Palataanpa takaisin aiheeseen, kun porukka alkaa enempi vähempi saivartelemaan aiheesta "Tähtiharrastajan tietämättömyys" (tuollainen keskustelu tuskin on sitä, mitä tämän ketjun aloittaja toivoi saavansa vastaukseksi kyselyynsä)...

http://villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=2602&show=all
Tässäpä alkaa nyt suunnitelmat olevan selvillä. Vielä haluaisin teiltä tietoa onko tämä LIIAN hyvä aloittelijalle??
Katsoin tuon antamasi linkin, joka takaa löytyi SKY-WATCHER 130/650 peilikaukoputki EQ2 jalustalla. Saat tuosta hintansa nähden ihan kelvollisen putken ekvatoriaalijalustalla, jolla pääsee hyvin alkuun tässä harrastuksessa. Itselläni oli aikoinaan alle parikymppisenä pojankloppina vain 100/850 mm peilikaukoputki, jolla katselin taivasta ensimmäiset 2-3 vuotta. Monet suosittelevat vasta-alkajalle suoraan tätä selvästi kookkaampia kaukoputkia, koska tällaisella kookkaammalla putkella kohteet näkyvät (tietysti) paremmin kuin pienemmillä. Tämä pitää toki paikansa, mutta onko se olennainen asia ensimmäisiä havaintojaan tekevälle harrastajalle. Uskoisin ettei, koska vertailukohtaa parempaan havaintonäkymään ei ole. Voisin kuvitella suuremmaksi ilon aiheeksi yleensä sen, että kohteen onnistui löytämään ihan itse kaukoputkensa näkökenttään ja että se oikeasti näkyy tällä "mun omalla kaukoputkella". Liian raskas/kookas kaukoputki voi olla yhtä lailla innon tukahduttaja kuin sen antajakin, joten kysyjän kannattaa miettiä omia tarpeitaan.
Käytännössä tuollaisen 130/650 kokoluokan kaukoputken käytön oppimiseen kuluu jonkin verran aikaa ja yritystä ennenkuin oman havaintovälineen kaikki ominaisuudet kykenee täysimittaisesti hyödyntämään. Tämän opetteluvaiheen aikana kaukoputken kyvykkyys erilaisiin tähtitaivaan kohteisiin tulee tutuiksi ja jatkossa (parin vuoden kuluttua) tietää jo tarkemmin, millaisen kaukoputken itselleen oikeasti haluaa. Tosiasia on näet se, ettei tuollaisella 250 eurolla vielä saa kovin kummoista havaintovälinettä itselleen (varsinkin jos pakettiin halutaan ekvatoriaalijalustaa ja jonkinlaista seurantaa), koska kaikki tämän hintaluokan kaukoputket ovat jonkinlaisia kompromisseja monessa suhteessa. Tässä paketissa osat ovat keskenään tasapainoisessa suhteessa, kuten nuo lehti/www-testit asian ilmaisevat.
Tuosta EQ2 jalustasta löytyy valmistajan sivuilta tarkemmat speksit:
http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=49&class1=3&class2=302Jos oikein kuvaa tulkitsin, niin tuossa EQ2 mallissa kaukoputki on hankalasti irroitettavissa jalustaosastaan. Tämä seikka voi olla rajoittava tekijä, jos joudut kantamaan putkea+ jalustaa kauemmas havaintopaikalle. (Vai oliko tämä sitä tyyppiä, jossa putki irroitetaan kiinnityspannoistaan irti, jos sitä halutaan kuljettaa erikseen jalustasta?) Vertaa tätä EQ2 mallia esim. SkyWatcherin pykälää suurempaan
EQ3-2 jalustamalliin , jossa on jalustassa putken standardimallinen (?) kiinnityssatula, josta putken saa irti paria ruuvia löysäämällä ja johon saa kiinnitettyä myöhemmin vaikka toisentyyppisen kaukoputken tai kameralaitteiston. Villen Kellon 130/650 putken mukana tulevat 25mm ja 10mm okulaarit antavat 26x ja 65x suurennukset, mutta todennäkoisesti nämä ovat paketin heikkotasoimmat osat (oma "mutu", ei tieto). Planeettoja ja Kuuta varten voisi ajatella hankkivansa vielä 6mm (tai 5mm) okulaarin, jolla saadaan putkesta käytännön maksimisuurennus (108x tai 130x).
Vaihtoehto tälle paketille voisi olla tämä Meade-mad:n aiemmin suosittelema Sky-Watcher skyliner-200:
http://villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=914&show=all Tässä puhutaan jo kookkaammasta havaintovälineestä, jolla monet kohteet näkyvät todella hyvin. Seurantaa ei tässä mallissa ole, vaan käännät putkea käsin tarpeen mukaan. Toisaalta tällainen Dobson-jalustalla oleva putki on tuota EQ2-jalustaa käyttävää mallia selvästi tukevampi ja omalla tavallaan helppokäyttöisempi, mutta samalla raskaampi havaintoväline kannettavaksi havaintopaikalle.