M33 - Pinwheel Galaxy

Aloittaja Iiro Sairanen, 17.08.2006, 13:20:23

« edellinen - seuraava »

TuRe

Kyllä tämä DSS on värien suhteen vaikea. Vielä yksi versio.

Opettelen juuri IIRIKSEN käyttöä ja se tuntuu paremmalta, kunhan saan tekemiseen parempaa rutiinia.
Tuomo Repo

einari

Nyt on vihertävä.
Kun kattoo isompana niin näkyy outoa rasterimaista - siksi epäilen jotain ongelmaa debayeroinnissa.
Kai sulla on oikea kamera DSS:n asetuksissa valittuna ?
___
Tapio

TuRe

Vihreää vähemmäksi.
Tuomo Repo

Jussi Koponen

Lainaus käyttäjältä: einari - 18.11.2011, 18:45:16
Nyt on vihertävä.
Kun kattoo isompana niin näkyy outoa rasterimaista - siksi epäilen jotain ongelmaa debayeroinnissa.
Kai sulla on oikea kamera DSS:n asetuksissa valittuna ?

Eikai sillä kameravalikolla tee mitään, ellei käytä FITS kuvia? Itselläni ei ole mitään kameraa valittuna.

TuRe

Pitkät valotukset ja Biasit aiheuttavat minulle DSS- pinoissa  vaakaviivoja, kuten aiemmin kokeilujeni perusteella päättelin. Toivottavasti viivoista pääsee eroon, kunhan pääsen IIRIKSELLä nopeampaan työskentelyyn. Ainakin eka IIRIS- kuvat poistivat häiriöt ja säilyttivät osavalotusten tarkkuuden, jossa DSS:llä näyttäisi olevan toivomisen varaa. Einarille: kyllä minulla on DSS - asetukset ohjeen mukaiset.   
Tuomo Repo

einari

Lainaus käyttäjältä: Jussi Koponen - 19.11.2011, 04:02:32
Eikai sillä kameravalikolla tee mitään, ellei käytä FITS kuvia? Itselläni ei ole mitään kameraa valittuna.

Kameravalinta menee niin että jos on mustavalkoisia FITS-kuvia niin silloin ei ruksia tule,
mutta jos jotain värikameraa käyttää niin silloin ruksi pitää olla ja joku kamera valittuna (tai sieltä valikon alusta oikea bayer-matriisi).

JPG-kuvia jos käyttää niin silloin ruksia ei tarvita (mutta JPG-kuvia ei kannattaisi käyttää).
___
Tapio

mickut

Lainaus käyttäjältä: einari - 18.11.2011, 18:45:16
Kun kattoo isompana niin näkyy outoa rasterimaista - siksi epäilen jotain ongelmaa debayeroinnissa.
Kai sulla on oikea kamera DSS:n asetuksissa valittuna ?

Lopetin DSSn käytön pysyvästi muutama viikko sitten, kun rupesin kirjoittamaan omaa pinoamisalgoritmia. Testimateriaalin tekemiseen (ja kuvien rekisteröinnin puuttuessa) käytin DSSn alignoitujen väliruutujen tallennusta ja löydökset näistä välituloksista olivat sitä luokkaa etten moiseen freewareen koske enää tikullakaan.

Liitteenä DSSn tulkintaa kuvan rotaation suorittamisesta, kuvat croppeja referenssiruudusta ja eri yöltä muutaman asteen kierretystä ruudusta. Kuvat otettu mono-CCD-kennolla, joten bayerointiakaan ei voi syyttää, vain DSSää.

-A

TuRe

No johan on aikamoista jälkeä, ei ole ihmekään. Minusta tuntuu, että se edellinen DSS-ohjelma saattoi olla vähän parempi, kuin tuo nykyinen. Mickut teepäs kunnon pinoamisohjelma meillekin.
Tuomo Repo

JuhaK

Lainaus käyttäjältä: mickut - 20.11.2011, 16:02:23
Lopetin DSSn käytön pysyvästi muutama viikko sitten, kun rupesin kirjoittamaan omaa pinoamisalgoritmia.

Toinen ilmainen mutta varmaankin vähemmän tunnettu on foorumillakin (http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=5865.0) jo aikaa sitten mainittu Stacker Unlimited.

Tuotakin voisi joku tarvitsija koittaa ja raportoida. Ja on ainakin vaihtoehto DSS:lle!

(Tämä ja muutamat edelliset viestit kuuluisivat varmaan jo toisaalle foorumilla..)
Juha K

MesuMount#2
SBIG STL-11000XM
14" Newton
APM 80/500
Atik314e
http://kepastro.blogspot.com/

jussi_k_kojootti

Olkoon tämä sitten projektin aloitus, 9x10min ISO400 siroteltuna
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Uppo

Muuten samat speksit kuin tuolla http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=122.msg82844#msg82844

Käytin ehkä hieman enemmän aikaa käsittelyyn, lisää valoa ei ole saanut johtuen vallitsevista ilmoista.
Jani Virtanen

mickut

Oman M33-projektini päätös onnistui livahtamaan uusimman T+a:n kansien väliin, joten viivytin hieman foorumipostausta lopullisen kuvankäsittelytuloksen suhteen.

