonnekkin.
Timo Kantola

Make

Tein käsittelyn vielä uusiksi ja lisäsin loputkin kelvolliset ruudut. Valotusta nyt yhteensä 31x10min = 5h 10min. On tämä aika vaikea kohde näin kaupungissa kuvattavaksi. Löysin vian aikaisemmasta käsittelystä: skyflatit olivat sinisiä => Nebulosity2 ei laske flatin harmaasävyarvoa joka pikselille, vaan käyttää suoraan raaka-arvoja  => punaisten pikselien flatti oli aivan erilainen kuin sinisten pikselien. Korjasin tilanteen Iriksellä.


Isompi kenttä TÄÄLLÄ. Nyt ei UGC12588 mahtunut kuvaan, sillä lopuissa ruuduissa sitä ei ollut.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Make


Tässä toinen värivaihtoehto ja linkki kunnon kuvaan samasta kohteesta:


Tällaista jälkeä saa Isolla Putkella  :grin:.
Markku Kellomäki
Make's Space Station-blogi

Timpe

Korkea aika nostaa tämä galaksi uudelleen esiin kuvan kera. Tällä on sentään mittaa 10' ja tuosta näkyy loppukuvaan yksityiskohtiakin ihan mukavasti :smiley:
Kirkkaus 11 magnitudia eli ei ole mitenkään kirkas kohde visuaalihavainnoille (Deep Sky Archivessa oli neljä havaintoa ja vain ds-guruilta).



Kuvattu 17.9.2014 - 18.9.2014 (klo 22:27-01:45) eräänlaisena välityönä käyttäen GSO 10" RCT-putkea lyhentimellä varustettuna (1332mm). Valotusta tuli QSI 583ws:n kennolle melko vaatimattomat 4x12min per LRGB-kanava (yht. 3h 12min). Kaikki kuvat otettu 1x1 binnaten, joten käytin RGB-kanavat mukaan kokonaisluminanssiin PixInsightissa. Tämä kuva on noin 50% croppi kuva-alan keskeltä ja koko kenttä löytyy täältä.
Havainto myös Taivaanvahdissa: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/30719
- Timo Inkinen

Ransu

Tyylikäs kuva Timpe, jännät kiehkurat tuossa galaksin  oikeanpuoleisessa kierteishaarassa. Putki näkyy olevan varsin hyvin kollimaatiossa.
Olen näköjään itsekin kuvannut tätä 2011 C8:lla ja järkkärillä mutta kuva on jäänyt sisäisen sensuurin verkkoon.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Timpe

Tattis, Ransu :azn:
Olin ajatellutkin, että tämä sopisi hyvin C14 + 0,5x lyhentimellä kuvattavaksi kun olet noita galakseja kuvaillut ko. yhdistelmällä. Olisiko siis uusintakuvan paikka sillä suunnalla, niin saataisiin yksityiskohtaisempi kuva tähän ketjuun? (Oman RCT:n 1332mm jätti tuon hiukan pieneksi kennolla.)
- Timo Inkinen