2" suotimet - mitä huomioitavaa?

Aloittaja Tomu, 04.07.2007, 12:15:31

« edellinen - seuraava »

Tomu

Tervehdys.

Olen harkitsemassa suotimen hankintaa sekä visuaali- että tulevaisuuden digijärkkärillä tapahtuvaa kuvausta varten. Olisiko pidemmän päälle kannattavampaa hankkia 2" suotimia vai pärjääkö 1,25" suotimilla? Miten on kuvauksessa, rajoittaako 1,25" suodin kuvaa tms? Harkitsen Baaderin UHC-S -suodinta, se kun olisi villen kellossa tarjouksessa 2" versiona. Millaisia kokemuksia teillä on eri kokoisista suotimista?

Mitä on hyvä ottaa huomioon visuaalikäytön kannalta suotimen kokoa valitessa? Saako newton-kaukoputkeen jonkinlaista pidintä, jolla suotimen voisi kiinnittää kaukoputkeen koko havaintoillan ajaksi ilman, että sitä tarvitsisi koko ajan ruuvailla irti okulaaria ja barlowia vaihtaessa? Miten mahdollisen komakorrektorin (Baader) kanssa pärjää suodinta käytettäessä?

-Tero
Tero Tomukorpi

xpro

Olen myös hankkimassa samaa suodinta! Ajattelin itse sen pyöräyttää suoraan kulmapeiliin, näin ehkä säästän vähän aikaa ettei edes takas tarvi tuon kanssa värkätä!
Eli tämä tyyli näin aluksi visuaalikäytössä!

Hyviä vinkkejä ym. tarvittavaa tietoa on aina tervetullutta!
TMB 80/480
Canon 40D
Powermate 2x
Powermate 4x

Tomu

Hmmm, eikö kellään ole ajatuksia 2" suotimista verrattuna 1,25" suotimiin? Mietin vain, kun hintaero on villen kellon tarjouksen takia pari kymppiä, että kannattaisiko suoraan hankkia 2" suodin. Onko 2" :sta mitään hyötyä visuaali- ja kuvauskäytössä?
Tero Tomukorpi

Vesa Kankare

2" suotimesta on visuaalikäytössä se hyöty että se käy 2" okulaareihin. Adapterin kanssa sitä voi käyttää myös 1.25" okulaarien kanssa, mutta päinvastoin homma ei onnistu (piskuinen filtteri vinjetoi 2" okulaareissa). Sama hyöty on kuvaamisessa. Jos käytössä on pienikennoinen kamera (webcam tms.) 1.25" filtteri käy hyvin, mutta esim DSLR:n kanssa se jo vinjetoi. 2" filttereillä saa vähemmän vinjetoivan kuvan isokennoisilla kameroilla. Kuvaaminen kyllä onnistuu 1.25" filttereilläkin, mutta reunoilta häviää jonkin verran valoa.

Itse aloin jo jokin aika sitten hommaamaan kaikki filtterit 2" koossa. Hintaa tulee jonkin verran enemmän (esim. Ha:OIII:SII kolmikosta), mutta eipähän tarvitse olla heti vaihtamassa. Tyykkään vieläpä laajoista kuvakentistä, joten kamera tullee aina olemaan isokennoinen (jos vaikka joskus isokennoiseen CCD kameraan olisi varaa...). Fillterit kun ovat hyvin pidettynä lähes ikuisia.

Ja Baaderin UHC-S on mainio suodin. Myös kuvauskäytössä, kunhan muistaa IR suotimen kaveriksi.
Vesku
www.vkastronomy.com

Tomu

Kiitos Vesa vastauksesta.

Taidan itsekin suosiolla hankkia kaikki suotimeni 2" versioina. Minulle oli uusi tieto, että suotimienkin kanssa tarvitsee IR-filtterin, luulin niitä käytettävän vain linssisysteemien kanssa. Toisaalta uhc-suodin nyt taitaa tarkemmin ajatellen ollakin kalvotettu lasinpala  :) ...

-Tero
Tero Tomukorpi

PetriKe

Ja jos haluaa kaiken irti 2" suotimista, niin tilaa ne ilman kehyksiä. Tällöin vinjetointi tulee minimoitua suurilla kennoilla kuvattaessa. Tosin vaatii sitten suodinpyörän, joka tukee kehyksettämiä suotimia.
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

TuRe

IR-suodin kaveriksi...
Vesa, eikö Canon suodata tarpeeksi IR:ää?
Tuomo Repo

Vesa Kankare

Kyllä Canon suodattaa - ellei siitä ole poistettu sitä suodinta. ;) CCD kameroissa taas ei ole alunperinkään IR suodinta. Mutta niin tai näin, UHC-S:n kanssa sellainen on oltava, on se sitten vaikka integroituna kameraan. ;)

Tuo on muuten CCD kameroiden (ja modattujen järkkäreiden) kanssa hyvä huomata. Sieltä IR puolelta tulee aika paljon valosaastetta sisään. IR suotimen kanssa UHC-S:llä saa aika mukavan kontrastin emissiosumuihin. Sama pätee visuaalikäyttöön suunnitelluille OIII suotimille. mm. Astronomikilta saa CCD käyttöön suunniteltuja suotimia, jotka blockaavat myös infrapunaa (ja taas hinta pompsahti...)
Vesku
www.vkastronomy.com

Vesa Kankare

#8
Lainaus käyttäjältä: Tomu - 13.07.2007, 13:58:41
Taidan itsekin suosiolla hankkia kaikki suotimeni 2" versioina. Minulle oli uusi tieto, että suotimienkin kanssa tarvitsee IR-filtterin, luulin niitä käytettävän vain linssisysteemien kanssa. Toisaalta uhc-suodin nyt taitaa tarkemmin ajatellen ollakin kalvotettu lasinpala  :) ...
Vielä tähän. Siis tuo IR suodin on siinä lähinnä sen takia, että kun UHC:n tarkoitus on päästää emissiosumujen signaalia läpi ja estää ei toivottua säteilyä (valosaastetta jne.), on se siinä mielessä epäsuotuisaa jos infrapunaa tulee mukaan heikentämään kontrastia. Silmä ei ole sille herkkä, mutta kamerat ovat. Joten IR suotimen kanssa kuvan kontrasti paranee. Tässä mielessä se on siis hyvä olla myös peiliputkissa mukana. Linssijärjestelmissä vielä suuremmalla syyllä, koska IR ei edes fokusoidu samaan pisteeseen.

Baaderin UHC-S:n läpäisykäyrä. n. 700nm jälkeen oikealle on tuossa infrapuna-aluetta, joka leikkaantuu IR blockkisuotimella pois. Suotimesta läpi pääsevät kiinnostavat aallonpituudet (mm. H-alfa ja OIII) ovat kaikki näkyvän valon puolella. Modattu Canon on herkkä aina tuonne 900nm asti.
Vesku
www.vkastronomy.com