Supernova galaksissa Messier 82

Aloittaja laasaja, 22.01.2014, 12:24:23

« edellinen - seuraava »

nisma

Arto,

Pääasia että otit ne prediscovery kuvat ja että ne on mitattu Arton toimesta. Kuvasi voisit lähettää myös Bishopin sivulle ja mittaukset voisi edelleen lähettää ehkäpä Arton avustuksella Greenille CBAT:iin (jos ei ole jo lähetetty), hän voi varmaankin ehkä laittaa ne vielä prediscovery havaintoina tuleviin CBET:iin. Todennäköisesti pääset mukaan myös julkaisuihin mittaustesi myötä, siihen ei vaikuta onko ns. "virallinen löytäjä" vai ei :) Kuten tästä viestiketjusta käy ilmi, ei edes kokeneet supernovanmetsästäjät tunnistaneet (Itagaki) uutta supernovaa samoihin aikoihin kuin sinä, eikä automaattikameroillakaan löytöä tehty, vaikka kuvauksia on tästä galaksista niillä tehty käytännössä joka päivä (KAIT). Lisälohdutukseksi mainitsen vielä, että et ole todellakaan ainoa, jolle prediscovery kuvaamisen "kohtalo" on tullut, omalle osallenikin se on tullut supernova SN 2010af prediscoverystä THO:n tiimin kuvien silloisena tarkastajana. Tuolloin oli kyseessä paljon vaatimattomampi supernova, mutta se harmittaa kyllä edelleen... Tuon jälkeen innostus onkin vähitellen hiipunut supernovien etsintäänkin omalta osaltani. http://www.taurushill.net/2010/03/26/sn-2010af-prediscovery-made-at-taurus-hill-observatory/

Markku Nissinen

ajt

#31
Aika haastava kohde lyhyelle kameraoptiikalle. Näkyy se kuitenkin  :cool:.
Pentax K5, O-GPS1, Samyang 85 mm f1.4, 2x30 sec pahan valosaasteen keskeltä. Loput ~10x30 sekuntia meni roskiin, kun tarkennus oli varsin pielessä. Lisäyksenä: ISO 100.

JKyytinen

Tässä minun versio supernovasta, EOS 70D Samyang 85mm f/1.4 kanssa 235x2s, eli yhteensä valoa 7 min 50s ilman seurantaa. Pinoaminen DSS, loppukäsittely Photoshop CS2lla.
Jesse Kyytinen

jessekyytinen.wordpress.com

Bresser 10x50 kiikarit
EQ-3
EOS 5D3, 50D, suljinvammaiset 450D, 70D
FD 300mm f/2.8L,Samyang 14mm f2.8,24mm f1.4,85mm f1.4,Sigma 30 1.4Art
Fuji X100s
Nokia Lumia 920
GoPro2

oksanen


micko

Eilen illalla oli hetkisen aikaa kirkas taivas ja kävin dobsonini kanssa valosaasteiden keskeltä katselemassa Messier 82:ta ja supernovaa. En Sikarigalaksia ollut ennen katsellutkaan, niin ei etukäteen ollut paljoa käsitystä, miten hyvin se tästä näkyy. Tähtikartasta suunta ja putki sinne päin. Muutaman minuutin jälkeen löytyikin vaikkakin hyvin hentoinen tuhnu oli kyseessä. Ensin näin oikeastaan M81:n ja siitä käänsin vähän sikariin päin, niin varmistui oikeaksi sumuksi. Pari täplää M82:n keskellä näkyi ja kuvia katseltuani kyse taisi olla galaksin keskuksesta ja supernovasta. Eli nähty.

Kävin sisällä syöttämässä iltapuurot pojalle ja tulin kameran kanssa vielä ulos. Alkoi olla jo pilviä, mutta päätin kokeilla kuitenkin kuvausta. Ongelmia aiheutti jalustan suuntaus, jota en meinannut millään saada kuntoon. Kiire kuitenkin oli pilvien takia ja lopulta sainkin 15s valotuksia. Parempi kuin ei mitään. Lisäksi en näköjään ennen ole noin lähellä taivaannapaa käännellyt EQ:ta kun en millään osannut kääntää kameraa niin, että kohde olisi keskemmällä kuvaa. Taivaannavan läheisyys vielä huomioiden taisi napasuuntaus olla ihan pielessä, kun en tosiaan sieltäkään yli 15s valotuksia saanut.

