Tuunarin kupolisuoja

Aloittaja tuunari, 06.08.2014, 08:48:51

« edellinen - seuraava »

tuunari

Lainaus käyttäjältä: einari - 06.08.2014, 18:09:02
Ilmapallo lienee mallia säähavaintopallo, vai ?
Vähän tukevampaa tekoa.

Tosiaan säähavaintopallot todella heppoisempia. Taitavat näitä enemmän käyttää mainospalloina. Tässä vastaava:http://www.ebay.com/itm/Giant-Cloudbuster-Chloroprene-Balloon-8ft-You-Choose-The-Colour-/390375079687?pt=UK_Health_Beauty_Make_Up_Cosmetics_Foundation_PP&var=&hash=item5ae42aff07
-pasi

-mhj-

Kekseliästä toimintaa kaikinpuolin, ei voi muuta kuin nöyränä ihailla. Pyörivällä domella on IMHO ulkonäön lisäksi muitakin etuja, joten uskon sinun olevan tyytyväinen valintaasi.
Kysymyksiäkin jo pukkaa:
Meinasitko tasoitella pintaa jotenkin ennen maalausta? Sileä pinta olisi helpompi pitää puhtaana, suoraan laminoinnin jäljiltä pinta kun on aika karkea. Mitenkäs luukut, laminoitko niihinkin pinnat?
Miten tuon hammashihnan jako osuu liitoskohdassa (olettaen siis, että hihna on täyspitkä ts. yksiosainen)? Osaako hihnapyörä ylittää sauman ongelmitta?

monni

Aivan jäätävän hieno projekti, toteutus, innovointi ja himpura kaikki. Nyt lähtee rispektiä sinne reilu 2 motillista.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Lithos

Kyllä tässä alkaa käymään kunnolla kateeksi, ennen kaikkea projektin kekseliäisyyden johdosta... en olisi ihan heti arvannut miten kupoli on tehty. Raati jää vaatimaan kunnon kuva ja video touria valmiista tuotteesta :)
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

tuunari

Kiitos jälleen palautteesta.

Lainaus käyttäjältä: -mhj- - 06.08.2014, 23:19:51
Kysymyksiäkin jo pukkaa:
Meinasitko tasoitella pintaa jotenkin ennen maalausta? Sileä pinta olisi helpompi pitää puhtaana, suoraan laminoinnin jäljiltä pinta kun on aika karkea. Mitenkäs luukut, laminoitko niihinkin pinnat?
Miten tuon hammashihnan jako osuu liitoskohdassa (olettaen siis, että hihna on täyspitkä ts. yksiosainen)? Osaako hihnapyörä ylittää sauman ongelmitta?

Olen kyllä hionut pinnasta suuremman karkeuden pois, mutta kun on kiire saada havaintokuntoon, en jaksa/viitsi/ehdi sen kummemmin tasoitella. Luukkuihin vanerit ja pintaan kerros kuitua.
Hammashihna on yksimittainen ja liitos onnistui täydellisesti. Löytäisinköhän koko liitos kohtaa.

-pasi

tuunari

Suoja alkaa olemaan havaintokunnossa. Kuvia ei vielä irtoa, kun viimeistely vielä vaiheessa runsaiden sateiden ansiosta. Jalustakin napasuunnattu, mutta kuvaus saa vielä odottaa, kun säädettävää vielä riittää.

Domen ohjauksessa vaan alkaa tulemaan lisää harmaita hiuksia. Olen kokeillut ascom POTH-hubia + lesvedomea ja EQMOD kääntelee EQ8 jalustaa. Mutta domea ohjatessa, joutuu Lesvedomen asetuksista muuttaa "GEM axis offset" arvoa "-" merkkisestä "+" merkkiseen, meridiaanin toisella puolella, jotta domen havaintoaukko osuisi kohdalleen. Myös MaximDl ilman POTH-hubia käyttäytyi samoin.
Onko kokeneemmilla kupolinpyörittäjillä sama ominaisuus vai onko jokin bitti vielä poikittain?

-pasi

tuunari

Jostain syystä alkoi toimimaan kohdistus. Vielä ongelmana on, että dome hieman "edistää".
Sattuneesta syystä kalustoon tuli myös Atik 490ex osc kamera ja täällä sillä kokeiltu kauden ensivalo: http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=45.msg123711#msg123711

-pasi

tuunari

Hei,
Oli haasteita saada kupoli pyörimään synkassa jalustan kanssa. Aina kun putken käänsi kohteeseen, meni aukkokin kohdalleen. Mutta kun aloitti seurannan, kupoli edisti jo n. tunnin jälkeen liikaa. Lesvedomen ajuri ei aina saanut tietoa atsimuuttisensorilta ja hukkasi synkan.

Rakentelin sensorinkin uudestaan eri optoantureilla, kun eka versio oli tehty niillä mitä pakista oli löytynyt. Ei auttanut. Lopulta ongelma ratkesi usb-piuhan vaihdolla... Tämän vian selvittämiseen meni yli viikko. Nyt seurannan tarkkuus on täydellinen.
Kuva moottori/sensori paketista.Nyt havaintosuojassa enään viimeistely hommia ja piuhojen vetelyä. Väritys vaimon valinta.Kalustooni tuli nyt myös kauan haaveilemani ASA Korrr2 x0.73 reduceri, josta kuultu paljon hyviä kokemuksia ja esim. Murtsilla sekä Naavikselta tuo löytyy.
Omissa testeissäni 12" f/4 putkella polttoväli lyheni laskelmieni mukaan n. 900mm ja aukkosuhde n. f/3. Astrotortilla näyttää kuva-alaksi 68,64'x 51,82', kennon ollessa KAF-8300.

Eilen illalla pääsin kollimointi sessiossa jo aika lähelle hyvää tulosta, kennon ollessa 66mm päässä reducerista, mutta vielä säädettävää riittää. Ohessa 100% kuva keskeltä ja nurkista, 3x5min luminassia täyden kuun loisteessa.


tuunari

Tuska lisääntyi säädellessäni kollimointia kohalleen ja suurin ongelma oli tiltin säätö. ASAn korjain/x0.73 lyhennin ei anna mitään anteeksi.
Ratkaisuksi lähdin viilaamaan TS:n tiltti palikkaa ja liimasin toiseen puoliskoon OAG:n. Tuo palikka ei muuten olisi mahtunut väliin optimaalisen backfocuksen takia. Tällä yhdistelmällä voi myös hienosäätää  backfocusta. Nyt odotellaan kelejä, että pääsis taas säätelemään.-pasi

Lauri Kangas

No jo on nokkela OAG-viritys.

Vaimo ei varmaan priorisoi termodynaamisia vaikutuksia värivalinnoissa?

jcl1

Kyllä on hieno kupoli systeemi. Tuosta HTD hihnasta ja sen vetopyörästä. Voisitko laittaa tarkempia speksejä niistä lähinnä mitoitus ja pyörän halkaisija kiinnostaisi?
Itsellä seuraava ongelma. Auma katto pyöreällä teräskehällä pitäis saada pyörimään :realmad:.
Aumakaton yksi sivu avautuu luukuksi.
Paketti on 12kpl laakeriyksikkö parin päällä, ainoana hidasteena kokonaispaino 1500kg :veryangry:.
Se on siis kaikkien rakennus säädösten mukaan tehty siinä syy painoon. Siihen on siis luvat haettu.

tuunari

Joo-o,
Kuulostaa hurjalta, jos meinaat 1,5t pyöritellä. Itselle tuo htd-hihna liian hienohampainen, jonka (ehkä) vaihdan tulevaisuudessa järeämpään(lipsuu välillä). Oma pyörä on n. 70mm halkaisijaltaan. mutta sillä ei ole merkitystä, kun ohjaus softaan annetaan mitat(itsellä LesveDome).
Onnea rojektiin ja olisi hienoa kuulla lisääkin tuosta.
-pasi

jcl1

Tuo hihnan levys tosiaan mietitytti, joo ja sain jo tuosta vastauksenkin kiitos siitä. Sanoit että remmi lipsuu :cry:.
Ei se mun tonnikeiju sillä siis rullais.
Jospa koittais laitta jotain jutun tynkää siitä tänne jonnekkin, ehkä jollain olis joku fressi visio :cool:.

Lauri Kangas

Mikäs moottori tässä on muuten käytössä? Olisiko linkkiä?

tuunari

En löydä linkkiä, mutta ebay noita väärällään, kun heittää esim "10rpm 12v motor" hakuun.
-pasi