Jelppiä, mielipiteitä, vinkkeja yms. kaluston päivitykseen tarttis saada

Aloittaja MiM, 20.09.2013, 10:02:13

« edellinen - seuraava »

MiM

Näitä asioita on tahkottu nähdäkseni tällä palstalla paljon mutta kun jokainen tapaus on aina erilainen niin kysynpä silti...

Olisi mahdollisuus sijoittaa lisää taivaan tutkailuun.

Tällä hetkellä on ollut noin 10 vuotta skywatcerin 127mm kaukoputki ja siinä EQ3 jalusta. Sillä olen katsellut ja yritellyt kuvausta ihan digijärkkärillä, putken perästä. Välillä onnistuen ja välillä ei. Nyt on ollut harrastuksen kanssa parivuotta hiljaista johtuen kiireistä, mutta nyt ajattelin herätellä taas tätäkin hommaa.

Tuo putki on ollut minulle tosi hyvä kun olen liikkunut paljon ja sitä on roippeineenkin jaksanut raijata ympäri maata, mutta nyt kun on vähän asettunut ja ympärillä on pimeätäkin kuin säkissä niin voisi laitteita vähän päivittää.

Olen tykännyt ihan katsella ja on riittänyt hyvin kun on saanut putken suunnattua ja kohteen löydettyä ja sitten vielä tarkennettua ja otettua ihan pitkän valotuksen tarkasti vaikka planeetasta tms. (minulla on tuossa askelmoottori tuossa EQ3:ssa) ja tämä vielä paukkupakkasessa.
Ja ihan tähtitieteen matikkakin kiinnostaa sellaisenaan kun vain olisi sillekin aikaa...Ja tekniikan rakentelukin lähellä sydäntä...

Kamerana on yleiskäytössä oleva canonin 450D ja nyt minulla olisi myös vähän parempi Nikoni modeerattuna(suodatin poistettuna) sain sellaisen perän halvalla ja poistin suodattimen. (tätä en ole ehtinyt vielä kokeilla, kamera toimii mutta  putkessa en ole sitä vielä kokeillut)

Niin, niin kysymys olisi että mitäs sitten kannattaisi tehdä?

Olen ajatellut että ainakin parempi jalusta Sywatcerin EQ6 goto tai se HEQ5 tms. Mutta laittaisinko kokonaan uuden putkenkin tyyliin tämä: http://www.astroshop.eu/celestron-sc-203-2032-advanced-vx-as-vx-8-goto-telescope/p,32997

Vai.

Jatkaisinko vielä vanhalla putkella ja laittaisi kameran eteen jotain tällaista: http://www.astroshop.eu/omegon-apochromatic-refractor-photography-scope/p,33081

Katselisi vanhalla putkella, ja kuvaisi tuollaisella toisella putkella sitoisi kaiken nippuun. Ja varmaan lisälaiteisiin pitäisi myös sijoittaa.

Vai

hankkisiko ensin pelkän paremman jalustan katselisi vähän ja miettisi myöhemmin lisäputkia yms päivityksiä...

Siis mihin suuntaan kannattaa mennä jotta hankinnat tukisivat harrastuksen jatkoa jos tykkää katsella sekä värkätä kuvauksen kanssa. Ja tulevaisuudessa oma tähtitornikaan ei ole mahdottomuus.

Siis kun tämä on harrastus niin ei ole oikeita ja vääriä vastauksia




EJP


Lauri Kangas

Nosta maksutov pois EQ3:n päältä ja laita tilalle pelkkä kamera, millä tahansa järkkäriobjektiivilla. Alkaa onnistua paljon paremmin kuin tuon älyttömän pitkän ja pimeän maksutovin läpi.

Sitten kun haluat parempaa seurantaa ja/tai isomman putken, osta HEQ5 tai EQ6 riippuen himoitsemasi putken koosta. Muista että iso putki = vaikeuksia.

Sillä välin kun valotukset rullaavat, voit hommata visuaali-ilotteluihin 200mm skyliner-dobsonin.

Siinäpä avaimet onnellisuuteen.

MiM

Kiitos jo noista hyvistä kommenteista. noissa oli jo paljon hyviä kohtia jotka pistävät miettimään tarkemmin että mihin suuntaan mennä...

Onko muuten niin että harrastus eriytyy kovinkin jos ajatellaan kuvausta ja visuaalista katselua?

Eli onko olemassa kultaista keskitietä noin niinkuin välineitä silmälläpitäen...

