Jupiterin Kuvaaminen

Aloittaja Triviani, 14.01.2014, 22:35:09

« edellinen - seuraava »

Triviani

Hei, kertokaapas, millaisella välineistöllä, jos puhutaan normaalista kameroista pitää kuvata, jotta pääsisi tuon tapaiseen lopputulokseen? http://ca.skywatcher.com/_english/05_service/06_gallery_detail.php?sid=2947 Tuossa siis käytetty ilmeisesti jonkin sortin webbikameraa. Itse kun vain katsonkin putken läpi, en saa kovinkaan kummoista näkymää aikaiseksi, saati sitten kovin tarkaksi kuvaa, joskin ilmakehän häiriöt vaikuttavat, mutta käytössäni kuvaamiseen canon powershot A590 IS, jos jollakin olisi mahollista linkittää "Optimaalinen" kuva, millaista voisi toivoa, jotta pääsen testailemaan - nyt juuri kun meni pilveen ikävästi. Okulaareina putken mukana tulleet, ursasta ostetussa putkessa.

Kiitoksia sille avuliaalle jo valmiiksi (enkä nyt oota mitään NASA tasoisia kuvia, vaan ihan kohtuu realisti olen, joten sen tiedään, ettei kauheen huippuja...) :)

Niion, ja unohtui sanoa, että luonnollisesti tuo putki on myös Skywatcher Skymax 127, ILMAN seurantaa, jotta se hankaloittaa kuvaamista, mutta....

einari

Esimerkin kuva taitaa olla aika optimaalinen mitä kyseisellä putkella saa aikaiseksi.
Salaisuus on juurikin webkamerassa ja videon käytössä.
Videoon otetaan satoja/tuhansia ruutuja ja niistä ohjelmallisesti (registax/autostakkert) valitaan parhaat jolloin kohde on vähiten ilmakehän häiriöiden riivaama. Nämä sitten pinotaan parhaaksi kuvaksi.
Pokkarilla+okulaarillakin voi kokeilla ottaa niin paljon ruutuja kuin ehtii ilman seurantaa (ja sitten pinoaa ne).
Mutta suosittelen jonkinlaisen seurannan ja webkameran hommaamista.
___
Tapio

micko

Voin näyttää omat yritelmäni ilman seurantaa dobson-jalustaisella putkella.

Mulla on järkkäri kiinni okulaarin paikalla eli kuvaan suoraan sen polttotasolle, välissä 2x Barlow. Tämä video on kuvattu käyttäen EOS-movreciä 5x suurennoksella. Video (oikeastaan mulla kyllä oli neljä tai viisi edellisen kaltaista klippiä otettuna peräkkäin) käsiteltiin muistaakseni AutoStakkertilla ja tuloksena oli:

conv_kokovideo_vdub_g4_b3_ap11_crop by micko_laine, on Flickr

Kokeilin muitakin stäkkäyssoftia oletusasetuksilla mahdollisimman pienellä säädöllä. Ainoastaan waveletit säädin lopuksi, mutta muuten yritin kokeilla miten automaattisia ohjelmat ovat. Tulokset tässä http://www.flickr.com/photos/96700120@N06/9672569362/in/set-72157634344389164
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

Triviani

Kiitokset tästä. Olenki aatellu  ostavani järkkärille kiinnityksen, kunhan tarkistan minkälainen tuohon sopii. Jostain T/2 oli puhetta jossain sivulla, mutta täytyy vielä perehtyä tarkemmin ennen ostoa, vai osaako joku neuvoa hyvän yhdistelmän. Canonin eos 1100D ja putkena canonin EF 55-200 millinen. (jokin USM viel punaisel, jos se merkkaa jotain), ja luonnollisesti tehdaspaketissa tullut EFS 18-55 millinen.

micko

Tilasin Teknofokukselta T2-renkaan. Samanlainen kamera kuin sulla. http://www.teknofokus.fi/Foto/renkaat/rengast.htm

Sen saa Skylinerin okulaarinpidikkeeseen suoraan kiinni, kunhan ruuvaa yhden osan irti.
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

RL

#5

Tertsi

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 15.01.2014, 14:46:31
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että kuinka pitkiä videoita otat ilman seurantaa ja tuolla suurennoksella? Itellä ainakin ongelmia ilman seurantaa, että jupiter liukuu tosi nopeasti pois kuvasta. Oon kokeillut silleen että liittää monta videota peräänjälkeen missä jupiter liukuu kuvan läpi, mutta ongelmaksi tulee, että esim. autostakkert menee ihan sekasin ja valmiissa kuvassa on monta jupiteria. Ihan sama vaikka kuvaisin yhen videon missä jupiteri liukuu kuvan läpi ja laitan sen autostakkerttiin, niin se ei osaa pinota sitä.

Kannattaa käyttää videoitten esiprosessointiin PIPP ohjelmaa (https://sites.google.com/site/astropipp/), jolla voi kroppaa videosta (vaikka .mov formaatista) planeetaan sisältämät framet kätevästi ja tallentaa videon kätevästi .avi muotoon, jonka AS!2 ymmärtää. Sillä pystyy myös "yhdistämään" usean videon yhdeksi laittamalla "Join mode":n päälle.
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

RL

#7

micko

Lainaus käyttäjältä: RoLeh - 15.01.2014, 14:46:31
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että kuinka pitkiä videoita otat ilman seurantaa ja tuolla suurennoksella?

Tuollahan se mun youtubelinkissä näkyi kokonaisuudessaan. Samalla tekniikalla otin kuin sinäkin ja tuosta PIPPistä silloin tietämättömänä yhdistin videot Avidemuxilla, eli normi videoeditointisoftalla. Leikkasin vielä niin, että jokaisen klipin ekassa ja vikassa framessa oli Jupiter kokonaan näkyvissä. Näin ei mennyt softat sekaisin. Nyt kun asian mainitsit, niin sama ongelma oli mullakin tosiaan.
Mikko Laine
Mosstack, koodaamani tähtipinoamissofta
Blogini
Kaikki kuvani on otettu yhdistelmällä Canon EOS 1100D, 200/2.8L II USM ja Eq3-2 ellen ole toisin sanonut.

Timpe

Tämän ketjun voinee siirtää Saturnus-alueelta oikeaan paikkaan, niin nämä hyödylliset opit ja vinkit tulevat paremmin löydetyksi jatkossakin... :wink:
- Timo Inkinen