Kirjoittaja Aihe: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)  (Luettu 8862 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6957
  • Valoa ja varjoja
Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« : 18-10-2013, 22:55:58 »
Ehdin hetken aikaa kiroilla puoliääneen, että nytkö QSI 583ws:n elektroniikka hajosi, mutta tilanne ei taida olla ihan niin paha... :wink:
Tulkitsen näet että tällainen pystyviiva (kaikissa 1x1, 2x2, 3x3 ja 4x4 binnautuissa) kuvissa tulee kuvaan, jos/kun kennolle ilmestyy yksittäinen "ylikuuma" pikseli, joka "bloomaa" voimakkaasti?

{alt}

Lähempi tarkastelu osoittaisi syyllisen löytyvän (x,y) koordinaateista (1655,1045), jos tulkitsen tätä kuvaa oikein...

{alt}

QSI:n asetuksista löytyy myös pikselin maskaus, jolla tuollaisen "kuuma-kallen" saa maskattua pois, mutta onko muilla CCD-kuvaajilla kokemuksia vastaavasta (ts. kuinka tavallista tällainen maskin tarve on)?
« Viimeksi muokattu: 19-10-2013, 10:16:56 kirjoittanut Timpe »
- Timo Inkinen

Poissa Lauri Kangas

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 4576
 • Vostok @ #sirius (IRCNet)
Vs: Kuuma pikseli bloomaa?
« Vastaus #1 : 19-10-2013, 01:40:41 »
Ompi nimeltään "column defect" ja näitä on ennenpitkää kaikissa (?) CCD-kennoissa muutamia. Ei nyt varsinaisesti liity kuumiin pikseleihin eikä bloomaamiseen. Tutkaile kalibrointisoftaasi, josko löytyy namiska jolla kerrotaan mitkä sarakkeet ovat rikki.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6957
  • Valoa ja varjoja
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #2 : 19-10-2013, 10:35:48 »
Kiitos, pääsin kartalle tämän asian kanssa :smiley:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Number/5142709
"I think this is a very common issue with the KAF-8300 and happens as the chip ages. With luck, yours will become permanent."

MaxIm DL:ssä näkyy olevan Prosess/Remove bad pixels toiminto, joka korjaisi ongelman nätisti. Käytännössä tuo taitaa pakottaa ottamaan uudet BIAS ja DARK -kuvat, jolloin tällainen sarakevika kalibroituu jatkossa automaattisesti normaalikalibroinnin yhteydessä. Tämä olettaen, että tuo on pysyvä ominaisuus tässä kennossa, eikä pompi päälle/pois satunnaisesti... :huh:

Miten muut toimivat tuon ongelman kanssa? Ajatteko yksittäiskuviin (vai loppupinoon?) tuon Remove bad pixels -toiminnon vai yritättekö selvitä yhteensopivilla kalibrointikuvilla?
- Timo Inkinen

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6957
  • Valoa ja varjoja
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #3 : 19-10-2013, 17:19:59 »
Käytännössä tuo taitaa pakottaa ottamaan uudet BIAS ja DARK -kuvat, jolloin tällainen sarakevika kalibroituu jatkossa automaattisesti normaalikalibroinnin yhteydessä.

Kamera kuvailee tuossa uusia DARK-kuvia (BIAS-kuvat tuli jo napattua), joten vielä jatkokysymys. Kun tuo KAF-8300 kenno keräilee hituvirtaa enemmän kuin esim. Sonyn kennot, niin sille pitäisi tietääkseni ottaa myös BIAS-kuvat. Ja näin olen toiminutkin tähän saakka, koska tuolla vähennetään kuvista kameran omat esivirrat yms. pois. (link: "...electric pre-charge applied to the CCD chip by the camera electronics to activate its photon collecting ability...")

Mitenkäs tässä nyt käy kun BIAS-kuva on tällainen? (Kuvassa myös käyttämäni kalibrointiasetukset.)

{alt}

Jos BIAS-vähennys poistaa tuon viallisen sarakkeen, niin mitä tapahtuu kuvalle kun sille tehdään DARK-kalibrointi tällaisella DARK-kuvalla? (Älkää välittäkö, kun toinen kuva on 1x1 bin ja toinen 2x2, koska käytin esimerkkiin kirjoitushetkellä saatavilla olevia pöytäkoneen kuvia :wink:)

{alt}

Tuolla CN:n keskustelussa Rick J kertoo näin:
" Darks catch what changes with time while bias records what is fixed on the chip irregardless of exposure time. The fixed must be removed before a dark can be scaled. If you take darks at the same time and temperature as lights then bias isn't used. Bias is normally subtracted from flats when flat exposure time is very short as dark current hasn't had time to build like it has in a 10 minute light."

