JS-teleskoopin kunnon tarkistus

Aloittaja puuteknikko, 07.11.2013, 13:48:10

« edellinen - seuraava »

puuteknikko

Minulle jäi haltuuni JS-Observatoryn kuuluisa JS-teleskooppi seurantajalustalla ja seurantakaukoputkella. Tarkoitus olisi ottaa putki omaan käyttöön ja alkaa vähitellen opettelemaan sen käyttöä, jospa sitä jossain vaiheessa innostuisi valokuvauksestakin kun tuossa on periaatteessa siihen valmiudet.

Eilen illalla sattui olemaan hetken aikaa tähtikirkas taivas ja päätin käydä testaamassa putken pystytystä ja käyttöä. Sain tavarat kyllä hyvin kasaan, mutta en saanut kuvaa tarkennettua tarkentimesta niin, että tähdet olisivat olleet pistemäisiä vaikka tarkennin oli ääriasennossa ulkona, eli tähdet jäivät selvästi munkkirinkilämäisiksi. Kävin sisällä ottamassa okulaariputken (tai mikä se nyt tarkalleen onkaan, kuitenkin se putki, joka menee itse kaukoputken sisään ja johon kiinnitetään okulaari) irti ja asettelin sen uudelleen paikalleen. En ehtinyt kuitenkaan testata enää tähtitaivaan katselua, koska pilvet peittivät taivaan siinä vaiheessa kun tulin takaisin ulos.

Siispä kirkasta ilmaan odotellessa asiaan liittyen kysymys: onko mahdollista, että putki on jollain tavalla rikki? Päällisin puolin en näe mitään erikoista putken sisällä. Rakenteenahan tuo on melko simppeli.

Mitähän muuta tuosta olisi syytä tarkistaa, kun laitteella on kuitenkin jo parisenkymmentä vuotta ikää?

einari

Mikähän kokoonpano sinulla on ollut kuvausyrityksessä ?
Onko ollut digijärkkäri/pokkari ?
Ja onko mukana ollut okulaaria ?
Normaali kokoonpano on digijärkkäri ilman okulaaria ja sovittimella fokuserissa/tarkennuslaitteessa kiinni.
Tai sitten pokkari + okulaari.

Yleensä ongelmana noissa newtoneissa (kuten JS-teleskooppi) on se ettei kameraa/kennoa saa tarpeeksi lähelle, eli siis tarkennusvara sisäänpäin ei riitä.
Tarkastitko tosiaan kumpaan suuntaan munkkirinkilä pienenee ?
___
Tapio

puuteknikko

En kuvannut vaan kokeilin pelkän okulaarin kanssa, eli valokuvaus tulee sitten joskus, nyt pitää vaan opetella käyttämään ihan pelkkää kaukoputkea ennen kuin yrittää mitään liian hienoa..

Jos nyt muistan oikein niin teleskoopissa oli testatessa 2x Barlow ja sen päässä okulaari. Kokeilin kyllä koko tarkennusalueen läpi ja en saanut pistemäisiä tähtiä näkyviin. Tuotahan voinee testata myös kaukaisen maastokohteen kanssa yhtä hyvin? Meillä on reilun viiden kilometrin päässä korkea masto, johon voisi sihtailla myös pimeän aikaan.

naavis

Lainaus käyttäjältä: puuteknikko - 07.11.2013, 14:38:45
Tuotahan voinee testata myös kaukaisen maastokohteen kanssa yhtä hyvin? Meillä on reilun viiden kilometrin päässä korkea masto, johon voisi sihtailla myös pimeän aikaan.

Kaukoputket toimivat myös päiväsaikaan. :angel: Tarkentamista voi siis harjoitella päivällä kaukaisen maston kanssa. Millaisella okulaarilla lähdit liikkeelle? Kannatta kokeilla myös ilman barlow-linssiä.

Jorma Koski

JS-teleskoopissa on tuolle okulaariputkelle sangen suuri säätövara. Sen saa siis aika pitkälle sisään ja ulos. Karkea tarkennus kannattaa tehdä putkea käsin sijoittelemalla ja vasta sitten tarkennusruuveista kääntämällä. Eräällä vanhalla kameralla jouduin siirtämään tarkennuslaitetta poraamalla uudet reijät teleskoopin runkoon, mutta senkin jälkeen okulaarinäkymä toimi kunhan sen okuputken sujautti tarpeeksi syvälle (vinossa ohi tarkennuskarhennuksen). Okulaariakaan ei tarvitse painaa okuputkeen pohjaan asti.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

puuteknikko

Lainaus käyttäjältä: naavis - 07.11.2013, 14:41:30
Kaukoputket toimivat myös päiväsaikaan. :angel: Tarkentamista voi siis harjoitella päivällä kaukaisen maston kanssa. Millaisella okulaarilla lähdit liikkeelle? Kannatta kokeilla myös ilman barlow-linssiä.
Toimivat toki  :cheesy: Työ haittaa harrastuksia, joten on jo pimeää kun pääsen kotiin.. Muistaakseni tuossa on 15 mm okulaari, mikä on tullut vakkarina mukana.

Jorma: enpä olisi hoksannut tuota ihan heti. Minulla kun on ollut satunnaisessa käytössä 80-luvulta peräisin oleva RET-50 niin oletin tietysti, että okulaariputki kuuluu olla pohjassa asti. Itse asiassa mietin, miksei siinä ole minkäänlaisia kiristysruuveja. Sen siitä saa, kun lähtee kokeilemaan ilman tarkempaa tutkimista, mutta ehkä se onkin osa harrastuksen hauskuutta. Joka päivä oppii jotain uutta.

Onko JS-teleskoopissa jotain muita erikoisuuksia, mitä kannattaa hyödyntää tai ainakin pitää mielessä? Kestääkö jalusta hyvin kosteutta? Olen suunnitellut säilyttäväni sen lämmittämättömässä varastossa, putki saa olla lämmönjakohuoneessa kun sekään ei oikein mahdu sisätiloihin.

jame1967

Mulla on sellainen omavalmisteinen ( edellisen omistajan rakentama ) terveisiä vaan Erkille Poriin , doopsoni .
Siinä on sellainen kierrettävä tarkennuslaite , eli kierretään jengoilla olevaa holkkia , usein laiskana tuuppaan vaan sopivaan syvyyteen ja vasta hienosäätö kiertämällä , huomattavasti nopeampi näin

Jorma Koski

16 vuotta on JS-teleskooppini ollut lämmittämättömissä tiloissa ongelmitta
- toisin kuin hienot ja kalliit amerikkalaiset rimpulat.
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

puuteknikko

Kiitoksia vastauksista! Vielä viimeinen (?) kysymys: käykö esim. Teknofokukselta saatava T2-rengas Konica Minoltan, malli Dynax 7D, kiinnittämiseksi teleskooppiin? Kuusta saanee mainioita kuvia, miksei planeettojakin voisi kokeilla napata kennolle.