Einsteinin ristiä bongaamaan!

Aloittaja Celest1al Sphere, 12.09.2013, 13:13:33

« edellinen - seuraava »

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 13.10.2013, 15:36:01
Saattaa olla todellista tai sitten ei. Aivan selkeä tapaus ei ole.
Lisää viellä vastaavat cropit klo9 ja 11 suunnassa olevista yhtä kirkkaista tähdistä - vertailuksi.
Luulisin että yksittäinen 8min valotus ja suomen  kelit (ei niin huippu seeingit) blurraa helposti yli kriittisen erotuskyvyn.

Kiitos kommentista ja hyvästä syystä tutkia asiaa lisää :smiley:
Tein tällä kertaa kolmesta kuvasta samalla tavalla toimien croppaukset ja suurennokset, mutta otin nyt mukaan myös tähtien suurennokset ja MaxIm DL:n ikkunaa. Tässä siis ensin kolme yksittäiskuvaa, joissa mielestäni näkyy häivähdys Einsteinin ristiä...

Image3: (näkyy 3/4 rististä)


Image4: (näkyy 4/4 rististä)


Image7: (näkyy jotain "epämääräistä" rististä)


Yritin myös pinota noita kolmea kuvaa MaxIm DL:ssä, muttei niistä tullut oikein mitään kelvollista. Sen verran kumminkin sain irti että tuolla alueella ei ole yhtä pyöreää sumutäplää vaan oikeastaan sellainen 3/4 kierrosta tekevä kuunsirppi. Tässä ensin summa-pino noista kolmesta kuvasta:



..ja sitten keskiarvo-pino:



Tässä vaiheessa pitänee kertoa, että koneella odottaa vielä käsittelyä erä GSO 10" RCT:n täydellä 2000mm polttovälillä kuvattuja otoksia, mutten odota niiltä oikein mitään kelvollista. :undecided: Sekä seuranta että seeing taisivat olla tuolloin allekirjoittanutta vastaan, mutta mitä mieltä tästä noin 1400mm polttovälillä kuvatuista 8min yksittäiskuvista ollaan? Tätä parempaa lopputulosta ei taida irrota näistä kuvista eli todistustaakka Suomen ensimmäisistä (?) Einsteinin ristikuvista jää ehkä vieläkin harmittavasti vajaaksi...

Liittessä on PhotoShop-vaiheet tuollaisen mosaiikkikuvan tekemiseen, joten tsekatkaa nuokin jos sieltä tulisi jotain härää käsittelyn myötä.

Edit: PS. 2000mm polttovälillä kuvatut kuvat olivat täyttä sutta ja sekundaa... :sad:
- Timo Inkinen

Timi

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 14.10.2013, 19:03:15
Tässä siis ensin kolme yksittäiskuvaa, joissa mielestäni näkyy häivähdys Einsteinin ristiä...

Ei kai tuo ihan sattumaakaan ole että ristin "haamu" toistuu kuvissasi, melkein jo voisi onnitella mutta uskaltaako...  :shocked:

prototype

Nyt ollaan jännän äärellä. Itse ainakin melkovarmasti uskon hahmottavani sen Timpen kuvissa. Millä noista saisi sen viimeisen CSI zoomailun irti   :azn:

Nurinniska Observatory

Itsekin olen ainakin puoliksi varma että pystyn hahmottamaan ristin Timpen kuvissa. Siinä se risti tosiaan taitaa olla, joten onnittelut!
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Lauri Kangas

En kyllä vielä päästäisi jatkoon näiden perusteella.  :police:

Mitäköhän vaatisi tuon ristin havaitseminen ihan oikeasti ilman epäilyksiä täältä Etelä-Suomesta merenpinnan tasalta? Varmaan jotain adaptiivista optiikkaa ainakin.

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 15.10.2013, 17:25:51Mitäköhän vaatisi tuon ristin havaitseminen ihan oikeasti ilman epäilyksiä täältä Etelä-Suomesta merenpinnan tasalta? Varmaan jotain adaptiivista optiikkaa ainakin.