Onko näin eli BIAS-kalibrointia ei kannata tehdä, jos DARK-kirjastosta löytyy jokaiselle binnaukselle ja jokaiselle valotusajalle tarvittavat DARK-ruudut? (CN:n ketjussa vihjataan tähän suuntaan vaikka CCD-kenno on KAF-8300.)
- Timo Inkinen

Poissa Lauri Kangas

 • Taivaanvahti
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 4576
 • Vostok @ #sirius (IRCNet)
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #4 : 19-10-2013, 18:02:20 »
Näin on. Ideaalitilanteessa  lighteista vähennetään omat, vastaavat (valotus, lämpötila) darkit ja fläteistä vastaavasti omat darkit. Flättejä voi sitten käyttää jakolaskuun jonka jälkeen korjaus napsahtaa täydellisesti paikalleen.

Kuten tuolla sanottiin, yleensä ainakin flättien kanssa voi vähän oikoa korvaamalla darkin biassilla. Tämä siitä syystä, että muutamien sekuntien aikana ei darkkivirtaa yleensä kerry ihan kauheita määriä.

Toisinaan voi myös oikoa jättämällä darkin pois lighteistakin. Sonyn kennoilla tämä kannattaa koska sinne ei pitkässäkään valotuksessa kerry mitään vähentämisen arvoista pimeävirtaa. Canonin kennoilla tämä taas kannattaa siksi, että Canon ryssii kalibrointiedellytykset skaalaustempuillaan, jolloin darkkikorjausta yrittäessä kohina lisääntyy, flättikorjaus lakkaa toimimasta ja tapahtuu kaikkia muitakin kauheita katastrofeja.

Yhteenvetona KAF-8300:lla voinee siis vähentää lighteista niihin yhtenevät darkit, ja fläteistä maun mukaan joko darkit tai sitten biassi. Jos koneelta löytyy kattava kirjasto darkkiruutuja eri lämpötiloissa ja valotusajoilla, niin melkein kyllä houkuttaisi vain piilottaa softalla tuo rikkinäinen sarake, ettei tarvitse kuvata kirjastoa uudestaan. Kolmestatuhannesta sarakkeesta voi ihan hyvin heittää yhden sioille. :smiley:

Poissa Jussi Koponen

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 727
  • Frostland observatory
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #5 : 19-10-2013, 20:39:38 »
En ole vielä kerinnyt testaamaan pahemmin SBIG 8300M kameraani, mutta tuollainen pystyviiva tulee noin huoneenlämmössä. Se häviää sitten kun kenno on jäähdytetty noin -15C -20C tienoille.

Poissa Jyri Lehtinen

 • Taivaanvahti
 • Eksoplaneetta
 • *****
 • Viestejä: 160
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #6 : 20-10-2013, 15:24:03 »
Tiivistetään vielä darkkeihin ja biasseihin liittyvää jutustelua muutamalla kaavalla, josko niistä olisi satunnaiselle lukijalle hyötyä.

Ennen kuvan tasoittamista eli flat-korjausta on siitä vähennettävä sekä biasjännite että kennolle kertynyt pimeävirta. Kummastakin toimenpiteestä selviää yksinkertaisella pikselikohtaisella vähennyksellä. Dark-ruutua ei kuitenkaan voi ottaa senkin sisältämättä biasjännitettä ja puhdas pimeävirtaruutu onkin PIMEÄVIRTA = DARK - BIAS. Taivasruudulle tehdyt bias- ja darkkorjaukset ovat siis kaavamuodossa

Koodia: [Valitse]
TAIVAS - BIAS - PIMEÄVIRTA = TAIVAS - BIAS - [DARK - BIAS]
                           = TAIVAS - BIAS - DARK + BIAS
                           = TAIVAS - DARK

Koska biasjännite on sama taivasruuduille ja darkeille, supistuu se kätevästi pois. Tämä tarkoittaa, että jos tekee kuville dark-vähennyksen, ei bias-vähennyksen tekeminen tee kuvalle mitään muuta kuin kasvattaa hieman sen kohinatasoa.