Kokonaisvalotusta sain sittenkin tavoittelemani 20 tuntia. Nyt tosin on itsestäänselvää sanoa, ettei se selvästi riitä mihinkään; erityisesti värikanavilla olisi pitänyt olla sekä pidemmät osavalotukset että enemmän valotuksia. Keskimäärin seeing oli yllättävän hyvä ja tilastointi valotuksista paljasti mediaani-FWHMn olevan alisämplättyä eli reilusti alle 2.5 pikseliä, valotuksia oli kertynyt kappalemääräisesti varsin kohtuullinen määrä ja ditheröintikuvio oli melko tasainen. Kun nuo kolme ehtoa Drizzle-pinoamiselle tulivat täyteen, oli pakko kokeilla saako sillä oikeasti mitään lisää. Muutama epämääräinen suttu erottuikin erillisiksi valopisteiksi, eikä kohinaprofiilikaan muuttunut aivan kauheaksi, joten tulkitsin drizzle-pinoamisen onnistuneen tällä datajoukolla.

LHaRGB-kasaaminen tapahtui PixInsightissa hyödyntäen erityisesti sen pikselimatematiikka-moduulia. Ha-kanavalle ajoin aivan pikkiriikkisen kohinanpoistoa ja tähdenterävöintia (star contour mask + morphological tool), sen jälkeen ynnäsin sen lineaarisiin R ja B kanaviin sigmoid-funktiolla muunnettuna (kullekin kanavalle piti löytää omat kertoimensa, B:ssä kerroin on hyvin pieni). Tein luminanssikuvan kanavien kohinatason mukaan painotetulla keskiarvolla LRGB-kanavista ja lisäsin siihenkin sigmoid-muunnetun Ha-kanavan. Värikuvassa säädin valkotasapainon kuntoon (PI:n epälineaarinen katselumoodi lineaariselle datalla on kyllä mukava), ajoin esim hieman luminanssia voimakkaampaa kohinanpoistoa (varsin kevyttä silti), epä-linearisoin datan (histrogrammi, curves) ja desaturoin taustataivaan värikohinaa. Luminanssissa taas yritin löytää silmää miellyttävän tasapainon ytimen, reuna-alueen ja vety-läiskien välille välttäen kohinanpoistoa muualla kuin taustataivaassa. Vältin turhaa kohinanpoistoa, koska en oikein tykkää (erityisesti anisotrooppisten) kohinanpoistojen tuomista kuvitteellisista yksityiskohdista, ihmissilmä ja aivot on parempi tulkitsemaan kohinaa kuin luulisi. Lopuksi tein lineaarisovituksen värikuvan L-komponentille luminanssikuvan kirkkauteen, sen jälkeen yhdistin luminanssin väriin (CIELab-avaruudessa yhdistettävien krominanssin ja luminanssin tulee täsmätä tilastollisilta ominaisuuksiltaan jos haluaa saada järkevän tuloksen, lineaarisovitus hoitaa vaikean matematiikan automaattisesti) ja lopputulos olikin suunnilleen tallennusta vaille valmis.

Muutaman kerran meinasivat aivot nyrjähtää kun piti ajatella värikuvaa pääasiassa vain värinä eikä kiinnittää liikaa huomiota kirkkauteen (värikuvan kirkkauden pitää lopulta olla tietyiltä ominaisuuksiltaan yhdenmukainen luminanssin kanssa ja niiden yhteensovitus on oma taiteenalansa), lopputulokseen olen vihdoin varsin tyytyväinen:


Messier 33 (lopullinen kuva oli kooltaan 5000x6500, tässä 2000px leveänä)

Vaikka PixInsightia kehunkin, niin kaikille se ei sovellu. Sillä saa toki melko helposti jonkinsorttista tulosta (varisnkin HSt-paletti oli yllättävän helppo), mutta hyvän lopputuloksen saaminen vaatii matematiikkaa, sen soveltamista ja väriavaruuksien ymmärtämistä, ja esim photoshoppaajille PI ei välttämättä tuo yhtään lisää. Itselleni taas MaxIm, Nebulosity ja Gimp -pinoon PI tuo sen puuttuvan lenkin, eikä nyt ole tarvetta Photoshopille. Laitoin myös oman pinoamisalgoritmin kehittämisen toistaiseksi jäihin (vaikka sainkin pari hyvää uutta ideaa) ja siirrän "vapautuneen" ajan AstroTortillan tekemiseen.

-Antti

Lauri Kangas

Vaivannäkö kannattaa!

J-P

Antin kuva on yksi parhaita koskaan näkemiäni, ja piste.

Aivojen nyrjähdys on ollut monta kertaa lähellä täälläkin ja ihan samasta syystä.

Murtsi

Aivan mieletön kuva  :shocked: :shocked:, vaikea on löytää parempaa kuvaa kohteesta. Kuten Laurikin jo totesi niin tulosta tulee kun paneutuu asiaan kunnolla.