~40-senttisen kaukoputken ja sekä erinomaisen seeingin että havaitsijan. 35-senttisellä on kuitenkin havaittu niin laitetaan nyt Suomi-lisää poikkeuksellisesti toiseen suuntaan kaukoputken koossa :azn:

Timpe

Ainoa asia mikä tuossa on kuta kuinkin varmaa, että tuo edellä esitelty on lähimmäs oikeaa asiaa päässyt yritykseni tästä kohteesta. :azn:
Dokumentoin tuon kuvauskerran nyt niin hyvin kuin osasin, mutta raakadatasta ei ole tuon parempaan. Voin toimittaa alkuperäiset FITS-kuvat halukkaille tutkittavaksi (kuvat 3,4 ja 7) + kenties pinottavaksi, jos niistä olisi jotain hyötyä asian tutkimisen kannalta. (Ottakaa yhteyttä vaikka privaviestillä, minne lähetän nuo vai postaanko ne joksikin aikaa webbisivulleni ladattavaksi?)

Laskennallisesti oman kamerani KAF-8300 kennon erottelu olisi n. 1400mm kuvauspolttovälillä 0,79"/pix ja jos ristin läpimitta on Wiki-artikkelin mukaan 1.6" x 1,6" ja komponenttien A/B etäisyys vähemmän kuin 2" Skyhoundin mukaan, niin kuvaan tulisi jäädä rististä vain 2 - 2.5 pikselin kokoinen fotoni-kasa tutkittavaksi. Noissa kuvissani  tuolla muodostelmalla on kokoa 3x3 pikselin verran, mikä vastaisi suunnilleen odotettua ristin kokoa tällä kuvauskokoonpanolla. Toisaalta kun lasketaan mukaan seeingin vaikutus siihen kuinka tuo "neliapila" asettuisi tähän 3x3 pikselin matriisiin, tullaankin jo paljon heikommille jäille havainnon varmuuden suhteen. Kerron vielä, että seeing-ennuste lupaili kuvausyölle 1.40...1.68 kaarisekunnin seeingiä ja liitteenä on tuo parhaimmalta näyttävä pikselihässäkkä noin 10x suurennuksella katsottuna.

Ristin varmaan havaintoon vaaditaan siis pidempää polttoväliä kuin käyttämäni 1400mm KAF-8300 kennon kanssa. Kakkosliitteessä on kuva "rististä" 2000mm polttovälillä kuvattuna, jolloin putken erottelu on KAF-8300:lla 0,56"/pix (risti menisi tällöin 4x4 pikselin matriisin sisälle, jos seeing sallisi sen näkymisen). Ei vaikuta oikein lupaavalle tämäkään... Tekisi mieli sanoa, että "Pöh, pitäkööt visuaalihavaitsijat tunkkinsa...", niin me kuvaajat "kannamme oman ristimme" tämän kohteen havaitsemisesta omalla tavallamme eli pikseleitä viilaten... :tongue: (=Missä muuten viipyvät visuaalihavaitsijoiden havaintoyritykset tästä kohteesta vai oliko tämä jo tuhoontuomittu kohde sielläkin suunnalla?)
- Timo Inkinen

Jyri Lehtinen

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.10.2013, 20:19:53Missä muuten viipyvät visuaalihavaitsijoiden havaintoyritykset tästä kohteesta vai oliko tämä jo tuhoontuomittu kohde sielläkin suunnalla?

Tällä kulmaläpimitalla ja vielä etualan galaksin ytimellä ristin komponenttien välissä vaatii varsin epäsuomalaisen seeingin varsinkin visuaalihavaintoihin. Mielikuvitus tietenkin aina auttaa yksityiskohtien näkemisessä, vaan ei todellisten. Pistän tämän samaan sarjaan kuin esim. Andromedan G1:n näkemisen kiistattomasti pintakohteena (monessa havainnossa raportoitu höttöisyys johtuu kahden etualan tähden sulautumisesta joukon kanssa yhteen).

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Timpe - 15.10.2013, 20:19:53
Missä muuten viipyvät visuaalihavaitsijoiden havaintoyritykset tästä kohteesta vai oliko tämä jo tuhoontuomittu kohde sielläkin suunnalla?