Vaikeudet ihan ok... Harrastuksen pitää kuitenkin tuottaa niitä ahaa elämyksiä sekä onnistumisen ja epäonnistumisen tunteita...

Newton putkea en ollut edes ajatellut, varmaan siksi kun ajattelin että sen pitää olla helposti siirrettävä mikä ei kai enää ole vaatimuksena...

monni

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 20.09.2013, 11:15:54
Nosta maksutov pois EQ3:n päältä ja laita tilalle pelkkä kamera, millä tahansa järkkäriobjektiivilla. Alkaa onnistua paljon paremmin kuin tuon älyttömän pitkän ja pimeän maksutovin läpi.

Sitten kun haluat parempaa seurantaa ja/tai isomman putken, osta HEQ5 tai EQ6 riippuen himoitsemasi putken koosta. Muista että iso putki = vaikeuksia.

Sillä välin kun valotukset rullaavat, voit hommata visuaali-ilotteluihin 200mm skyliner-dobsonin.

Siinäpä avaimet onnellisuuteen.

En osaa maksutoveja kommentoida, mutta muuten komppaan Lauria tässä erittäin vahvasti. T. nimimerkki EQ3 kameraoptiikalla + 200m alt-az dobsoni visuaalihommiin + planeetta / kuu / aurinkokuvaukseen. Asia on juuri näin helppo ja speksaus tästä eteenpäin kannattaa vasta kun on hands-on kokemusta ko. aparaattien kanssa puuhastelusta.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

kimmopaasiala

Samaa mieltä tuon saman yhdistelmän omistaneena. Soveltuu visuaaliputkeksi hyvin mutta sinänsä hyvät kuvausominaisuudet menevät hukkaan kun polttoväli on niin pitkä ja sitä myötä putki on hidas. Vaatisi paljon lisäsijoitusta sekä jalustaan että lisälaitteisiin että saa soveltumaan muihinkin kohteisiin kuin kuu ja ihan kirkkaimmat planeetat.
Helios Quantum 4 15x70 kiikarit, Canon 1100D kamera.

Timpe

Lainaus käyttäjältä: MiM - 20.09.2013, 11:28:17
Onko muuten niin että harrastus eriytyy kovinkin jos ajatellaan kuvausta ja visuaalista katselua?
Eli onko olemassa kultaista keskitietä noin niinkuin välineitä silmälläpitäen...

Kyllä se yleensä vain niin menee, että jompi kumpi aihe vie mukanaan ja vaatii kaiken pimeä-ajan. Jos kuvaat ja haluat kehittyä siinä menestyksekkäästi, niin kaikki pimeän aika menee kaluston kanssa räpläämiseen/paranteluun/kuvaamiseen. Sitten kun kuvaaminen sujuisi automaattisesti voi tulla ikävä jotain helposti pystytettävää visuaaliputkea siirreltävällä jalustalla, jonka läpi voisi vilkaista taivasta samalla kun kuvauskalusto jauhaa pitkiä automaattisarjoja. En siis menisi myymään SW127/EQ3 yhdistelmää, jollei se ole taloudellisesti pakollista.

Lainaus käyttäjältä: MiM - 20.09.2013, 10:02:13
Jatkaisinko vielä vanhalla putkella ja laittaisi kameran eteen jotain tällaista: http://www.astroshop.eu/omegon-apochromatic-refractor-photography-scope/p,33081
Katselisi vanhalla putkella, ja kuvaisi tuollaisella toisella putkella sitoisi kaiken nippuun. Ja varmaan lisälaiteisiin pitäisi myös sijoittaa.

Tarkoittanet tuossa "Jatkaisinko vielä vanhalla jalustalla..."? Tuollainen 72/432mm apo-linssiputki olisi oiva optiikka kuvauksen harjoitteluun, mutta sille tulisi luultavasti sitten ostaa se HEQ5 tason jalusta (tai EQ6 Pro, jos tähtäät tuota kookkaampaan kuvausputkeen myöhemmin). EQ3:lla mennään jo sen seurantatarkkuuden rajoilla tuolla kuvauspolttovälillä, mutta voithan aloittaa kuvauskokeilut EQ3:n avustuksella, niin opit mitä parannusta haluat siihen myöhemmin hankittavaan "parempaan" kuvausjalustaasi :wink:
- Timo Inkinen

MiM

#7
Kiitos näistä...

Tämä pistikin miettimään, mutta kaiken kaikkiaan kaikki näyttäisi kuitenkin kulminoituvat tuohon jalustaan jos haluaa kuvata.

