Marsista löytyi 2-4 vuotta vanha tuore törmäyskraatteri

Aloittaja Mare Nectaris, 06.02.2014, 17:06:58

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

... kertoo BBC:n uutinen .

Kraatterin halkaisija on n. 30 metriä, ja siitä on lentänyt heitteleitä jopa 15 kilometrin etäisyydelle. Tuore kraatteri löytyi Mars Reconnaissance Orbiterin (MRO) HiRise -kameran kuvista, ja vertailukuvan perusteella se on syntynyt joskus heinäkuun 2010 ja toukokuun 2012 välisenä aikana.

Edit: korjasin kraatterityypin nimen
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Jarmo

#1
Ei "iskeymäkraatteri", vaan tuore törmäyskraatteri. Pahoittelen terminatsiuttani, mutta kun tuo vain on se virallinen nimitys. Kraattereita on tasan kahta tyyppiä - tulivuorten purkautumisten sekä räjähdysten jäljiltä jääneitä. :police:

Ilta-Sanomissa (http://www.iltasanomat.fi/tiede/art-1288650447618.html) kerrottiin, että sinisyys johtuu "siitä, että osumakohta on ollut Marsille tyypillisen punaisen pölyn peitossa ja osuma on heittänyt pölyn pois". Kyllä, mutta kuviin tottumattomalle tuo ei ole se "oikea" syy sinisyydelle. Kyse on tappiinsa väännetystä väärävärikuvasta, jossa tehostetaan materiaalien eroja. Kuvassa näkyvä sininen ei ole paljaalle silmälle noin sinistä. Marsin pinnan alla ei siis ole mitään tuollaista oikeasti sinistä hiekkaa/pölyä/kiveä. Se voi olla harmaampaa tai vähemmän punaista kuin pintamateria, mutta aikalailla samanmoisen väristä kuin mitä kiviainesta meiltäkin löytyy.

Noita kuvien ottamisen välillä syntyneitä uusia pieniä monttuja on löytynyt Marsista jo satoja (tämä on kyllä sieltä suurimmasta päästä). Niiden avulla saadaan kivasti selville tilastollinen tahti, jolla uusia kraattereita nykyisin suhtkoht varmasti syntyy (ks. esim. http://www.lpl.arizona.edu/~shane/publications/daubar_etal_icarus_2013.pdf).

Edit: selittelin vähän lisää.  :rolleyes:

Jarmo

Jarmo

Tässä vielä NASAn tiedote http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014-037
sekä
itse HiRISE-kuva isossa koossa: http://uahirise.org/ESP_034285_1835. Alhaalla on lista kuvatuotteista: JP2-kuvat ovat isoimpia (jättimäisiä); JPG-kuvat taas vain silmäilyversioita.

Jarmo