Joku visuaalihavaitsijahan voisi tehdä aiheesta gradun :) Mielestäni tuo Astrofoxilla yritetty havainto ja juuri tuo jo pariinkiin kertaan mainittu seeing kertoo jo oleellisen.

Samalla voi miettiä, että kuinkakohan monta visuaalihavaitsijaa - tätä kuolevaa(?) harrastuksen alaa - Suomessa enää edes harrastaa? Toisekseen kuinkakohan monella heistä on käytössään riittävän suurikokoinen kaukoputki, jolla Einsteinin risti näkyisi? Eli visuaalihavainnot kohteesta lepäävät käytännössä katsoen Iiron varassa eikä edes Iiro mahda pilvisyydelle ja huonolle seeingille mitään  :azn:

Iiro Sairanen

Lainaus käyttäjältä: Saloja - 16.10.2013, 08:53:21
Samalla voi miettiä, että kuinkakohan monta visuaalihavaitsijaa - tätä kuolevaa(?) harrastuksen alaa - Suomessa enää edes harrastaa? Toisekseen kuinkakohan monella heistä on käytössään riittävän suurikokoinen kaukoputki, jolla Einsteinin risti näkyisi? Eli visuaalihavainnot kohteesta lepäävät käytännössä katsoen Iiron varassa eikä edes Iiro mahda pilvisyydelle ja huonolle seeingille mitään

Joku vuosi sitten yritin havaita tätä, mutta eipä onnistunut. Itse galaksi näkyi hyvin, mutta ydinalue oli pelkkää mössöä suurella suurennuksella. Tänä syksynä en ole päässyt yrittämään, kun 18" putki on ollut telakalla. Kohde on edelleen listalla ja palaan siihen kun mahdollista. Taitaa kuitenkin seeing ja putken kyvyt laittaa hanttiin sen verran kovasti, että olen aika skeptinen näkymisen suhteen. Maailmalta on kuitenkin raportoitu havaintoja, joten toivoa on nähdä edes häivähdys siitä...
Iiro Sairanen
--> http://deepsky.arkku.net <--

Jutte

"Samalla voi miettiä, että kuinkakohan monta visuaalihavaitsijaa - tätä kuolevaa(?) harrastuksen alaa - Suomessa enää edes harrastaa?"
Aika suppea näkemys. Visuaalihavaitsijat eivät vaan ole niin näkyvää joukkoa, koska niiden raportointi ei ole niin helppoa kuviin verrattuna. Epäilen, että heitä on itseasiassa huomattavan paljon enemmän kuin puhtaasti kuvaamista harrastavia, mutta ovat "hiljaisia harrastajia" jotka eivät välttämättä tälläkään foorumilla tuo itseään ilmi.

"Toisekseen kuinkakohan monella heistä on käytössään riittävän suurikokoinen kaukoputki, jolla Einsteinin risti näkyisi?"
Varmasti näin. Suuri putki tuo paljon haasteita säilyttämisen, kuljettamisen yms. suhteen.
J-P
J-P Teitto

Saloja

Lainaus käyttäjältä: Jutte - 16.10.2013, 11:36:56
Aika suppea näkemys. Visuaalihavaitsijat eivät vaan ole niin näkyvää joukkoa, koska niiden raportointi ei ole niin helppoa kuviin verrattuna. Epäilen, että heitä on itseasiassa huomattavan paljon enemmän kuin puhtaasti kuvaamista harrastavia, mutta ovat "hiljaisia harrastajia" jotka eivät välttämättä tälläkään foorumilla tuo itseään ilmi.

Suppea ehkä, mutta oma näkemyksenihän se vain onkin. Deep Sky-jaoston toimintaa n. 15 vuotta seuranneena voin sanoa, että aktiivisuus on laskenut aika reippaasi esim. 90-luvun huippuvuosista. Minne on jäänyt ns. visuaalihavaitsijoiden uusi sukupolvi? Nykyään on todellisia "aktiiveja" enää muutama, joka sinällään todella harmittavaa. Ja siinä olet kyllä oikeassa, että visuaalihavaitsijoita (jotka siis satunnaisesti tiirailevat taivaalle jne.) on varmasti enemmän kuin valokuvaajia, mutta aiheeseen viitaten tarkoitin kuitenkin visuaalihavaitsijoita, jotka havaitsevat vaativia kohteita aktiivisesti ja vielä niistä raportoivatkin. Totta on, etteivät kaikki harrastajat pyöri foorumilla, netissä tai jaoston piirissä. Heidän mahdollisesti tekemät havainnot Ensteinin rististä oletettavasti jäävätkin valitettavasti vain pyörimään omiin havaintovihkoihin.

