Einsteinin ristiä bongaamaan!

Aloittaja Celest1al Sphere, 12.09.2013, 13:13:33

« edellinen - seuraava »

Celest1al Sphere

http://www.astronomy-mall.com/Adventures.In.Deep.Space/crossch.htm

Linkin takaa löytyy infoa ja pari havaintokertomusta kiperän haastavasta Einsteinin rististä. Yritimme DS-tapaamisessa '13 havaita tätä Astrofoxilla, mutta tuloksena oli negatiivinen havainto.

Kuitenkin kohteen pitäisi olla Astrofoxille mahdollinen, sillä esim. Barbara Wilson on havainnut kohteesta kaksi komponenttia 20'' ja kaikki neljä 36'', joskaan ei kuitenkaan yhtäaikaa, vaan hän on pystynyt vilaukselta näkemään jokaisen komponentin yksitellen tällä havaintovälineellä.

Kyseessä on hyvin pienialainen kohde, neljä taka-alalla olevan kvasaarin kuvajaista ovat alueella, jonka koko on noin 2''x2''. Nämä kaikki ovat täysin tähtimäisiä kirkastumia, joista kirkkain on komponentti A, 17,36 mag. Kirkastumat näkyvät siis välittömästi etualalla olevan galaksin ytimen ympärillä.

Havainto-olosuhteiden pitäisi tietysti olla huippuluokkaa ja erityisesti seeingin pitäisi olla erittäin hyvä, jotta kohde voisi näkyä. Lisäksi havaintovälineen kollimaation pitäisi olla huippuiskussa.

Kohde on erittäin haastava visuaalisesti, ja sen on nähnyt vain muutama ihminen koko maailmassa! Kohde on kova pähkinä myös kuvaajille, mutta pitäisi olla mahdollisuuksien rajoissa. Tässä olisi siis todellinen haaste myös kuvaajille, en muista nähneeni yhtään suomalaisten harrastajien ottamaa kuvaa tästä kohteesta..

Ei muuta kuin onnea yritykseen!

/Juha

Jutte

On kyllä mielenkiintoinen ja haastava kohde. Kvaasaari itse on peräti 8 miljardin vv. etäisyydellä, jonka valon gravitaatiolinssi ilmiö vahvistaa.
Tiedän kyllä miten upeat kelit DS-tapaamisessa oli, mutta mittasitteko sitä tarkemmin (sqm, seeing) nämä voisivat olla hyödyllisiä tietoja myöhemminkin?
J-P
J-P Teitto

Timpe

Pari linkkiä kohteeseen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein_Cross
http://www.astronomy.com/en/News-Observing/News/2008/12/Close-up%20view%20of%20Einstein%20Cross.aspx
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/1,2,3,4,5,8,9,10/Number/5700420/Main/5697005 (kuvaava ketju kohteen haasteista)
http://geogdata.csun.edu/~voltaire/roland/cross.html (hyvä kuva aiheesta eli antaa suuntaviivoja kuvaamiseen)

Visuaalihavaitsijat sattaisivat kiinnostua tästä "Einstein's Cross revisited...again" CN-ketjusta:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4931795/Main/4926013

Oma mutu sanoo, että pitkän polttovälin & yli 20cm laatuputki, hyvä seeing, erinomainen jalustan seurantatarkkuus ja riittävä valotus saattaisivat yhdessä tuoda tämän näkyviin... :huh:
APOD-sivukin kierrättää samaa kuvaa vuodesta toiseen eli siellä saattaisi olla kysyntää, jos joku tämän onnistuu bongaamaan taivaalta. (2005, 2007, 2010, 2013)

Unohtui mainita tämä seeing-ennustesivu: http://www.meteoblue.com/en_GB/weather/charts/seeing (=turha edes yrittää tätä ristiä, kun seeing on huonompi kuin 2"...)
- Timo Inkinen

Timpe

Tein havaintoyrityksen eilen nähdäkseni kuinka haastava tämä kohde on (ja se ON haastava laitteistolleni!).  :shocked:
Tässä ensin linkki Einsteinin Ristin hakusivuun, jonka perusteella merkitsin oikean galaksin tähän tähtikuvaan alla. Sivulta löytyvän etsintäkartan koko on 44' ja se vastaa hyvin putkeni kuva-alaa (45'x34'), minkä vuoksi karttaa oli sangen helppoa tulkita. Ottamassani kuvassa on nyt 7x15min luminanssikanavan valoa QSI 583ws kameralla ja GSO 10" RCT:llä (@1420mm), yhteensä 1h 45min. Merkitsin kuvaan AstroTortillan avulla lasketun sijainnin vahvistamaan kuvatun paikan oikeellisuutta.

