Miltäköhän universumi näyttää nykypäivänä?

Aloittaja Jonium, 05.05.2014, 01:14:14

« edellinen - seuraava »

Jonium

Onko kukaan muu miettinyt tätä kysymystä? Mehän näemme vain kauan sitten lähteneen valon, mutta miltäköhän nyt meille näkyvät kohteet oikeasti näyttäisivät nykypäivänä. Esimerkiksi joku miljoonien valonvuosien päässä oleva galaksi. Onko se nykyään paljonkin erinäköinen, kuin miltä siitä meille miljoonia vuosia sitten lähtenyt valo näyttää? :tongue: Olisi kiva nähdä miltä kaikki "oikeasti" näyttäisi.
6" RC | Eos 600D | HEQ5| MGen | Astrobin

Umbra

Mielenkiintoinen kysymys. Muutamat miljoonat tai jopa kymmenet miljoonat vuodet ovat galaksien kehityksessä sen verran lyhyt ajanjakso, että esimerkiksi paikallinen galaksien superjoukkomme tuskin nykypäivänä poikkeaa paljoakaan siitä, millaisina sen näemme. Jossain miljardien valovuosien päässä eroja varmaan alkaa olla enemmänkin. Miljardeja vuosia sitten esimerkiksi kvasaareja ja muita aktiivisia galakseja on ollut nykyistä enemmän. Galaksit ovat myös aikojen kuluessa kasvaneet yhteensulautumisen myötä. Toisaalta uusien tähtien muodostuminen on ajan mittaan hidastunut. Myös galaksien kemiallinen koostumus muuttuu, supernovaräjähdysten levittäessä raskaita alkuaineita tähtienvälisiin kaasupilviin.

monni

Itselläni on semmoinen ajatus ja käsitys tästä, että meidän tarkkailupaikastamme käsin asioita jotka tapahtuvat vaikkapa miljardin valovuoden päässä ei vaan voi mitenkään ajatella "juuri tällä samaisella hetkellä" tapahtuvaksi.

Kun valon nopeus on kaiken informaation kulun äärimmäinen kattonopeus, niin meidän kannaltamme asioita ei ole siellä miljardin valovuoden päässä tapahtunut ensinkään, ennenkuin informaatio siitä tapahtuneesta on meille saapunut. Eihän meillä voi mitenkään olla vaikkapa tietoa, että onko koko meidän havaitsema maailmankaikkeus juuri tuhoutumassa sieltä suunnasta käsin, ja tämä tuhon reuna saavuttaa meidät vasta miljardin vuoden päästä samalla kun informaatio siitä tuhosta saavuttaa meidät. Emme siis voi nähdä mitään varmasti ennakolta. Ennustaa ja päätellä sekä laskea toki voimme.
https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Umbra

Lainaus käyttäjältä: monni - 05.05.2014, 10:44:40
Kun valon nopeus on kaiken informaation kulun äärimmäinen kattonopeus, niin meidän kannaltamme asioita ei ole siellä miljardin valovuoden päässä tapahtunut ensinkään, ennenkuin informaatio siitä tapahtuneesta on meille saapunut.

Itse muotoilisin asian niin, että miljardin valovuoden päässä kyllä tapahtuu tällä hetkellä erilaisia tapahtumia, mutta saamme tietää näistä tapahtumista vasta miljardin vuoden kuluttua. Tämä lienee eri asia kuin se, ettei kyseisiä tapahtumia olisi vielä ollenkaan tapahtunut. (En ole varma, hahmotammeko asian jotenkin eri tavoin, vai sanommeko saman asian eri sanoilla.)

Jos tarkoitat, että maailmankaikkeudessa ei ole mahdollista määrittää mitään yksikäsitteistä nykyhetkeä, olen osittain samaa ja osittain eri mieltä. Suhteellisuusteoriastahan seuraa, että eri havaitsijat voivat olla eri mieltä kahden tapahtuman aikajärjestyksestä. Tässä mielessä absoluuttista nykyhetkeä ei tosiaan ole olemassa. Toisaalta tämä suhteellisuusteoreettinen ilmiö taitaa olla aika pieni, jos havaitsijat eivät liiku toistensa suhteen lähes valon nopeudella. Likimääräinen "nykyhetki" voitaisiin käsittääkseni määritellä esimerkiksi käyttämällä "kellona" kosmisen taustasäteilyn lämpötilaa. Tällä hetkellä me mittaamme taustasäteilyn lämpötilaksi 2.725 kelviniä. Kysymys "miltä kaukainen galaksi x näyttää tällä hetkellä" voitaisiin kääntää muotoon "miltä galaksi x näyttää siinä historiansa vaiheessa, kun siellä asuva havaitsija mittaisi taustasäteilyn lämpötilaksi 2.725 kelviniä". Ketjun aloittajan kysymys on mielestäni tällä tavoin tulkittuna aivan järkevä, joskin tietysti spekulatiivinen.

jussi_k_kojootti

Lainaus käyttäjältä: monni - 05.05.2014, 10:44:40
Kun valon nopeus on kaiken informaation kulun äärimmäinen kattonopeus, niin meidän kannaltamme asioita ei ole siellä miljardin valovuoden päässä tapahtunut ensinkään, ennenkuin informaatio siitä tapahtuneesta on meille saapunut.

Jonkinlainen extreme-versio kosmologisesta havaintohorisontista?  Toisaalta myös rajanvetoa objektiivisen ja subjektiivisen todellisuuden välillä ... kyllä minun mielestäni oman kosmisen kuplamme sisällä tapahtuvat asiat todella tapahtuvat, vaikka todisteet tapahtumista viipyvätkin.  5mrd valovuoden etäisyydellä nyt näkyvät kohteet näyttävät joltain muulta -- varmaan keskimäärin enemmän elliptisiltä? -- "tänään".
jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

Kaizu

Kaukaisissa galakseissa näyttäisi esiintyvän enemmän akiviteetteja kuin läheisissä, kvasaareja yms. Kaukaiset galaksit näyttäisivät olevan pienempiä kuin läheiset. Arvaisin että universumi on aiemmin näyttänyt siltä kuin mitä nyt näemme suurilla etäisyyksillä ja että se nykyisin on samanlainen kuin lähiympäristömme.

Kaizu
Kai Forssen