Eli tyytyäkö katseluun vai lähteäkö kuvauslinjalle.

Tuo vaihtoehdon että hankkisi dobson jalustan katseluun ja toisella jalustalla kuvaisi joudun ehkä hylkäämään koska en halua kahta eri jalustaa pyöriteltäväksi vaikkakin ehkä tilaa olisi. Toivoisin että olisi vain yksi jalusta ja siinä sitten sellainen varustus millä pystyisi harrastamaan.

Jatkan tästä ehkä niin että koitan saada tuon nikonin toimimaan kuvauksessa(Canoni onkin oikeastaan yleisessä käytössä perheen kamerana)  ja liitettyä siihen jonkun sopivan optiikan. Tämän voisi tehdä  vielä vanhalla jalustalla.

Sitten varmaan koetan päivittää tuon jalustan parempaan sillä varauksella että saan siihen myöhemmin liitettyä jonkun sopivan kaukoputken.

Ja tuo Newton mallinen putki saattaisi olla sitten se mihin siirtyisin koska koko ei ole enää se este.

Tuo Maksutov on kyllä ollut hyvä kun on mahtunut hienosti sellaiseen vähän suurempaan alumiinilaukkuun ja siinä on sitä ollut hyvä kuljettaa kaikkine tarvikkeineen. Aikoinaan siihen päädyin juurikin tuon siirrettävyyden takia.
Kaikki on ollut aina mukana eikä ole tarvinnut sen kummemmin miettiä että jäikö jotain matkasta.

Ei minulla tuosta 127Skywathcerista mitään pahaa sanottavaa ole, hyvin on hintansa haukkunut ja ollut (no silloiseen hintaa, en enää muista tarkaan mitä se silloin aikoinaan maksoi) minulle riittävä vaikkakin on sen optiikassa varmaan huonot puolensa ja varmasti on paljon laadukkaampiakin.

EJP

Joo, hyvä jalusta on mielestäni asia, johon alusta alkaen kannattaa kiinnittää huomiota  Tukevalle jalustalle voi aina laittaa kevyttäkin kuormaa kuten esim. kamera + tele. Rimpulalle jalustalle taas ei voi laittaa mitään.


kihar

Onko nykymaailmassa kaukoputken kanssa kuvattaessa
EQ-6 prolle järkevää vaihtoehtoa? Hintarajana kun pidetään n 1500€. Onko kellään kokemuksia ioptronin iEq45:stä tai vastaavasta?

MiM


Ja tähän vielä pikku päivitys että, tässähän joutuu nyt kovasti miettimään myös nyt sitä seikkaa että mihin harrastuksella tähtää ja missä on rajat. Laitteisiin saa menemään loputtomasti rahaa ja aikaa mutta molemmat ovat rajallisia.

Eli mihin oikeasti kannattaa sijoittaa, en oikeastaan halua joutua johonkin varustelukierteseen kuten " nyt kun minulla on tämä niin nyt minä tarvitsen vielä tällaisen" jos vain suinkin mahdollista  :laugh:



Timpe

Lainaus käyttäjältä: kihar - 24.09.2013, 11:55:53
Onko nykymaailmassa kaukoputken kanssa kuvattaessa  EQ-6 prolle järkevää vaihtoehtoa? Hintarajana kun pidetään n 1500€.

Tilanne on nykymaailmassa aika monipuolinen, kun katsoo vaikka TS:n tarjontaa tuossa 1400-1700 euron hintaluokassa:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/language/en/cat/c20_Mounts-----Equatorial.html
Monta käyttökelpoista jalustaa, joista voisi valita. Kaikki taitavat sopia hyvin autoguidattaviksi ja näiden kantavuus liikkuu 15-20kg tienoilla, joten kiinalaiset tuottavat markkinoille ihan kelvollista jalustaa ihan kelvolliseen hintaan. :azn: Tämä olettaen, ettei ko. kokoluokan jalustaa ylikuormiteta jollakin kookkaalla 250mm Newtonilla tai reilusti yli 1200mm kuvauspolttovälillä. Raskaan luokan jalustan saa em. tuotteille sitten hintaluokasta 3...4 k€ ylöspäin, jolloin rajaksi tulee lähinnä lompakon paksuus ja omistajan mielihalut natiivin seurantatarkkuuden suhteen, eikä enää niinkään itse jalustan kantavuus. (Ks. http://lambermont.dyndns.org/astro/pe.html)
- Timo Inkinen