(3266px × 2426px ja 439 kB)


Kuten kuvasta näkyy, tällä yhdistelmällä ei päästä vielä tarpeeksi lähelle, jotta galaksin ydin erottuisi hyvin. Lisäksi kohde on melko matalla (deklinaatio +3 astetta), mikä lisää seurantavaatimuksia jalustalle, kun polttoväliä pidennetään. Jouduin mm. tuunaamaan seurantaparametreja OAG-guidauksestani ja siitä huolimatta jalusta tuntui värähtelevän hiukan liikaa (RMS jäi 0,3" tienoille, mutta peak-to-peak lukemat pyörivät 1,5" tienoilla). Eilisillan seeing oli kohtuullinen, muttei ilmeisesti riittävän hyvä sekään, jotta yhdistelmän erotuskykyä olisi tullut tarpeeksi tähän tarpeeseen. Jos kohteen edessä olevan galaksin haluaa esiin, pitää myös kerätä paljon lisävaloa loppukuvaan.

PS. Tämä olisi hyvä kohde niille muutamalle ASA-jalustan omistajalle Suomessa, niin nähtäisiin onko ASA:n seurannasta mihinkään tosipaikan edessä :grin: Normaalijalustoilla tuntuu tekevän tiukkaa seurantatarkkuuden kanssa, mutta pitää jatkaa harjoituksia...
- Timo Inkinen

Ransu

Tartuin viimeyönä tähän haasteeseen, sain kerättyä 40kpl 3min valotuksia C14:lla. Pinoon niistä päätyi puolet, toisen puolen mennessä hylkyyn liikaa venyneiden tähtien takia.
Nykyisen jalustan seurantatarkkuus ei ole riittävä, ja tähdet tahtovat venyä vähän joka kuvassa, lisäksi kohde on melko alhaalla ja seeing todennäköisesti estää saamasta noita komponentteja millään ilveellä erillisinä näkyviin.
Komponenttien väliset etäisyydet ovat 0,8 kaarisekunnin luokkaa, joten tämän näkyviin saaminen vaatisi täydellisen seeingin, superhyvän seurannan, juuri kohdallaan olevan fokuksen. Kollimaatio pitää myös olla hallusssa.
Ihan mukava ja mielenkiintoinen kohde ja olisi kiva nähdä että joku saisi tämän napattua. Tässä olisi tähtikallion Allunalle hyvä kohde, jos tämä jollain saadaan Suomesta kuvattua niin Alluna on varmasti yksi niistä instrumenteista.
Olen ihan tyytyväinen kuitenkin yrityksen lopputulokseen, galaksi erottuu tuosta ihan hyvin, venyneet tähdet taas kertovat sen että komponenteilla ei ole mitään mahdollisuutta erottua.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

einari

Rohkeita yrityksiä molemmilla.
___
Tapio

Timo Kantola

Ehdottaisin lyhyitä valotuksia. Jollain DMK:lla tai vastaavalla herkällä kameralla max 10s valotuksia tunnin verran ja sitten jollain registaxsilla tai vastaavalla pinoon - kyllä se sieltä.
Arilla (Haavisto) olisi varsin hyvät onnistumisen mahdollisuudet. kun malttaisi olla hetken erossa Jupiterista ja Kuusta.
Ja kyllä Raunokin onnistuu, kun laittaa sen ASI120MM kameran töihin , vai saako sillä sekunttien valotuksia??
Timo Kantola

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Aldebaran - 12.09.2013, 13:13:33
Kyseessä on hyvin pienialainen kohde, neljä taka-alalla olevan kvasaarin kuvajaista ovat alueella, jonka koko on noin 2''x2''. Nämä kaikki ovat täysin tähtimäisiä kirkastumia, joista kirkkain on komponentti A, 17,36 mag. Kirkastumat näkyvät siis välittömästi etualalla olevan galaksin ytimen ympärillä.