Otin pilvien välistä muutamia kymmeniä valotuksia ja niistä valikoin parikymmentä parasta. Iriksellä kohteet tulivat sen verran kuva-alan reunalle, että M81 näkyi kahtena. M82 kylläkin vielä ihan hyvin. Pitää kokeilla uudestaan eri asetuksilla. Regim osasi suunnata kunhan karsin vielä epäonnistuneita valotuksia pois.

Eihän tää kovin nätti ole, mutta supernova näkyy.


Supernova in M82 by micko_laine, on Flickr
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

jussi_k_kojootti

Kokonaisvaltainen havainto (visu + kuva), ja mukava kertomus.
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Horus

Laitetaampa tännekkin. Eli Härkämäellä on ko. supernovaa havaittu tekemällä visuaalinen kuvaus+kirkkauden mittaus ja mitattu supenovan spektri. Ohessa linkit havaintoihin.

http://www.kassiopeia.net/2014/01/24/supernova-sn-2014j-havaittu-myos-harkamaella/
http://www.kassiopeia.net/2014/01/28/supernovan-sn-2014j-spektri-mitattiin-harkamaella/
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

jussi_k_kojootti

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Wezen

Hei,

Havaitsin myös supernovan illalla 28.1. visuaalisesti. Instrumenttina oli 103/415 Newton ja suurennusta 30x joten havainnon varmistaminen vaati vähän pinnistelyä. Mickon kuva vahvistaa havaintoni hyvin, supernova on hieman himmeämpi kuin galaksin vieressä olevat 2 "kirkasta" tähteä, mutta kirkkaampi kuin galaksin kiekon kirkastumat. Nämä supernovat ovat visuaalisestikin aika kiehtovia havaintokohteita; aikamoisesta paukusta on kyse, kun kaukaisen galaksin tähti kirkastuu hetkeksi yhtä kirkkaaksi kuin oman Linnunratamme vertailutähdet.

Antti
An tti Veit ola

pnuu

Lainaus käyttäjältä: Wezen - 31.01.2014, 15:50:16
Nämä supernovat ovat visuaalisestikin aika kiehtovia havaintokohteita; aikamoisesta paukusta on kyse, kun kaukaisen galaksin tähti kirkastuu hetkeksi yhtä kirkkaaksi kuin oman Linnunratamme vertailutähdet.

Lisää perspektiiviä siihen kuinka isoista poksauksista on kyse: http://what-if.xkcd.com/73/
Panu Lahtinen
"You haven't really been anywhere until you've got back home",
Twoflower in "The Light Fantastic"

naavis

Olin viime yönä kuvaamassa jälleen, ja illan päätteeksi halusin vielä saada supernovankin haaviin. Aikaa en jaksanut paljon käyttää, joten tässä LRGB-kuvassa on valotusta vain 4x20 sekuntia per kanava. Supernova näkyy kuitenkin ihan mukavasti. :cool:

vehnae

Pitihän se tämäkin ajankohtaisuus kuvata kun sattui keliä kohdalle. Valotusaika 70x1min, polttoväliä saisi näihin olla tätä 300mm:iä enemmän.


Ransu

Supernova kahden eri illan kuvausten tuloksena. Tässä kuvassa on lisätty h-alfaa 6x15min, taivaanvahdissa myös toinen kuva ilman h-alfaa. http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/22194
Kuvausolosuhteet on valitettavan huonot valosaasteen takia. Näitä kuvia otettaessa SQM-L mittari näytti parhaimmillaan 19,05.

Katselin tätä myös  visuaalisesti ennen toisen illan kuvauksia ja hienostihan tuo erottui galaksista.

Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

RL

#43

monni

Hyvää settiä jälleen Ransulta. En tiedä miksi, mutta omaan silmään iskee mukavammin se ilman Ha:ta oleva versio joka on vahdissakin. Tuo Ha:n sisältävä toki on "tieteellisempi" ja informatiivisempi kuva.

Edit: tosin tällä ei tuon supernovan tapauksessa ole _mitään_ merkitystä, kun nyt havaitaan ja kuvataan ilmiötä eikä taidetta :)
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."