SH2-101 Tulppaanisumu

Aloittaja Murtsi, 23.05.2014, 23:15:12

« edellinen - seuraava »

einari

Kollimointi kannattaa aina  :smiley:.
Hieno lopputulos.
___
Tapio

ellu

Hyvältä näyttää  :afro:
SW400P Synscan Goto Dobson
ASI120MM-S
Canon EOS 600D

Timpe

Tattis, mietin kuvan värejä, mutta noin punaiseksi se näyttää jäävän muillakin, kun Ha:ta lisätään LRGB:n sekaan ja vetysumut ovat hallitsevassa asemassa alueella: http://helixgate.net/sh2-101.html
- Timo Inkinen

Murtsi

Ok kuvan olet saanut aikaan  :cool:

Väreistä sen verran että tuon Ha suotimen aiheuttaman taustan punaisuuden saa kyllä halutessaan torpattua esimerkiksi photarin selective color sekä color balance toiminnoilla, on sitten taiteilijan oma asia haluaako sen tehdä, PI:ssa löytyy varmaan myös jokin toiminto joka tekee saman asian.

Kuvan väreissä ei kuitenkaan ole mitää tavallisuudesta poikkeavaa eikä siitä sen enempää, sen sijaan korjaisin kuvasta sellaisen virheen joka pistää silmääni, nimittäin näyttäisi että juurikin tuo Ha kanavan kohdistus on jostakin syystä eri kuin kuvan muiden kanavien, sen huomaa rajasta joka näkyy kuvan ala- sekä vasemmassa reunassa olevassa selkeässä rajassa tuon taustan punaisuuden suhteen, olenko väärässä?

Timpe

Tsekkasin nuo Murtsin kommentit ja taustaväri lienee kumminkin kohdallaan (epäilyistäni huolimatta), jos näet vertaa Ha+R pinon sumujen levinneisyyttä kuva-alalla (ks. liitekuva). Otin tuon mukaan melko suoraan RGBHa kuvaan ja sieltä edelleen LRGBHa-loppukuvaan. Sen sijaan täytyy sanoa että Murtsin haukansilmät ovat kohdallaan tuosta sävyrajasta vasemmassa alanurkassa (ks. toinen liitekuva). Sinne on jäänyt loppukuvaan vähemmän valotusta saanut kohta, vaikka croppailinkin tuosta loppukuvasta merkittävimmät reunapuutteet pois. Liitekuvissa on originaalirajaukset, HaR-kuvassa ihan alkuperäinen ruutupino ja 100% cropissa oma työkopioni, johon tuo virhe oli jäänyt :shocked: (Kiitos huomiosta, korjaillaan pois kun ehditään...)
- Timo Inkinen

Kharan

Tässä LRGB:tä eiliseltä 5 minuutin pätkissä, yhteensä vajaat 5 tuntia. Merkkasin kuvaan Cygnus X-1:n.



Lisätietoja:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/57592
http://www.astrobin.com/266741/

JVO

tuossa ihan naapurissahan on se x-1:n shokkirintama, näkyisiköhän kuvassa?

Timpe

Joo, ja tässä on kolmas upea tähtikenttäkuva sumun kera kommentoitavaksi samaan putkeen (ts. LRGB-kuvauksen hyviä puolia kuvassa runsain mitoin).  :smiley:
- Timo Inkinen

einari

Jatketaanpa tätä melkein kahden vuoden takaista ketjua kun kuvasin tätä Espanjan putkella.



Sain jopa Cygnus X-1:n shokkirintaman kuvaan.
Kuva ja lisätarinat Taivaanvahdissa.
___
Tapio

wm-x

Syksyn ensimmäinen kunnon valoitus. n. 50x300s kutakin kapeakaistaa. kalustona: eq6, esprit 80, asi 183 pro mono, astrodonin 5nm kapeakaista filtterit.


naavis

Onpa komea suoritus! Tykkään myös vähän erilaisesta värimaailmasta. Miten tässä on yhdistetty eri kapeakaistat värikuvaksi?

wm-x

Tämän yhdistäminen on tehty lineaarisessa muodossa normi SHO paletilla(1:1:1).

Pixinsightissa on tähän mahtava colormask työkalu. Colormaskilla teen magenta, vihreä ja cyan maskit, ja näin haen kuvalle värit ilman että poistan vihreää. Tästä johtuu tuo hieman erillainen värimmailma ja rikkaammat sävyerot.

Tein aluksi pseudoluminanssin SHO kuvasta jota myöhemmin käytin normi L kanavana tuon sho kuvan kaverina. Samalla sain värien käsittelyssä nousseen kohinan LRGBcombinationin chrominance noise reduction työkalulla poistettua.

Opettelen vasta tätä tapaa. Mutta tämä on mielestäni paljon parempi kuin SCNR vihreän poistaminen. Toinen asia mitä kannattaa kokeilla on tuo lineaarisessa vaiheessa kuvan yhdistäminen, koska se mahdollistaa paljon eri työkalujen käyttöä ja muutenkin on "siistimpi" tapa.

Erik Pirtala

#42
Sain valmiiksi pitkään ja hartaasti valottelemani tulppaanisumun. Syyskuun alusta asti olen hyödyntänyt tähän hämärä- ja täysikuutunteja (vähän pimeitäkin) 15,5 tunnin edestä. H-alfaa tuli selvästi eniten (7,7) tuntia. Happi- ja rikkikanavat jäivät heikommiksi. Tähdet on kuvattu jälleen RGB -suotimilla erikseen. Eli toisinsanoen tuttua tekniikkaa itselle uuden kohteen kanssa.

Itse tulppaani oli aika hauska käsitellä. Mulle lajin suola on tuollaiset kirkkaan kultaiset sumualueet. Taustalla olevat himmeämmät sumut oli sitten haastavampia, koska niissä ei oikeastaan ollut mitään muuta kuin H-alfaa joten sävyt meinasi jäädä väkisin latteiksi.



Tekniset tiedot ja täysi kuva:
https://www.astrobin.com/nms4gr/B/

vehnae

Mahtava kuva! Oon itsekin ihan käännynnäinen siihen että RGB-tähdet näyttää kapeakaistakuvissa vaan niin paljon paremmilta, eikä niiden ottamisessa ole varsinaisen kuvan päälle juuri ollenkaan vaivaa. Tuo mustan aukon X-1 shokkiaalto näkyy myös kivasti oikeassa reunassa.

Erik Pirtala

Kiitos! Tuo X-1 shokkiaalto oli mukava bonus. En muistanut että se on ihan tuossa vieressä. 3nm O-III osoitti voimansa kun tuossa on vain 3 tuntia happikanavaa, josta kaksi täydeltä kuulta

RGB tähdet on todellakin aika "game-changer" etenkin kun automaattisessa sekvanssissä ne ei juuri maksa vaivaa. Tässä kohteessa haasteita tuotti alueen älyttömän runsas tähtikenttä. Toisaalta halusi pitää tähdet maltillisina ettei ne vie huomiota sumulta. Toisaalta halusi pitää tähtikentän runsaana. Paljon näkee kapeakaistakuvia jotka ovat jotain tähdettömän ja tähdellisen välistä, mutta ne on monesti aika luonnottoman näköisiä.

Ehkä vähän rajoilla menikö tähtien koon kuristaminen yli, mutta kai se on makuasia