Jos taas on niin onnekkaassa tilanteessa, että kuviin kertynyt pimeävirta on käytännössä nolla (lyhyet valotukset tai kenno on itsessään hyvin kohinaton) saadaan tuohon yllä olevaan kaavaan PIMEÄVIRTA = DARK - BIAS = 0 eli

Koodia: [Valitse]
TAIVAS - BIAS - PIMEÄVIRTA = TAIVAS - BIAS
Nyt dark-korjauksesta päästään eroon, mutta toisaalta bias-korjausta ei saada aiempaan tapaan ilmaiseksi kaupan päälle eli se on tehtävä erikseen.

Jos tarkoituksena on ruveta skaalaamaan arkistosta löytyviä eri valotusajalla kuvattuja darkkeja vastaamaan taivasruudun valotusta, päätyy samalla skaalaamaan niihin liittyvää bias-tasoa. Tässä tapauksessa mitään ei saa ilmaiseksi ja biasvähennyt on tehtävä erikseen sekä taivasruusuille että skaalaamattomille darkeille.

Flatteihin pätevät sitten täsmälleen samat säännöt kuin taivasruutuihin. Kyseessähän ei ole kuin kirkkaasta hyvin tasaisesta kentästä otettu "taivasruutu".

Sellainen lisäys vielä, että ei tuon härön ilmaantumisen pitäisi olla vielä mikään suuri ongelma. Varsinkin jos se pysyy hyvin vakiona, en näe, miksi sitä ei voisi saada kalibroitumaankin kuvista pois. Kannattaa kuitenkin aina pitää silmällä kennon suorituskyvyn kehitystä varsinkin nopeiden muutosten varalta.

Poissa Timpe

 • Multiversumi
 • ******
 • Viestejä: 6957
  • Valoa ja varjoja
Vs: Kuuma pikseli bloomaa? (=column defect)
« Vastaus #7 : 20-10-2013, 17:26:35 »
Yhteenvetona KAF-8300:lla voinee siis vähentää lighteista niihin yhtenevät darkit, ja fläteistä maun mukaan joko darkit tai sitten biassi.
Sellainen lisäys vielä, että ei tuon härön ilmaantumisen pitäisi olla vielä mikään suuri ongelma. Varsinkin jos se pysyy hyvin vakiona, en näe, miksi sitä ei voisi saada kalibroitumaankin kuvista pois. Kannattaa kuitenkin aina pitää silmällä kennon suorituskyvyn kehitystä varsinkin nopeiden muutosten varalta.

Kiitos vielä herroille asian selventämisestä :smiley:
Kone on kuvaillut viikonlopun ajan uusia dark-ruutuja kirjaston täytteeksi, joten jatkossa mennään näillä uusilla dark-ruuduilla (joissa tuo härö on mukana). Tässä siirtymäkautena täytyy vain pitää kirjaa darkeista, jotta vanhat kuvat (ennen tätä viikonloppua kuvatut) tulevat kalibroitua vanhoilla darkeilla ja uudet vastaavasti uusilla darkeilla. Loppukiusaksi jää lähinnä ajanhukka näiden kalibrointikuvien kanssa puuhatessa ja tulevaisuudessa esim. lyhyissä live-fokus-yms. esikatselukuvissa näkyvä pystyraita, mutta muuten en odota mitään pysyvämpää ongelmaa. (Muutos näyttää jääneen toistaiseksi pysyväksi tuolle CCD-kennolle.)

Koska biasjännite on sama taivasruuduille ja darkeille, supistuu se kätevästi pois. Tämä tarkoittaa, että jos tekee kuville dark-vähennyksen, ei bias-vähennyksen tekeminen tee kuvalle mitään muuta kuin kasvattaa hieman sen kohinatasoa.

Tätä olen ihmetellytkin mielessäni, mutta nyt se selittyi nätisti. Jätän siis BIAS-kalibroinnin pois (ja otan mukaan FLAT-DARK -ruudut, jotka lisäsin kirjastooni). Tuolla Advanced Settings -ruudussa oli näemmä kesän jälkeen pukki väärässä kohtaa muutenkin, mutta onnekseni olen tuottanut uusia kuvia näillä säädöillä tänä syksynä todella vähän... :azn:
- Timo Inkinen