Kirjoittaja Aihe: Esitelmä kvasaareista ti 6.5. Kirkkonummella  (Luettu 7586 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Seppo Linnaluoto

  • Eksoplaneetta
  • ***
  • Viestejä: 405
Esitelmä kvasaareista ti 6.5. Kirkkonummella
« : 28-04-2014, 14:18:16 »
Dosentti Merja Tornikoski
Puoli vuosisataa kvasaareja

Kirkkonummen Komeetan esitelmäsarjassa on vuorossa dosentti Merja Tornikoski, jonka aiheena on puoli vuosisataa kvasaareja. Esitelmä pidetään tiistaina 6.5. klo 18.30 Kirkkonummen koulukeskuksen auditoriossa Kirkkonummen rautatieaseman pohjoispuolella Asematien ja Koulupolun risteyksessä. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Kvasaarit, eli kaukaiset aktiiviset galaksinytimet, löydettiin vain noin viisikymmentä vuotta sitten. Kvasaarit säteilevät paljon kirkkaammin kuin tavalliset galaksit, ja niitä voidaan havaita koko sähkömagneettisen spektrin alueella.

40 vuotta sitten toimintansa aloittanut, Kirkkonummella toimiva, Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema on lähes alkuajoistaan lähtien osallistunut kvasaaritutkimukseen. Esitelmässä kerrotaan kvasaaritutkimuksen tähänastisista vaiheista ja uusimmista tutkimustuloksista.

Dosentti Merja Tornikoski toimii Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusaseman johtajana ja johtaa myös Metsähovin kvasaaritutkimusryhmää. Tornikosken ryhmä käyttää tutkimukseensa Metsähovin omien havaintojen lisäksi myös muiden teleskooppien ja satelliittien tuloksia.

Seppo.Linnaluoto@ursa.fi