Metsähovin tähtitornit

Aloittaja Lauri Kangas, 27.09.2008, 17:37:59

« edellinen - seuraava »

Lauri Kangas

Helsingin yliopiston tähtitornit Metsähovissa sijaitsevat aivan TKK:n radiotutkimusaseman vieressä Kirkkonummella. Käytössä on kaksi tähtitornia, toinen 60cm ja toinen 35cm peilikaukoputkilla varustettuina.

Pahaisena teekkarina olen kiitollinen päästessäni käyttämään yliopiston fasiliteetteja tähtitiedettä opiskelevien ystävieni mukana. Paikalle on Helsingistä noin puolen tunnin ajomatka ja tavoitteena on päästä paikalle havaitsemaan ainakin muutaman kerran kuussa.

Pari kuvaa paikasta:Vasemmanpuoleisesta tornista pilkistää 60cm RC. Alakerrassa on keittiö ja yhdistetty makuuhuone + ohjaushuone. Huoneessa on kuvauskone, pari muuta konetta ja paikkoja läppäreille.

RC lähempää:Polttoväliä on 4800mm ja putkessa on kiinni SBIG ST-8 CCD-kamera. Kameran kiinnitys on hilpeä. Tässä putkessa etsintä ei tarvitse suunnata, vaan kameran paikkaa polttotasolla siirrellään kunnes näkymät täsmäävät. Piirtoympyrää riittäisi isommillekin valokuvauslevyille.

Kamerassa on erillinen self-guidauskenno, jonka käyttöön autoguidaamisessa pitäisi pikkuhiljaa tutustua. Haittapuolena on, että seurantatähden löytäminen voi olla hankalaa ja että molemmat kennot päätyvät saman filtterin taakse. Kuvauskennon näkökenttä on n. 7x10 kaariminuuttia.Toisessa tornissa on Artjärvelle siirtyneen 50cm LOMO:n tilalle tullut Celestron C14 joka kököttää CI-700-jalustalla (Losmandy G11 -klooni). Tällä on tullut kuvailtua järkkärillä, vaikka nelimetrinen polttoväli on vähän turhankin järeä.

Kirjoittelen tähän ketjuun kuulumisia välillä kun metsähovissa saadaan jotain aikaan. Esimerkiksi puita pitäisi vähän kaadella tornien ympäriltä. Celikan tornia rempattiin hieman kuntoon ennen viime talven kuvauskautta, muurattiin jalustalle tasaisempi alusta (eristetty tornin tärinöistä) ja korjattiin luukkujen avausmekanismi, jolloin luukkuja ei enää joka kerta tarvitse naulata umpeen. :)

Lauri Kangas

En keksinyt kategoriaa näille kuville, niin laitetaan sitten tänne.

Kokeilin eilen guidata tuon ison celikan läpi. Ei tullut mitään. Arvelin että olisi onnistunut edes pakottamalla deklinaatiokorjaus vain toiseen suuntaan, mutta jostain syystä kalibroidessa PHD haluaa kuitenkin liikutella tähteä molempiin suuntiin. Kun tuon jalustanromun deklinaatiossa on astetolkulla klappia, ei PHD pääse kalibrointia pidemmälle. Taidan unohtaa koko vehkeen ja käyttää kevyempiä jalustoja.


allar

Allar Saviauk

Kaizu

Minäkin löysin arkistosta yhden kuvan Metsähovin tornista.

Kaizu
Kai Forssen

Meade-mad

Altair ry. galleriassa on kuvia Metsähovista.

Tässä muutamia vuodelta 2003:
http://www.ursa.fi/altair/galleria/2003.html

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

kurppa

Mikä se toi valkoinen iso putki oli??  :cheesy:
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

Lauri Kangas

Selviää lukemalla kuvatekstin.

kurppa

merkkiä tarkoitin siis minkä merkkinen se on? tyhmä meikä ku en osannu tarkasti kysyä.
ainaki vaikuttavan kokoinen kapistus.
CPC 925
Diagonal 1 prisma
40mm Pl
Omni 15/12/9mm
X-Cel 21mm/18mm/8mm
Drago 12.5mm
Astro 2.5x Barlow
Baader ND0,9/UHC-S/O-III Suotimet
-------------------------------------------------------
CCD kamera harkinnassa eri vaihtoehtoja voi ehdotella iha vapaasti =)

tähti_ville