Yläilmakehän salamoiden radioheijastukset ja niiden teoria

Aloittaja Timo Kuhmonen, 25.05.2014, 15:07:39

« edellinen - seuraava »

Timo Kuhmonen

Tämmöine aihe, huomasin ihan tuoreeltaan sen Taivaanvahdin havainnossa:
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/25935

Minulle aihe on uusi, en ollut kuullut aiemmin tästä. Google haulla löytyi vain seuraava linkki:
http://www.heliotown.com/Radio_Sprites_Ashcraft.html

Onko kenelläkään enempää tietoa? Teorian tai käytännön kannalta? Alkoi itseänikin kiinnostaa... Tulevaa meteorikamerakokoonpanoa ajatellen, omassa laitteistossani olisi mahdollisuus myös TLE radioheijastuksia kesäkaudella tarkkailla (kunhan laitteiston saan valmiiksi...)

Toinen asia, joka hieman sivuaa aihetta... Onko tietoa tästä heijastustavasta, että sitä joskus olisi hyödyksi käytetty muuallakin kuin kuuntelussa?. Tarkoitin esim radioamatööri yhteyksiä. Miten tehokas on lähettimen oltava, että tietyllä taajuudella kuuluu nopea heijastus jos olettaa että vasta-asemalla on hyvä suunta-antenni käytettävissä ? Tähän jälkimmäiseen kysymykseen, voin muualtakin tietoa hakea...

pnuu

Kyllähän näistä on tullut luettua. Tässä yksi linkki, ja lisää löytyy googlella haulla "sprite vlf observation". On pitänyt Blitzortung-salamapaikanninyksiköstä (VLF-vastaanotin) ottaa ulostulo ja digitoida äänikortilla ja katsoa josko näitä jäisi haaviin. Toiminta perustuu samaan kuin meteorien kanssa, eli kuunnellaan kaukaisen VLF-aseman lähetettä ja mitataan saatu teho. Yläsalamoiden esiintyessä sitten tapahtuu muutoksia radioetenemisessä. Mitään varmaa ilmaisua näistä ei kai ole saanut, mutta yhdessä kuvahavaintojen kanssa on kuitenkin saatu tehtyä tutkimusta.
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

Timo Kuhmonen