Hyvä yhteenveto. Entä jos olisimme nyt tuon ensimmäisen ryöpähdyksen todistajana? Aika sen tosin näyttää.
Ymmärsin, että esim. ISON on ainutkertaisella käynnillään Aurinkokunnan sisäosissa. Tutkimalla muiden nyt löydettyjen komeettojen ratoja olisi mahdollisuus selvittää ovatko ne pitkäaikaisia kiertolaisia vai vastaavanlaisia kävijöitä ja edelleen olisiko siksi todennäköistä, että Oortin pilvessä olisi tapahtunut häiriöitä vai onko kyseessä Aurinkokunnan normaaleja kiertolaisia, joita pääsemme nyt sattumalta samaan aikaan näkemään?
Komeetan "historiaa" on käsitelty kiintoisasti linkissä
http://apollo.astro.amu.edu.pl/PAD/index.php?n=WikicometPub.2012S1up1josta edelleen linkki tarkempaan paperiin.
http://apollo.astro.amu.edu.pl/PAD/index.php?n=WikicometPub.Paper2WikiEkassa linkissä kannattaa katsoa:
"Barycentric nominal original orbit (at 250 AU from the Sun), obtained from the above osculating elements"
.. ja sitä erityisesti
" inverse semimajor axis [10-6 AU-1] 3.90 ± 0.74"
Tuo kertoo että ilman aurinkokunnan ulkopuolisia häiriöitä komeetan edellinen kiertoaika olisi ollut jotain 130 miljoonaa vuotta, epätarkka kyllä, mutta virherajoista päätellen suuruusluokka sunnillen oikea.
Tuo on jo harvinaisen pitkä, sillä aika tyypillisesti se on ollut ns VLP-komeetoilla (very long period ..) noin 3 - 5 miljoonaa vuotta.
( Ja "Barycentric nominal future orbit (at 250 AU from the Sun), obtained from the above osculating elements" ja siinä
inverse semimajor axis [10-6 AU-1] -50.79 ± 0.74 , miinusmerkkisenä kertoo, että tuleva barycentrinen rata on hyperbelinen eli komeetta katoaa pysyvästi aurinkokunnasta (ellei nyt häviä hajoamalla). Planeettahäiriöt ovat muuttaneet tulevan barycentrisen radan hypeboliseksi, kuten käy liki puolelle noista todella pitkäjaksoisista, sisäisen aurinkokunnan käynneillä.)
Ja sitten on tutkittu miten lähitähdet ovat häirinneet komeettaa. Kun lähitähtien mahdolliset aurinkokunnan "ohitukset" ovat ajallisesti selvästi lyhyempikestoisia kuin tuon luokan kiertoajat niin tällaista vasta nyttemmin kyetään ylipäätänsä tutkimaan tällaista, hyödyntäen tarkkoja avaruusluotainten avull satuja tähtien (parallakseja ja) ominailiikkeitä (yhdistettyinä säteisnopauksiin, joita jo aiemminkin on voitu mitata).
Ja kyllä tuossa olisi neljäkin eri tähteä ollut vaikuttamassa. Ja galactic-tide ( eli linnunradan gravitaatiokentän vaikutus) on joka tapauksessa vaikuttanut, mutta se ei näy pykälämäisenä kuvassa.
Kyllä tuossa historiassa jo ilmeisesti tuon original inverse semimajor axis'n epätarkkuus vaikuttaa huomattavasti. Mutta tuon mukaan joka tapauksessa (vaikka sanotaankin: As you can see none of the known stars have significantly perturbed the orbit of C/2012 S1 ISON recently (i.e. during last several million years), its past orbit points to the deep space as the source of this comet.) vaikuttaa ilmeiseltä että ilman noita lähitähtienkin vaikutuksia komeettaan emme kyllä nyt saisi sitä ihmetellä ja toivottavasti ihastellakin :)
Mutta vimeisimmästäkin selvästä tähden vaikutuksesta on noin miljoona vuotta.
Esko