PEMPro ja MaxIm DL ohjelmista

Aloittaja astro_juhis84, 27.12.2006, 15:09:54

« edellinen - seuraava »

astro_juhis84

Imuroin netistä PEMPro ja MaxIm DL 4 ohjelmien ilmaiset kokeiluversiot. Tarkoituksena olisi parantaa jalustan pec seurantaa.
Mutta en saa mitenkään Atik 1C ccd kameraa toimimaan MaxIm DL ohjelmassa. Kun painan setup valikossa "Connect" painiketta, tulee seuraavanlainen teksti: "The camera link has failed". Atikin pitäsi toimia kun valitsen Camera Model valikosta Video DS, ohjelma kuitenkin tunnistaa kameran jossain määrin kun Source valikossa näkyy Philips TuUCam. Olen kokeillut kaikkia Integration valikossa olevia asetuksia, jotka ovat: "Off, Frame Int., Webcam 378, Webcam 278, Webcam 38C, Webcam LXUSB ja AVI Capture" mutta millään asetuksella kamerasta ei saa kuvaa näytölle. Arviolta vajaan sekunnin ajan näkyy "Connect" painiketta painellessa Live Video - niminen ikkuna ja sen jälkeen tulee teksti: "The camera link has failed".
Täytyykö vielä jotain asetuksia muunnella ohjelmissa? MaxIm DL ohjelmasta on vielä 22 päivää jäljellä ja PEMPro ohjelmassa 53 päivää jäljellä, eli on tässä vielä aikaa saada pec korjaus tehtyä.
Jalustaan kyllä saan yhteyden muodostettua PEMPro ohjelmassa.
EQ3 SkyScan jalusta, modattu Canon 550D
Sky-Watcher Evostar 80ED DS-Pro, Atik 314e mono ccd-kamera
https://www.instagram.com/astro_juhis84/
https://www.tiktok.com/@pyro_juhis84

J.Tuukkanen

Muistelempa että aikoinaan testaillessa tuota MaxIm demo versiota en saanut Starlight Xpress kameraa toimimaan, vasta ostettuani  täys version tuosta ohjelmasta kaikki toimi
hienosti.Suosittelen lämpimästi ohjelman hankintaa.
Jari Tuukkanen

Timpe

Liityn tähän vanhaan ketjuun omilla kysymyksilläni PEMProsta...
Yritin hakea verkosta erilaisia ohjeita yms. tähän mittaukseen ja korjaukseen, joista linkit alle:
https://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/JaksollisenVirheenMittaus URSA:n wiki jaksollisen virheen mittauksesta
http://www.grecner.cz/astro/peas_a.htm PEAS (Periodic  Error  Analyzing  Software), ilmainen analyysiohjelma esim. PHD:n mittauskäyrien piirtelyyn graafiseen muotoon (foorumilla keskustelua esim. täällä)

Noissa kerrotaan kuinka jalustan jaksollisen virheen saa mitattua ja kuinka sen saa piirrettyä graafiksi. Lisäksi tutustuin tuohon PEMPro:n manuaaliin tarkistaakseni mitä lisäarvoa saisin, jos ostaisin tuon maksullisen ohjelman itselleni ($150). Mutta minulle jäi epäselväksi kuinka omaan jalustaani saadaan käytännössä ohjelmoitua tuollainen PEMPron:n loggaama korjauskäyrä?

Tiedän, että FS2 goto-kapulassa on erillinen manuaalinen PE-virheen koulutustoiminto, jolla PE:n saisi korjattua goto-kapulani muistiin. Kerran kokeilinkin tuon tekemistä, mutten oikein päässyt selville tuon toiminnasta ja onnistumisesta, joten se vain jäi kesken. Lisäksi jalustani FS2 goto-kapula käyttää läppärissä geneeristä LX200 ASCOM-ajuria, joten siinä mielessä tarvittava tuki PC-yhteydenottoon löytyisi jollakin tasolla.

PEMPron ohjeista löytyy sitten "PEMPro can upload PEC data directly to some mounts." -kohta ja sen alta lista tuetuista jalustoista (omaa jalustaani ei löydy tuolta). PEMPro:n jalustan ohjelmointisivun alta löytyy lisäksi omalta kannaltani keskeneräiseksi/puutteelliseksi jäävä pätkä tekstiä tästä aiheesta:
"PEMPro can upload PEC data directly to some mounts. This is usually much a quicker procedure (and more accurate)." (...clip...) Start Playback: First, you will need to connect to your scope on the Setup page or, if you are using MaximDL V4 and your camera and mount support an auto-guider interface, you will just need to connect MaximDL V4. Press the button to start playing back the corrected periodic error to the scope. Pressing Start Playback will gray out a number of controls and change the text of the button to Stop Playback."

