iOptron SmartEQ PRO

Aloittaja vehnae, 11.12.2013, 23:37:43

« edellinen - seuraava »

vehnae

Tässä viime aikoina on alkanut kiinnostamaan tällainen vehje, joka tarjoaa 550e hintaan (altairastro.com) molemmat seurantamoottorit, goton ja autoguidausmahdollisuuden kompaktissa 2,8kg (laite) + 2,7kg (jalusta) paketissa: http://www.ioptron.com/index.cfm?select=productdetails&phid=6650b0b6-9767-494d-b9e6-9e82c223c1a6. Speksit sanovat kantavuudeksi 5kg, eli luulisi kestävän kaiken ei-ökykalliin kameraoptiikan. Painoluokaltaan tuo on samaa sarjaa kuin Astrotrac wedgellä ja deklinaatiosetillä (vastapainotanko jne) varustettuna.

Tietysti epäilys nousee kun tässä harrastuksessa voi halpa-hyvä-kevyt akselilta valita ehkä noin yhden vaihtoehdon, ja valmistaja erikseen mainostaa että vehkeessä on metallinen koneisto :). Internetsien syövereistä kuitenkin löytyy guidattu tunnin valotus pikkuputkella ja ccd:llä otettuna: http://www.astronomyforum.net/telescope-mounts-forum/164570-i-optron-smart-eq-pro-1-hour-guided-image.html, eli ihan täysin turhasta vehkeestä tuskin on kyse. Tuo foorumi vaatii rekisteröitymisen kuvien katsomiseksi, joten otin vapauden ottaa tuosta kuvasta kopion vähäksi aikaa näkyville: https://dl.dropboxusercontent.com/s/tayamncdclohiou/ioptron1h.jpg

Onkohan tästä jalustasta kenelläkään vielä käytännön kokemuksia?

eehy

Hankin kyseisen rekkulan keväällä, kun sain näppärästi ja halvalla tuotua itse matkalaukussa Suomeen USA:sta; systeemi sopii hyvin isompaan laukkuun ja lentojen kilorajoihin. Olen käyttänyt jalustaa autoguiderin (Lodestar + tähtäysputki barlowilla) kanssa ja varsinkin 200mm objektiivilla kuvamiseen, jolloin seuranta toimii hyvin useiden minuuttien valotusajoilla -- ei tule raja vastaan käytännössä. Liitteen Lovejoy-kuvassa on esimerkiksi  3 minuutin valotuksia. Minulla on myös kokemusta Astrotracista samalla objetiivilla, ja iOptron guidattuna kyllä on minusta tässä parempi, joskin Astrotrac simppelimpi käyttää ja kevyempi, kun ei tarvita tietokonetta yms. iOptronia voi toki käyttää ilman tietokonettakin, mutten ole tutkinut miten pitkiä valotuksia se ilman ohjausta kestää verrattuna Astrotraciin, jossa pari minuutin jälkeen alkaa tulla haasteita.

Myös 400mm telellä testasin ja tarkkuus tuntui riittävän. Aikomukseni olisi käyttää tätä myös C6:n ja F6.3 lyhentäjän kanssa, jolloin polttoväli on jo lähes 1m ja kuormaa 5kg, mikä vastaa jalustan ilmoitettua maksimia. Tätä yhdistelmää en ole ainakaan vielä saanut seuraamaan riittävän tarkasti.

Jalustan kolmijalka ei ole kovin tukeva. Erityisesti jalat pääsevät liukkaalla leviämään helposti. Tämän ongelman korjasin sitomalla narun kolmioksi jalkojen päiden väliin maatasolle, mikä tukevoittaa systeemiä selvästi. Jalustaan voi myös ripustaa lisäpainoa tukevuutta lisäämään. Toinen mekaanisesti heppoisemman oloinen kohta on kaukoputken istukan kiinnitys akseliin.

Kyllä tämä jalusta on kokonaisuutena ehdottomasti harkinnan arvoinen laite tähän astisten kokemusteni perusteella. Laite on myös helppokäyttöinen ja siinä on goto.



einari

Nythän iOptronilta on tulossa myös tämmöinen matkajalusta autoguidausmahdollisuudella:
http://www.altairastro.com/xcms_entry.php?xcmsentryid=11

Sinänsä olen sitä mieltä että jalustan pitää olla aika kehno jos kameraoptiikalla (sanotaan tuonne 300mm polttoväliin asti) kuvatessa ja autoguidella ei saa määrättömän pitkiä valotuksia (jos polaarisuuntaus suunnilleen kohdallaan).
Ilman autoguidaustakin odottaisin jotain minuutin valotuksien onnistuvan.
___
Tapio

vehnae

Lainaus käyttäjältä: einari - 12.12.2013, 11:09:28Nythän iOptronilta on tulossa myös tämmöinen matkajalusta autoguidausmahdollisuudella:

Tuossa SkyGuiderissa näytti olevan vain RA-moottori, eli kuten Astrotracilla niin senkin valotusaikaa rajoittaa napasuuntauksen tarkkuus.

Lainaus käyttäjältä: eehy - 12.12.2013, 10:21:01
Jalustan kolmijalka ei ole kovin tukeva.

Joo, mitä ulkomaisia foorumeita on tullut aiheesta surffattua niin se on ilmeisesti paketin heikoin lenkki. Jotain virittelyvinkkejä löytyy ainakin täältä: http://www.flickr.com/photos/astronewb2011/sets/72157632518747500/. Tietysti yksi vaihtoehto on sijoittaa johonkin vaihtoehtoiseen kolmijalkaan, tyyliin http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p1209_Berlebach-tripod-REPORT-1072---max--heightn-56cm.html. Onko käsitystä noudattaako tuo SmartEQ:n kiinnitys jotain yleisesti tunnustettuja mittoja?

Muutenkin kiinnostaisi kuinka pieneen pakettiin tuo itse jalusta menee kun vastapainotangon irrottaa ja altitudisäädön kääntää vaakatasoon? Valmistaja jättää tällaiset turhat tiedot kuten laitteen mitat kertomatta :(. Tällä hetkellä siis nykyinen Astrotrac-kuvauslaitteistoni mahtuu mukavasti kamerareppuun kun kolmijalan laittaa repun kylkeen roikkumaan.