Ei taida planeettakamera ja muutaman kymmenen sekunnin valotus riittää, jollei ole kyseessä Astrofoxin kaltaiset apertuurit? :huh: Vai mitä mieltä muuta ovat?
Tämä on siitä viheliäinen kohde, että kuvauksessa pitää löytyä kombinaatio ainakin näitä asioita:
* riittävä kuvausyhdistelmän polttoväli, mikä tuo kuvaan erottelukykyä mutta samalla myös jalustan seurantaongelmia (kohde on lähellä ekvaattoria, missä jalustan seurantavaatimukset ovat myös suurimmillaan)
* riittävä valotusaika, kaukoputken apertuuri ja kameran herkkyys kohteen esille nostamiseen
* riittävä seeing, jotta päästäisiin alle 2" erotteluun käytetyssä kuvauskokoonpanossa (Suomen keskivertoseeing taitaa olla 2"..3" tienoilla)

Tiedostin kuvatessani kaiki samat ongelmat kuin Ransukin, enkä vielä olisi valmis heittämään pyyhettä kehään koska teknisesti tuon pitäisi olla mahdollinen kuvauskohde omalle kuvauskokoonpanolleni. Tosin aivan sen äärirajoilla mutta kuitenkin...

- Timo Inkinen

Ransu

Olen samaa mieltä Timpen kanssa että planettakameralla ei ole toivoakaan tämän suhteen. Etsiessäni tuota yöllä atikin kennolle en nähnyt 1s valotuksilla kohdetta vielä ollenkaan, etsintä piti tehdä noiden alaoikeala olevien tähtien ja Timpen postaaman vertailukuvan perusteella ja ottaa koekuva. Astrofox keräisi luultavasti tarpeeksi valoa sekuntiluokan valotuksilla esiin saamiseksi. Adaptiivinen optiikka voisi olla hyvä apu tämän kanssa, jos vaan löytää kuvakentästä seurantatähden. Alle kaarisekunnin erotuskyky näin himmeistä kohteista alkaa olla jo aika vaikea saavuttaa.
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/

Celest1al Sphere

Mukava nähdä, että ainakin Ransu ja Timpe ovat rohkeasti tarttuneet tähän kiperään haasteeseen! Uskon, että kyllä tämäkin varmaan Suomestakin jonain kauniina yönä vielä kuvataan, ja kenties havaitaan jopa visuaalisesti! Tämä on nyt hyvä alku ainakin, ja luo parempaa käsitystä siitä, että mitä tämän kaltaisen ultrahaastavan kohteen havaitsemiseen oikein tarvitaan!

/Juha

Timo Kantola

Laitan tähän vaikka ei mitään taideteoksia olekkaan..

Eilen illalla oli sopivan kehno keli, että oli aikaa turata tätä.
Kuvasin 90min 300F4 putkella 2x barlovilla Baaderin red610nm longpass filsulla Watt120N videokameralla 10.24sek valotuksilla.
Kuusta ei ollut mitään haittaa, enemmän oli haittaa nopeista pilvistä jotka vähänväliä sotki kuvaa. 524 kuvasta käytin vajaa puolet eli 42min, sillä pääsi noin rjm. 17.8mag.

Jäähdyttämättömän vanhan Watekin kuva on aika kohinainen, ja darkkien poisto vähemmän tyydyttävää.
Pitäisi kokeilla toisenlaista kameraa.. polttoväliäkin saisi olla hieman enemmän, ja ehkä apertuuriakin.

Kuitenkin hyvissä olosuhteissa oilisi juuri mahdollisuuksien rajoissa (tai sitten ei..), nyt leviää tähdet pahasti.

Orginaalissa yksi 10.24sek valotus..
Timo Kantola

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Timo Kantola - 25.09.2013, 22:38:20
Kuvasin 90min 300F4 putkella 2x barlovilla Baaderin red610nm longpass filsulla Watt120N videokameralla 10.24sek valotuksilla.
Kuusta ei ollut mitään haittaa, enemmän oli haittaa nopeista pilvistä jotka vähänväliä sotki kuvaa. 524 kuvasta käytin vajaa puolet eli 42min, sillä pääsi noin rjm. 17.8mag.

