Revontulet havaintokaudella 2014-2015

Aloittaja Nikke, 06.09.2014, 02:01:29

« edellinen - seuraava »

JuhaK71

Lainaus käyttäjältä: helppo92 - 18.03.2015, 07:23:52
Nopeasti liikkuvia ja taivaan peittäviä revontulia tosiaan oli, mutta mielestäni hyvin hailakan värisiä ja himmeitä, lukuunottamatta noita kaikkein aktiivisimpia hetkiä. Ei mene edes kovin korkealle omalla listalla näyttävyyden suhteen.

Tuollainen kokemus minullekin tuli, mutta toisaalta, täällä Oulun korkeudella noita näkyy useamminkin.

Taivaalla oli jonkinlaista utua, joka leikkasi näyttävyyttä revontulista, Orionin vyö näkyi kovin himmeänä klo 22 aikoihin.

Ja kovin räiske taisi ollakin etelämpänä kuin oma asuinpaikkani.

VeijoT

Olihan siellä ajoittain aikamoista tulitusta, ehkä parhaammat hetket oli kello 22 molemmin puolin.  Minulla oli kamera kaukoputken jalustassa kiinni, tuli hieman turhaan siireltyaä jalustaa kuvaus suuntaan, kun oli vähän hankala hahmottaa EQ6 liikkeitä. Kuvat on pääasiassa idän suunnalta, mutta myös kaakon ja jopa etelän suunnalla näkyi hieman.

Sain  myös videokuvaa tarttumaan hieman.
https://www.youtube.com/watch?v=ZPFunWFTF-Y&feature=youtu.be

Veijo T


eehy

Upea oli show. Parhaimmillaaan klo 1 jälkeen suoraan zeniitissä Kirkkonummella, juuri kun olin keräämässä rekkuloita kotimatkalle. Kuvissa Otavan kohdalta muutama kuva pidemmästä sarjasta; koronakuvio muutti muotoaan ja väritystään  jatkuvasti.

ellu

Laajakuvaisesta objektiivista olisi ollut hyötyä. Mutta komeat oli ihailla.
Kuvani Taivaanvahdissa

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/34784
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

pnuu

Lainaus käyttäjältä: ellu - 18.03.2015, 21:01:05
Laajakuvaisesta objektiivista olisi ollut hyötyä. Mutta komeat oli ihailla.
Kuvani Taivaanvahdissa

https://www.taivaanvahti.fi/observations/show/34784

Hienoja kuvia :-) Yleensä omaan makuuni ovat juuri "sommitellut" tai maisemalliset kuvat vähän kapeammalla näkökentällä. Tällä kertaa oli kyllä haastavat sen suhteen, ja olen ihan tyytyväinen että päädyin ottamaan kuvasarjaa videota varten Laurilta (vieläkin) lainassa olevan fisun kanssa, suuntaamisen kanssa olisi kuitenkin tullut melkoinen hoppu.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

naavis


Lauri Kangas

Tässä mun saalis etänä artjärveltä. Sisältää myös linkin videoon: http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/35282


Juhanitee

Kyllähän hienot revontulet ilahduttaa aina. Tästä maaliskuun näytöksestä on tullut jonkinlainen tapa. Eikös tämä ole jatkunut jo vuosia näin että kauden komeimmat tulet on lähes päivälleen samaan aikaan vuotta?

Liitteeksi pikkukuva vähän erikoisemmasta "liekistä". Näitä en ole joka vuosi nähnyt.

eehy

Pistinpä vielä tänne hieman laajemman setin reposista Kirkkonummella, niin komeita olivat:

http://www.seco.tkk.fi/u/eahyvone/astro/revontulet-2015-03-17/index.html

MattiH

17-18.3.2015. Mahtava yö, kuten on tullut monen toimesta todettua.

Olin ulkona jo klo 19:10 ja ensimmäiset säteet nousivat näkyviin klo 19:20,vielä kirkkaalle taivaalle. Korona näkyi muutama minuutti tämän jälkeen.

Parhaat hetket olivat siinä kymmenen, yhdentoista välillä. Kirkkaita vöitä ja säteitä etelätaivaalla. Puolenyön aikaan tulet alkoivat sykkimään ja liehumaan. Yhdeltä pohjoistaivas räjähti vielä kerran erittäin kirkkaisiin säteisiin ja vöihin. Koko illan maisema kylpi kelmeän vihertävässä valossa.

Ja sitten se suhina. Ensi kertaa kuulin revontulien aiheuttaman äänen. Oli kuin vaimeaa  radion sihinää ja rahinaa.

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/35287

Panoraama 14 pystykuvasta. Ensimmäisen ja viimeisen ruudun välillä on noin viisi minuuttia. Tulet pysyivät onneksi sillä hetkellä suht aloillaan. Tosiaan, siellä revontulien välissä pilkistää Orion, Venus,  Jupiter sun muut 0_oTarkoitus olisi tehdä kansio, jossa olisi illan tulet aikajärjestyksessä.

ellu

SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Tane

Lainaus käyttäjältä: Juhanitee - 19.03.2015, 08:56:38
Kyllähän hienot revontulet ilahduttaa aina. Tästä maaliskuun näytöksestä on tullut jonkinlainen tapa. Eikös tämä ole jatkunut jo vuosia näin että kauden komeimmat tulet on lähes päivälleen samaan aikaan vuotta?

Liitteeksi pikkukuva vähän erikoisemmasta "liekistä". Näitä en ole joka vuosi nähnyt.
Ehkä on joka vuoutuinen tapa, ei ne aina ole hätkäyttäneet. Nämä tämän vuotiset mahtavat revontulet on parhaat mitä muistan viideltä viime vuosikymmeneltä...
Celestron C14,

JKyytinen

Harvemmin tulee näin kovia vau-elämyksiä kuvienkäsittelyssä. Ainoa, joka tulee mieleen, on tammikuinen Lovejoy-kuvani, jossa pyrstöä vain riitti ja riitti. Nytkin yhdistelen mosaiikkia, joka olisi huipputykitystä jo pohjoistaivaallakin, mutta se onkin etelässä...
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

kurja

kokeilin tehdä time lapsea, ei ehkä paras hetki alkaa kokeilemaan jotain uutta mutta tulipahan tehtyä =D

https://vimeo.com/122651015

Joni

Tuossa mainittiin ilmiön yhteydessä havaituista äänistä. Kun olin tätä myrskyä kuvaamassa eräällä valosaastekarttojen perusteella valitulla hakkuuaukealla, olin pari kertaa kuulevani taivaalta ääntä. Ääni muistutti etäisen joen kohinaa joka pyyhkäisi nopeasti taivaan yli. Ääni oli todella hiljainen ja epäilinkin aluksi sen tulevan takkini kauluksesta. Käytin havainnon jälkeen aikaa pelkästään kuunteluun useita minuutteja mutta en kuullut mitään poikkeavaa. Toinen hyvin mielenkiintoinen havainto hieman myöhemmin: minulle tuli vahva aistimus, kuin aukealle olisi pyyhäissyt iso lauma lintuja tai joitain eläimiä. Tämä oli tosi outo, jonkin "läsnäolon" tuntemus ja aiheutti aistien herkistymistä, jopa lyhyen pelon tuntemuksen. Tiedä sitten, liittyvätkö oikeasti revontuliin vai ilmiöstä herkistyneen havaitsijan "häiriötilaan"?