Skywatcher EvostarED80 vs Celestron C5

Aloittaja Thor, 20.04.2014, 00:37:33

« edellinen - seuraava »

Thor

Omistan Celestron C90-putken (pikku Maksutov-Cassegrain). Nyt aikomukseni on hankkia uusi putki noin 500 euron hintaluokasta, ja harkitsen otsikossa mainittuja Skywatcherin 80-millistä linssiputkea (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5540_Skywatcher-EVOSTAR-ED80-ED-APO-80-600mm-2--FOC-MICRO.html) ja Celestronin 5-tuumaista Schmidt-Cassegrainia (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3966_Celestron-C5-XLT-Spotting-Scope---125-1250mm-SC-Telescope.html).

Syy uuden putken ostamiseen on se, että kaipaan nykyistä 90-millistä f14 maksutoviani parempaa valovoimaa ja kontrastia. Kysymykseni on se, että olisiko linssiputki vai nykyistä suurempi katadiotrinen parempi? Putken pääasiallinen käyttötarkoitus on ainakin aluksi planeettojen visuaalikatselu sekä lintujen valokuvaus ja vaatimuksena on että sitä pystyy liikuttelemaan ilman autoa. Kumpaakin putkea olen nähnyt kehuttavan sekä taivaan että maanpäällisten kohteiden katselussa. Harkitsemani C5-putken ainoa ero nykyiseen putkeeni nähden on käsittääkseni hieman erilainen optiikka (Schmidt vs. Maksutov) sekä suurempi apertuuri ja sen myötä pienempi F-luku (polttoväli on 1250mm eli sama kuin nykyisessä putkessani). Linssiputkista minulle ei ole minkäänlaista kokemusta. EvostarED80:ssähän linssin halkaisija on pienempi kuin nykyisen putkeni pääpeilin halkaisija, mutta ainakin valokuvauskäytössä Evostarin f7,5 mahdollistaisi paljon lyhyemmät valotusajat kuin tämänhetkisen putkeni f14 tai C5:n f10.

Prikka

Itselläni on suunnilleen vastaavat putket (Skymax 127 ja Evostarin vanhempi versio). Jälkimmäisen rajat tulevat (ainakin omasta mielestäni) turhan nopeasti vastaan planeettojen visuaalihavainnoinnissa. Vaatimaton polttoväli ja aperatuuri aiheuttavat sen, että planeetoista ei barlowin ja hyvänkään okulaarin avulla tahdo erottaa oikein mitään yksityiskohtia. Ainakin Cloydy Nightshin arviossa (http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1571) C5:n apupeilin halkaisijaksi mainittiin 47mm, joten apupeilistä huolimatta C5:n valoa keräävä pinta-ala taitaa olla suunnilleen kaksinkertainen Evostariin verrattuna. Evostarin (ja minkä tahansa linssiputken) hyvä puoli  on se, että sen kollimoinnista ei tarvitse murehtia. Se soveltuu myös laaja-alaisten syvän taivaan kohteiden kuvaamiseen (jos satut siitä joskus innostumaan).

Putkien soveltuvuutta lintujen kuvaamiseen en osaa arvioida.

Thor

Kiitos vastauksestasi. Kallistun C5:n puoleen, koska ei tuo Evostarin polttoväli (eikä myöskään apertuuri) hyvällä tahdollakaan sovi tämänhetkisiin tarkoituksiini yhtä hyvin kuin C5:n. Ehkä ostan joskus myöhemmin linssiputken syvän taivaan kuvausta varten.

Prikka

Jos sinulla ei ole aiempaa kokemusta syvän taivaan kuvaamisesta, niin C5:n kanssa pääset kyllä siinäkin alkuun kunhan maltat pysyä kirkkaammissa kohteissa. Itselläni ei ole kokemusta polttovälin lyhentäjistä, joten en tiedä voisiko sellaisesta olla hyötyä tuon putken kanssa jos joskus DS-puolelle hairahdat.

Ennen kuin säntäät ostamaan mitään uutta, niin suosittelen että käyt vilkaisemassa tähtibasaaria. C5:n kokoisia SCT ja MCT putkia näyttää olevan myynnissä suhteellisen usein, tälläkin hetkellä myynnissä on ainakin yksi 127mm SkyMax.