Autoguidaus perusmoottoreilla

Aloittaja APo, 06.08.2013, 19:31:30

« edellinen - seuraava »

APo

Heipä hei, tässä ajankuluksi tämmöistä mietiskelin että jos on esim. EQ-5 jalusta vaikkapa noilla Diversen DK-3 perusmoottoreilla, onko noihin saatavilla palikoita jotka mahdollistavat autoguidauksen??

Ja jos on niin pelaavatkohan ne noiden stand-alone quidereiden kanssa yhteen mitenkään??

Tai miten yleensäkään toteutetaan auoguidi noilla perusseurantaan takoitetuilla dual-axis paketeilla?? Onko saatavilla jotain ohjauskapulaa jossa on tuo autoguidiportti??

En etsimällä löytänyt kyseistä tietoa täältä.

Kiitokset viisaammille.
Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä

Timpe

Tuolta näyttäisi löytyvän myös EQ5:n päivitysosat:
http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c28_Mount-Acc----Motors---Drives.html/page/2
Vaatii siis tämän tapaisen paketin, josta löytyvät kaikki tarvittavat osat autoguidaukseen tuolla jalustalla (kannattaa varmistaa yhteensopivuus oman jalustasi kanssa, kun noita EQ-variantteja on liikkeellä n+1 kpl).
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Timpen linkkaama paketti aikaansaa EQ5:een ihan oikeat goto-moottorit niinkuin HEQ5 Synscaneissa ja sen kavereissa. Löytyy myös autoguidausporttikin.

Hitailla perusmoottoreilla autoguidaus onnistuu kunhan juottelee nelisuuntaisen käsikapulan nappien kanssa rinnan autoguidausportin. ST4-autoguidaus on pelkkää oikosulkemista joten on ihan helppo homma. Ongelma on sitten että tarjolla on yleensä hitaimmillaankin 2x liikuntanopeutta (eikä esim. 0.5x kuten oikeissa guidesysteemeissä). En ole kyllä koskaan kokeillut, joten en tiedä onko oikea ongelma.

Tane

 Perus Eq-5 jalustasta parantelin toissa syksynä seurantajalustan laittamalla ensin siihen kuuluvat seurantamoottorit. Teleskop -Service möi silloin Lacertan peruskapulaa jossa oli autoguidausportti. Se tarvitsi kuusi volttia muuntajasta, johdot meni kumpaankin jalustan moottoriin ja guidausjohto kapulasta seuranta kameraan. Toimi hyvin, käytin SW-80 putkella.
Nyt ei Lacerta kapulaa ole TS:llä mutta löytyy Teleskop Austriasta nimikkeellä AGHB eq5 ja maksaa 65 euroa. Siinä on 0,5x nopeus guidaajalle. Voi noita itsekin kolvailla mutta valmiinakin näitä siis kyllä on...
Celestron C14,

APo

Juuri tätä Tanen kertomaa tilannetta haeskelin tässä, elikkä jos siis omistaa jo perus EQ 3-2 tai EQ-5 jalustan niin ei ole välttämättä pakollista lähteä ostamaan kokonaan uutta kallista jalustaa vaan on mahdollista tehdä autoguidaus jo olemassa olevaan jalustaan.

Moni aloitteleva kaveri (minä) varmaan miettii että omalla perusjalustalla ei voi autoguidata lainkaan jos ei ole uutta GoTo jalustaa tms.

Kiitos!
Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä

Lauri Kangas

Ostin aikoinaan Synscan upgrade -paketin omaan EQ3-2:een jolloin tuli mahdolliseksi autoguidata ja käyttää EQMODia gotoiluun. Autoguidaamisesta ei kyllä meinannut tulla mitään moottoreiden kilometrin pituisen klapin takia. Ehkä kerran onnistuin monen tunnin säätämisen jälkeen saamaan guidetähden lukittua PHD:ssä. Kannattaa siis suhtautua varauksella mitä pikkujalustoja päivittämällä voi saada aikaan. Lyhyellä kameraoptiikalla (alle 135mm) kuvailuun gotolla varustettu EQ3-2 oli kuitenkin ihan sairaan hyvä kapine.