Voiko tuon perusteella luottaa siihen, että PEMPro osaisi ohjelmoida tällaisen "epäyhteensopivan jalustan" PE-virheenkorjauksen pelkän ASCOM-tuen avulla? Ja kuinka tuo MaxIm DL liittyy asiaan, kun sekin mainittiin tässä yhteydessä? Jospa joku PEMPro:ta käyttänyt osaisi kertoa tästä lisätietoa?
- Timo Inkinen

PetriKe

PEMPro:lla voit tehdä PEC-korjauksia vain ohjelman tukemiin jalustoihin. Muihin ei onnistu (ja välillä ei onnistu edes tuettuun jalustaan).
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Ok, kiitos tiedosta ja vahinko, jos toimivuus on noin kiikun kaakun :undecided:
Osaatko kertoa, kuinka se Maxim DL liittyy tähän PEMPro:n käyttöön silloin kuin ohjelmat suostuvat toimimaan keskenään? Lähinnä tätä ohjeen lausetta ihmettelen:
First, you will need to connect to your scope on the Setup page or, if you are using MaximDL V4 and your camera and mount support an auto-guider interface, you will just need to connect MaximDL V4...
Läppärissäni Maxim DL näkee seurantakamerana olevan SX Lodestarin ja osaa guidata sitä käyttäen. (Vai onko tuo lause vain jalustakytkennän toimivuuden varmistelua tyyliin "PEMPro toimii, jos saat Maximin kautta ohjattua jalustaasi"?)
- Timo Inkinen

vesa k

Hei

Itse kaytan PEMProta seka jaksottaisen virheen korjaukseen etta napasuuntaukseen.
Jalustani on Celestron CPC ja taman kanssa PEMPro keskutelee hyvin sujuvasti.

Kasittaakseni PEMPro ei pysty itse suoraan ohjaamaan jalustaa vaan tarvitsee sen tekemiseen esim MaximDl:n.
Itse kaytan juuri Maximia.

Oletko koittanut maaritella seka PEMProlle etta Maksimille jalustasi olevan LX200 ?

t Vesa_k
"Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere" Albert Einstein

Timpe

Läppäriin on asetettu jalustan ASCOM-tiedoksi juuri tuo LX200, kun tuo käyttämäni FS2 Astro Elektronic goto-kapula ei muuhun taivu. Tuo LX200 on sellainen "generic" ASCOM-ajuri ja tuolla ajurilla mm. AstroTortilla löytää jalustan ihan ok.
Pitänee varmaankin viimein asentaa PEMPro:sta se 30 päivän kokeiluversio, jotta sen toimivuuden saisi todettua ihan käytännössä. (Olen tähän saakka panttaillut sen asentamista, kun en ole tiennyt toimisiko se jalustani kanssa yhtään alkua pidemmälle :huh:)

Mittasin kuitenkin eilen jalustani PE-käyriä SX Lodestar seurantakameralla ja PHD Guidingilla käyttäen kuormana Santelin 180/1800mm MCT-putkea. Piirsin käyrän PHD:n lokitiedostosta PEAS:n avulla ja noista käyristä sain keskiarvona sellaiset +/- 6 arcsec (max.) jaksollisen virheen. (Lisään PE-kuvan mittauksesta tuonne Gemini G41 jalustaketjuun.)
- Timo Inkinen

PetriKe

Gemini G-42 on tuettu jalusta. Jos tukea jalustalle ei ole, niin ei se PEMPro toimi. Ohjelman pitää tietää matopyörän jakso sekä millaisia korjauksia ja mihin muistiin mitattujen virheiden korjaukset kirjoitetaan. Se, että saa kameraan ja jalustaan PEMPro:lla yhteyden ei vielä riitä.

MaximDL toimii tosiaan PEMPro:lle kameran ohjausohjelmana, jonka kautta jaksolliset virheet mitataan. PEMPro osaa ottaa huomioon jalustan suuntausvirheen aiheuttamat RA- ja DEC-driftit mittauksessa, joka tekee lopputuloksesta tarkemman. Mittausiteraatioita eli matopyörän jaksoja tulisi saada ajettua 5-6, jotta ohjelma saa laskettua jonkinlaisen keskiarvon matopyörän jaksollisesta virheestä. Mittauksen jälkeen on vielä keskiarvokäyrän funktionaaliset käpistelyt, jalustan fundamentalsien tarkastelu sekä itse ohjelmointi jalustaan (joka saattaa tarkoittaa olemassa olevan PE-korjausdatan nollaamista jalustasta ennen ohjelmointia).

