Ei "iskeymäkraatteri", vaan tuore
törmäyskraatteri. Pahoittelen terminatsiuttani, mutta kun tuo vain on se virallinen nimitys. Kraattereita on tasan kahta tyyppiä - tulivuorten purkautumisten sekä räjähdysten jäljiltä jääneitä.

Ilta-Sanomissa (
http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288650447618.html) kerrottiin, että sinisyys johtuu "siitä, että osumakohta on ollut Marsille tyypillisen punaisen pölyn peitossa ja osuma on heittänyt pölyn pois". Kyllä, mutta kuviin tottumattomalle tuo ei ole se "oikea" syy sinisyydelle. Kyse on tappiinsa väännetystä väärävärikuvasta, jossa tehostetaan materiaalien eroja. Kuvassa näkyvä sininen ei ole paljaalle silmälle noin sinistä. Marsin pinnan alla ei siis ole mitään tuollaista
oikeasti sinistä hiekkaa/pölyä/kiveä. Se voi olla harmaampaa tai vähemmän punaista kuin pintamateria, mutta aikalailla samanmoisen väristä kuin mitä kiviainesta meiltäkin löytyy.
Noita kuvien ottamisen välillä syntyneitä uusia pieniä monttuja on löytynyt Marsista jo satoja (tämä on kyllä sieltä suurimmasta päästä). Niiden avulla saadaan kivasti selville tilastollinen tahti, jolla uusia kraattereita nykyisin suhtkoht varmasti syntyy (ks. esim.
http://www.lpl.arizona.edu/~shane/publications/daubar_etal_icarus_2013.pdf).
Edit: selittelin vähän lisää.

Jarmo