Mutta olet oikeassa että käsitteet menevät usein ristiin aloittelijoiden kysymyksissä ja niihin annetuissa vastauksissa. Goto ei tietenkään ole minkäänlainen vaatimus autoguidaamiselle, vaikka esim. HEQ5:n ja sen kavereiden pitääkin olla goto-malleja, jos mielii autoguidausta suoraan laatikosta.

Tane

 Se on moneen muuhun asiaan nähden pieni sijoitus laittaa vanhaan jalustaan moottorit ja tuo lacerta guidaus. Mielestäni se toimi riittävästi antamaan oppia ja kokemusta. Jalustaan pitää vaihtaa rasvat ja saada se herkäksi. Hammastuksessa on kieltämättä klappia...Minulla se ei häirinnyt. Kun jalusta oli suunnattu kunnolla, mikä vei pari yötä kylläkin niin neljän viiden kilon kuormallakin onnistui kahdenkymmenen minuutin valotukset...
Mutta se tärkein jos tätä lähtee tekemään; Ehdoton edellytys oli pitää jalusta samassa paikassa kun sen kerran oli saanut kohdalleen. Jos on jalusta aina kasattava tulee homma vaikeaksi ja kuvauspolttoväliä ainakin joutuu lyhentämään...
Celestron C14,

Tane

#7
 Kun tarkemmin muistin, ei siellä liiemmin välyksiä syntynyt. Moottorit on asennettavissa hollille, mikä tuntuu parhaalta. Tein silloin tuon "remontin" väliaikana kun ei mitään jalustaa ollut. Minulla oli aiemmin Celestron GT-5, sama koneisto-osa kuin SW  Eq- viidessä, vain paksummat kahdentuuman jalat. Jo ennen tuota Celestronia hain mahdollisuutta päivittää perus Eq-5 autoguidaus kelvolliseksi. Silloin 2009 oli vain saatavilla noita Goto-päivityspaketteja. Olisi tullut usean sadan kustannus...Otinkin sattumalta myyntiin ilmestyneen käytetyn Celestron Goton-jalustan.
Mutta seuraavina vuosina näkyi jo palikoita (Lacerta) joilla suoraan ilman Goto-ominaisuuttakin pääsi guidaamaan.
Ohessa raakakuva 25 minuutin valotus (vain kuumat pixelit pois ja JPG muunto) otettu 21.Joulukuuta 2011. Eq-5 lacerta guidaus, Atik 16 hr ja Apo-107/700. Putki painoi kameroineen ja 9x 50 guidausputkineen n. 7 kiloa ja oli siinä rajoilla. Varmemman tuloksen sai toki SW-80:llä. Mekaniikka nämä hoitaa ja on säädettävissä...Mutta tuosta vasta alkaa se tosi urakka; kuvan kehittäminen jotenkin katsottavaksi.
Celestron C14,

APo

No kyllä tuon perusteella näköjään EQ-5 jalustakaan ei aivan onneton ole, jos 7 kilon kuormalla 25 minuutin valotus on onnistunut noinkin hyvin.

HEQ-5 jalusta olisi kiva mutta ei tuo vaimoke innostunut oikein aiheesta kun Naaviksen kanssa koitettiin kauppaa tehdä, se tyssäsi sitten siihen.

Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä

Tane

#9
 On se onnistunut mutta suosittelen viiden kilon kuormaa, on noin puolet jalustan kapasiteetista ja onnistumisprosentti kasvaa...Etenkin jos moottorit on jo valmiina niin voisi siihen guidauksen laittaa. Parempaa (?) jalustaa odotellessa...
Guidauskamera, vaikka joku Qhy-5 tyyppinen on kevyt ja maksaa tietysti jonkin verran.
Mutta pitkät valotukset ovat jalustan ja suuntauksen testausta. Todellisuudessa niitä voi käyttää tuulettomassa kelissä tai jos ympärillä on suojaa, vaikka tähtitorni. Yleensä ulkona taivasalla saa parhaan tuloksen lyhyitä minuutin parin valotuksia kasaamalla.
Celestron C14,

MikaHoo

Oheisesta linkistä löytyi mielenkiintoista asiaa EQ3-2 jalustan virittämisestä autoguidaukseen.
http://stargazerslounge.com/topic/136565-guided-eq3-2-write-up/
GSO 8" F5 Newton. Skywatcher 80ED. Alter 7.