Plus sitten tietysti kymmenet muut parametrit, joita ohjelmassa voi hienosäätää  :smiley:
Selkeitä kelejä,

Petri Kehusmaa

Timpe

Lainaus käyttäjältä: PetriKe - 28.04.2012, 15:33:42
Gemini G-42 on tuettu jalusta. Jos tukea jalustalle ei ole, niin ei se PEMPro toimi. (...clip...)
MaximDL toimii tosiaan PEMPro:lle kameran ohjausohjelmana, jonka kautta jaksolliset virheet mitataan. PEMPro osaa ottaa huomioon jalustan suuntausvirheen aiheuttamat RA- ja DEC-driftit mittauksessa, joka tekee lopputuloksesta tarkemman...

Kiitos lisätarkennuksista, Petri! Tuo G42 tuki on itse asiassa tuki jalustan Pulsar goto-ohjaimelle, jonka saisi hankittua tähän G41 malliin noin 1200€ lisäsijoituksella... (=taitaa jäädä tilaamatta eli kyllä tuo kapulalle käsinsyötetty korjauskin alkaa olemaan sangen siedettävä vaihtoehto esim. läppärin PHD Guidingin live-kuvaa vahtien ja siitä liukumaa lennosta korjaten).
- Timo Inkinen

Timpe

Jatketaan vanhaan ketjuun, mutta uuden jalustan mukana tuli kysymys PEMPron käyttämisestä.

Sillehän pitää ajaa monta seurantakäyrää sisään, jotta se voisi laskea näistä keskiarvon ja sovittaa sen jalustan seurantapoikkeamaan. Jätin siis PEMPron reiluksi tunniksi keräämään aineistoa ja tuon jälkeen koneella oli 12 seurantasykliä. Tein noista sen kummemmin miettimättä PE käyrän ja ajoin AP1200GTO jalustaan sisään. Lopputulos oli mitä voi odottaakin tuollaisesta pintapuolisesta asian opiskelusta. Toisin sanoen jalustan seurantakäyrä PEC:n kanssa oli heikompi kuin mitä se oli ollut analyysissä ilman PE-korjausta.  :undecided:

Piti siis lukea PEMPron manuaalia (=laaja, hyvä sellainen), mutta tuosta huolimatta en päässyt kartalle kuinka tuon ohjelman kanssa tulisi toimia, jotta se osaisi tehdä sellaisen PEC-käyrän, jolla jalustan virhettä oikeasti poistetaan. Lisään tähän alle kuvia, joiden perusteella oppineemmat pääsevät varmaan paremmin selville mitä tuolta on mitattu.

Lähtötilanne oli reilun tunnin jälkeen tällainen ts. ruudulla näkyi 11 seurantajaksoa kerättyä dataa analyysia varten:

Tuossa vaiheessa Worm period ja Image scale lukemat ovat oikeita eli ne on hankittu jalusta/kameravelhojen avulla.

Sitten kun valitaan Create PE Curve, saadaan alla olevan kuvan mukainen lisäikkuna auki: (ohjelman avuste on siinä rinnalla auki samasta kohtaa)


Periodic Error kenttä näytti erilaisia lukemia sen mukaan, mitä Drift fitting arvoa käytettiin ja kuinka monta Fundamental Freq (matopyörän jaksoa) otettiin mukaan käyrän luomiseen.

Kokeilin kolmella fundamentaalilla (1-3) ja sain 2,1"/2,4" PE-lukemat ruutuun. Ajoin ne PE-käyräksi ja tallensin jalustaan. Lopputulos PEC:n kanssa ja ilman sitä oli samaa tasoa ts. en huomannut eroa mittausten välillä (arvoissa vain muutaman kymmenyksen muutoksia).  Sitten kokeilin tehdä uuden käyrän Quadratic valinnalla ja poimin mukaan fundamentaalit (1-5), joilla sain mielestäni parhaan vasteen mitatun seurantakäyrän (punainen mittausviiva) ja ohjelman mittaaman PEC-korjauskäyrän välille. Nyt PE-lukemat olivat +/- 2,6" eli heikompia kuin aiemmin.
Tässä alla on 11 mittausjaksosta kaapatut ruutukaappaukset ajallisessa järjestyksessä. Niistä voi nähdä kuinka mitattu korjauskäyrä (sininen PEC) sopii yhteen punaisen mittauskäyrän kanssa. Tai sitten ei sovi, koska osa mitatuista käyristä näyttää tuottaneen melko oudon muotoista käyrää. *)

Tässä ensin peräkkäiset käyrät:










Sekoilu alkaa vähitellen...