Mielenkiintoinen kokeilu tämäkin eli polttoväliä oli noin 1500mm F8 valovoimaisena. Yllättävän syvälle pääsit videokameralla, kun valotukset olivat noinkin lyhyitä ja välissä vielä valoa hukkaava suodinkiekko. Ei ollenkaan huono yritys, joten vahinko ettei seeing suostunut yhteistyöhön (ainakin täällä on ollut pitkään kehnoa 2,2"-2,6" seeingiä meteoblue.com:n ennusteiden mukaan). Nostan siis hattua tuolle yritykselle! :cool:
- Timo Inkinen

einari

Haasteeseen kuvata Einsteinin risti vastaan tällä epätoivoisella yrityksellä.

Kuten kuvasta näkee niin autoguidaus ei ollut tehtävänsä tasalla tässä 2000mm polttovälin kuvassa.
Mutta pakko oli yrittää kun kohde kiertää taas huonompaan asemaan talven kuluessa.
Kuvassa 15 sekunnin ja 60 sekunnin valotuksia yhteensä 21 minuutin edestä.
Kamerana Trius SX-694 (bin 2).

Ehkä ensi vuonna uusi yritys kun kalusto on paremmin hallinnassa.

___
Tapio

Timpe

Tehtävä "Mission Impossible" sai taas jatkoa eli yritin kuvata tätä vaikeaa kohdetta 12.10. - 13.10.2013 välisenä yönä. Tällä kertaa sain lisää kokemusta ja kenties ohimenevän häivähdyksen tästä gravitaatiolinssistä :shocked: Yritin pinota MaxIm DL:ssä ottamiani luminanssikanavan kuvia, mutta huomasin tehtävän toivottomaksi, koska kuvissa ei ollut riittävän tarkkaa dataa kuin muutamassa ruudussa. Tässä on lopputuloksena yksittäisruudusta tehty croppaus ja sen 250% suurennettu versio (8min valotus GSO 10" RCT:llä). Kiinnittäkää huomio tähtien muotoihin (pikselimössöön) ja verratkaa niitä Einsteinin ristiin (oikeammin sen pikselitasoiseen kuvaan). Sitten verratkaa tätä pikselöitynyttä ristin kuvaani Roland Christenin Einstein Cross -kuvaan, josta näkee neljän galaksiheijastuksen sijainnin/asennon suhteessa tuohon klo 9:30 suunnassa näkyvään himmeään tähteen omassa kuvassani. -> Onko joku muu samaa mieltä, että tässä kuvassa se Einsteinin risti nyt viimein olisi (vai onko tuossa vain kaivettu esiin jotain pikselihäiriöitä)?


Otin lisäksi MaxIm DL:n ikkunasta 400% suurennuksella näkyvistä kohdekuvista ruutukaappauksia, joista rakensin GIF-animaation. Se on ladattavissa täältä:
http://personal.inet.fi/luonto/kuvagalleria/temp/EinsteinCross_GSO_RC10_12102013_6x8min_GIF-animation_4x_enlarged.gif
Kuuden kuvan animaatio pyörii 10 kertaa yhdellä latauskerralla ja siinä vilahtelee pari kuvaa, joista Einsteinin ristin voi kenties löytää (se on tuo vasemman reunan sumuinen pikselimössö :tongue:). Jos tällaisia kuvia menee pinoamaan, niin mikä tahansa pinoamismenetelmä hukkaa näin pienet yksityiskohdat näkyvistä, kun riittävän hyvien kuvien määrä on pinossa näin vähäinen. Tämän kohteen kuvaamisessa seeing näyttäisi olevan kaikkein merkittävässä asemassa, kuten tuosta animaatiosta voi nähdä. Pinoon pitäisi saada 15-20 tuollaista hyvää kuvaa, mutta kun parissa tunnissa niitä sai eilenkin vain 1-2 kpl. Ei siis ihme jos tästä kohteesta on niin vähän hyviä kuvia tarjolla...
- Timo Inkinen

Timo Kantola

Saattaa olla todellista tai sitten ei. Aivan selkeä tapaus ei ole.

Lisää viellä vastaavat cropit klo9 ja 11 suunnassa olevista yhtä kirkkaista tähdistä - vertailuksi.
Luulisin että yksittäinen 8min valotus ja suomen  kelit (ei niin huippu seeingit) blurraa helposti yli kriittisen erotuskyvyn.

Gif animaatiossa kyllä näyttäisi kuvissa 2 ja 6 olevan jotain ristin haamua... vaikea sanoa.

Jokatapauksessa hieno yritys !


Timo Kantola