Ja eiköhän tuo visuaalihavaintojen raportointi ole nykypäivänä ihan yhtä helppoa kuin valokuvienkin? Piirroshavainnoille jaostolla on Archive ja Taivaanvahti, jonne voi laittaa myös kirjallisiakin kuvauksia eri kohteista.

Timi

Hieman huonompikin valotus kohteesta on mielenkiintoisempi kuin visuaalihavainto kun on kerrankin mennyt valokuvausta kokeilemaan...  :rolleyes:

Jyri Lehtinen

Lainaus käyttäjältä: Timi - 16.10.2013, 16:30:33
Hieman huonompikin valotus kohteesta on mielenkiintoisempi kuin visuaalihavainto kun on kerrankin mennyt valokuvausta kokeilemaan...  :rolleyes:

Nyt kyllä viistetään aika tavalla alkuperäistä aihetta, mutta tuo näkemys täytyy tuomita aika asenteelliseksi. Visuaalihavainnot ja tähtikuvaus ovat siinä määrin eri puuhaa, etteivät ne tarjoa kuin osan toistensa antamasta haasteesta ja nautinnosta. Pitäisin näköalattomana kumman tahansa hylkäämistä pelkästään sen takia, että nauttii toisesta. Itse olen pitäytynyt harrastuksessa visuaalipuolella paljolti sen takia, että CCD-hommiin pääsee jo työn puolesta. Taivaalle tiirailusta sen sijaan ei kukaan maksa rahayksikön pyörylää.

Missään nimessä en lukisi edes kaikkia mahdottominakin pidettyjä havaintoprojekteja turhaksi yrittämiseksi. Nämä vain vaativat huippuun viritetyn laitteiston lisäksi unelmaolosuhteita ja hyvää havaintotekniikkaa, tämän ristin kohdalla tarkkaa kollimointia ja huippuseeingiä. Parhaan nautinnon harrastuksesta saa yrittämällä vaikeita haasteita ja niissä kenties onnistumallakin. Parhaita omia havaintokokemuksiani on Hevosenpääsumun näkeminen matkaputkeksi sopivalla optiikalla. Jos olisin uskonut vanhaa viisautta, ettei tätä kohdetta kannata edes yrittää pienellä putkella, olisi tämäkin nautinto jäänyt saamatta.

Timpe

Kiitos visuaalihavaitsijoille kommenteista, jotka kertovat hyvin tämän kohteen haasteellisuuden silläkin suunnalla. Vanhana visuaalihavaitsijana itseäni kyllä kammottaisi oikeasti ryhtyä havaitsemaan jotain tällaista kohdetta, mutta esiin nostettuja haasteita ja omia rajojaan pitää silti aina yrittää rikkoa, niin elämä pysyy elämänmakuisena (=ei tarvitse kiikkustuolissa harmitella tekemättömäksi jääneitä asioita :wink:).

PS. Itse ajattelen tuosta omasta Einsteinin ristin 4/4 pikselikuvastani, että "jotain" siinä on oltava taustalla, kun kerran kuvaa on valotettu kahdeksan minuuttia tarkasti tähtiä seuraten ja jostain syystä nuo neljä CCD-kennon pikseliä ovat saaneet hitusta suuremman fotonivuon kuin tuo niiden keskellä oleva yksittäinen pikseli (mikä näkyy tuota nelikkoa himmeämpänä). Ja sitten sama ilmiö toistuu vielä toisessa 8 min kuvassani 3/4 osuudelta... :shocked: (Tutkin kuvistani myös niitä muita galakseja, eikä niistä löytynyt tällaista kuviota zoomaili niitä miten tahansa.)
-> Pakkohan tuohon olisi saada jokin selvyys paremmilla jatkohavainnoilla/kuvilla!
- Timo Inkinen