Jos katsoo, noita niin jossain vaiheessa mennään PEC-käyrän kanssa lähellä oikeaa mitattua seurantakäyrää ja tuollainen korjauskäyrä saattaisi toimiakin. Mutta sitten hetken päästä mittaus sekoaa ja käyrä pomppii melko epäsynkronisesti ylös-alas. Kysymys tästä: onko mahdollista, että oma läsnäoloni sotkee käyrän mittaukset, kun on kyse muutaman kaarisekunnin tarkkuuksista? Pitäisikö PEMPron ajamisessa odottaa parasta mahdollista seeingiä, jotta saadaan etäkäytöllä mitattua mahdollisimman realistinen seurantakäyrä jalustasta ajan funktiona? Entä vastaavatko nuo fundamentaalit 1... mitattuja yksittäisiä seurantajaksoja? Jos vastaavat, niin sitten olisin ottanut PE-käyrään mukaan vain kuvien 1-5 mukaiset mittauskäyrät.

Niin tai näin, olen ajanut jalustaan tuon mukaisen PEC-käyrän, mutta en ole mitannut jalustan seurantaa tuolla PEC-korjauksella. Jos oikein arvaan, niin jalustaa ei pidä mennä kääntelemään ilman sähköjä (lukot auki yms.), jolloin jalusta hukkaa akselien asentotiedot. Manuaali kertoo, että noissa akseleissa olisi sisäiset enkooderit ja jalusta tietäisi noiden enkooderi-arvojen mukaan oman asentonsa taivaalla. Tönäisin vahingossa deklinaatioakselia, joten nuo esimerkkikäyrät ovat luultavasti vain esimerkkikäyriä ilman kytkentää jalustan absoluuttiseen seurantatarkkuuteen, koska nyt käyrien kohdistus on väärä.

Jos joku on käyttänyt PEMProta ja saanut jalustan seurantaa sillä parannettua, niin voisi kertoa vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiini, niin ei tulisi hukattua hyviä tähtikirkkaita iltoja tämän asian kokeelliseen opetteluun. Kiitos!  :smiley:
- Timo Inkinen

Timpe

Näköjään jatkan omaa juttuani, kun tuli uutta tietoa aiheeseen tuolta Yahoo AP-ryhmästä itsensä herra AP:n kautta...
https://groups.yahoo.com/neo/groups/ap-gto/conversations/topics/58463

"Hello,
You may have run a PE curve on the mount but by the looks of your curves you also included all the twists and wiggles of your scope, which I believe is a Chinese import RC scope. The fact is, your curves are unfortunately worthless. During the multiple curves that you took (you only really need to do 3 to 5 at most), your scope/camera combination moved around enough to completely obscure the actual worm periodic error, and no amount of PEMPro analysis will dig a proper PE curve out of this mess.

I will post some screen shots to show you and everyone else on this group how to make a proper PE curve using PEMPro, how to analyze the results, download the PE curve into a mount and then play it back to show the final results that the mount can achieve.

One of the clues that your scope is contributing to the error is that the curves do not line up when the drift is removed. Each curve should have very close to the same shape, they may be slightly different on the arc sec level, but they should follow a similar pattern.  When we analyze a mount we run 5 worm cycles and check to make sure the patterns line up in a reasonable manner. Then we analyze, create a PE curve, download it and then run another single worm cycle with PE = ON to insure that we have a proper curve in the mount. Always the net result is that the PE drops to under 1 arc sec when analyzed.

So, if you guys will hang on for a bit, Howard and I will do an analysis, take some screen shots and post them up for you to see, along with an explanation of what you need to do to be successful.

Can you create a proper PE curve with every type of telescope? The answer is NO! A lot of scopes have too much movement, flex, mirror slop, camera and focuser slop to accurately measure actual mount motions over a period of umpteen 6.4 minute worm cycles down to the 1 arc sec accuracies that you guys are looking for. The more worm cycles, the worse the result! Your best bet is to use a small refractor with a tight focuser that does not flex and limit yourselves to 3 - 5 worm cycles. believe me, that is plenty enough to get a real accurate curve.

Rolando"
- Timo Inkinen

Timpe

Ja täältä löytyy tuo Rolandon tekemä 1-2-3 ohjeistus PEMPro-käyrän tekoon:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/ap-gto/conversations/topics/58479
- Timo Inkinen