Havaintokohteet ja havaitseminen > Aurinko

Aurinkosuotimet

(1/8) > >>

makoy:
Terve,
Tuo auringon toljottelu kiinnostaisi ja olen yrittänyt löytää tietoa netistä. Nämä seuraavat asiat ovat vaan jääneet askarruttamaan.
Mulla on 114mm / 500mm peiliputki ja sitä olisi tarkoitus käyttää sekä auringon katseluun että kuvaamiseen web-kameralla (lifecam cinema). Tarkoitus olisi, että en tarvitsisi kahta eri kalvoa. Kumpi vaihtoehto olisi parempi?

a) kuvaukseen tarkoitettu kalvo + jokin okulaarifiltteri/ filttereitä, kun kameran tilalla on silmä.
   
b) visuaalikalvo + filtteri/ filtteritä + webbikamera
(tuleeko useita filttereitä käytettäessä kuvasta liian pimeä?)

Myös noista filttereistä? Millä filttereillä saisin auringosta eniten irti yksityiskohtia mukavalla värillä?
Esim.

- Baader kalvo + H-alpha + UV/IR cut + värifiltteri > silmä tai kamera ?
- Baader kalvo + neodynium + UV/IR cut + värifiltteri > silmä tai kamera ?

Onko kukaan testaillut eri vaihtoehtoja noiden filttereiden kanssa?
Solar continuumin vihreä sävy ei oikein miellytä.
t-Marco

Ransu:
Visuaalikäyttöön tarkoitettu filtteri on sopiva, päästää valoa ihan riittävästi läpi myös kuvauskäyttöä ajatellen, ainakin omien kokemusteni perusteella.
Kuvauskäyttöön tarkoitettua kalvoa ei voi käyttää visuaalikatselussa ilman reipasta lisäsuodatusta harmaasuotimella.
Filtteriksi suosittelen Solar continuumia, vaikka väri onkin alkuun epämiellyttävä, niin se selkeästi parantaa pinnan granulaation erottumista. Tuo perustuu siihen että sillä päästetään melko kapea kaista (olikohan 8 nm) sopivalta aallonpituusalueelta. Normaaleilla värifilttereillä  ei saa kovin selkeää parannusta, enemmänkin niiden vaikutus perustuu siihen että visuaalikäytössä valo saadaan miellyttävämmän väriseksi, kuvauskäytössä e ole huomannut värifiltterikokeiluila juurikaan mitään selvää vaikutusta.

Jos ajattelit protuberansseja ja pinnan fareja, niin tähtikuvauskäyttöön tehdyllä H-alphasuotimella ei saa Auringosta noita ilmiöitä näkyviin. Aurinkokäyttöön tehty h-alfasuodin päästää alle 0,1nm levyisen kaistan valoa, tähtikuvaussuotimissa päästökaista on tyypillisesti 3-12nm, lisäksi Auringon h-alfailmiöiden  yksityiskohtien esiin saamiseksi tarvitaan lisäviritysosa, jolla aallonpituuden hienosäätö tapahtuu ja ilmiöt ilmestyvät näkyviin (Etalon suodin)

Solar continuum himmentää kuvaa hiukan, mutta ei niin paljon, että siitä olisi haittaa kuvauksessa.
Neodyymisuodin mielestäni parantaa hiukan kontrastia ja sitä voi kokeilla, sen kanssa voi kokeilla esim oranssia tai punaista suodinta, mutta noiden värisuotimien vaikutus on lähinnä kuvan värissä. Neodyymissähän on ir-cut ominaisuus mukana, ja voit käyttää sitä.

Minun suositukset
1. visuaalikalvo+solar continuum+neodyymi
2 visuaalikalvo+neodyymi+ keltainen tai punainen tai oranssisuodin

Toni:
Moi,

tosiaan kannattaa investoida katselukalvoon ja rakennella sopiva suodatinkehys kalvon ympärille. Normaalissa valkoisen valon aurinkokuvauksessa kuvauskalvosta on vain harmia, kannattaa käyttää katselukalvoa aivan suosiolla. Ainakin Baaderin kuvauskalvoa käyttäessä Nikon D3200 + f/9 linssiputki (100/900) -yhdistelmällä Auringon kiekko palaa pikakokeiluni perusteella aika laajalta osin puhki, vaikka käytössä olisi ISO 100 ja pienin mahdollinen valotusaika 1/4000 s. Luulen, että tilanne on aika lailla sama nykyisillä digijärkkäreillä muutenkin.

Jos käyttää kontinuumifiltteriä, tai okulaariin kiinnitettävää CaK-filtteriä objektiivin edessä olevan kuvauskalvon ohella, kuvauskalvon käytölle voi olla perusteita. Tämä pätee erityisesti CaK:n kohdalla. Pitää muistaa, että CaK on nimenomaan kuvauskäyttöön, Vaikka useimmat harrastajat pystyvät sen läpi hieman sinistä valoa näkemäänkin, spektri on hyvin lähellä lähi-UV:ta.

Jos kyseessä tosiaan on peiliputki ja optiset mitat 114/500 (f/4.4), ei voi vielä loppuun olla korostamatta putken tarkan kollimaation merkitystä auringon yksityiskohtien näkymisen kannalta.

makoy:
Kiitokset Ransu ja Toni. Olen yrittänyt löytää netistä juttua kuvien kera, miten eri filtterit tai filtteriyhdistelmät vaikuttavat, mutta enpä ole oikein löytänyt. Enimmäkseen vain eri väristen filttereiden testausta youtubessa, mitä vastaan on tullut. Tästä aiheesta olisi kyllä tutoriaalin paikka kohdallaan, jos joku omistaa laajan kirjon eri filttereitä. Aurinkoputken kaltaistahan ei millään filtterivirityksellä saa aikaiseksi, mutta varmaan kuitenkin enemmän kuin pelkän yksivärisen pallukan auringon pilkuilla? Tällä tarkoitan enemmän yksityiskohtia auringon pinnalla....sanotaanko niitä sitten kranulaatioiksi?

t-Marco

KEW:
Minä pärjäsin ensimmäiset kymmenen vuotta pelkällä Baader Astro Solar kalvolla, sekä visuaalisesti. että valokuvauksessa.
Sitten mopo karkasi käsistä ja nyt kalustoon kuuluu Lunt CaK-putki, Lunt Ha-putki ja SW 120 ED + Herschel kiila + Solar Continuum.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/17224796/P5190047_pieni.jpg

Kaj Wikstedt

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta