Havaintopaikat

Aloittaja mikam, 12.09.2006, 15:58:22

« edellinen - seuraava »

Taivaan tuijottaja

Kiitos vinkeistä! Täytynee käydä iltojen pimetessä tuolla Nuuksiossa, mukava paikka muutenkin, kävin siellä kerran valokuvailemassa.

Lainaus käyttäjältä: mikam - 19.09.2006, 15:18:54Laukkosken ala-asteen takapihalla oleva pieni niitty Pornaisissa.
Saako tuolla olla rauhassa, meinaan ettei ole mikään naperoja juomassa olutta tai tule teollisuusvartijoita ihmettelemään? :)

pera

Onko kellään mitään vinkkiä antaa Kuopion seudun hyvistä havaintopaikoista?  ::)

Timo Kantola

Lainaus käyttäjältä: pera - 02.09.2007, 07:33:51
Onko kellään mitään vinkkiä antaa Kuopion seudun hyvistä havaintopaikoista?  ::)

Puijon torni? Sieltä näkis kivasti, ootko kyselly?
Timo Kantola

Timo Kuhmonen

Opiskeluaikoinani Kuopiossa olin, hieman reilut 10 vuotta. Silloin tuli tähtinäytöksissä talvella Huuhanmäen tornilla käytyä. En osaa sanoa seuran aktiviteetista, sillä Kupiosta pois muutin 1999. Toivottavasti on siellä aktiviteettia ollut. Jos on paikallisen tähtiseuran jäsen, eikös siten ole oikeus saada nähdä seuran viimeisessä vuosikokouksessa laadittu toimintakertomus ? The truth is out there  ;)

En osaa sanoa onko Puijon Torni auki yöllä. Minusta Puijon torni jää aika pahasti valosaasteen keskelle.... Jotain tietoa seuraavilla sivuilla:
http://www.kuopioinfo.fi/finnish/perussivut/vierailukohteet/puijo.php

Toinen paikka, mitä olen käyttänyt on enemmän kaupungin laidalla, on iso linkkimasto Neulamäen korkealla nyppylällä. Paikalta on hyvät mahdollisuudet (lähellä keskustaa) seurata pohjoisen taivaan reposia, ja etenkin auringonlaskua Savolaisen järvimaiseman yllä. Himmeät DS kohteet saataa jäädä valosaasteen alle... Paikka jää kaupungin "ytimen" länsilaidalle, joten länteen päin pitäisi olla hieman vähemmän valosaatetta. Pääsi aikanaan suoraan autolla perille.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?text=Neulam%C3%A4ki%2C+Linkkimaston+nyppyl%C3%A4&scale=16000&y=6976210&x=3530414&lang=FI

Paikka keskustan ulkopuolella noin 20 km ajomatkan päässä, on eräs korkea mäki. Siellä sijaitsee säähavintotutka (tornin päässä kupoli). Paikka on muistaakseni Oinosenmäki, Karttulaa kohti menevän tien varrella. Siellä on pahin kaupungin valosaaste jo poissa. Maantiellä ajavien autojen valot ei sinne näy. Tutka pitää ääntä toimiessaan, se tuskin havaintoja haittaa.
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/linkki?text=M%C3%A4ell%C3%A4+oleva+s%C3%A4%C3%A4tutkatorni&scale=16000&y=6973264&x=3519586&lang=FI

Tässä oli vain muutamia esimerkkejä, muitakin paikkoja varmasti on. Aina ei tarvinne mennä korkealle mäelle. Valosaasteen vähyys on eduksi.