Kirjoittaja Aihe: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.  (Luettu 11634 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Jumanji

 • Meteoroidi
 • *
 • Viestejä: 1
Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« : 09-12-2008, 16:37:54 »
Elikkäs pikkuveli on kiinnostunut avaruudesta ja haluaisi joululahjaksi jonkinlaisen kaukoputken jolla voi tutkia taivaankappaleita.
Ja kun en itse tiedä kaukoputkista mitään niin ajatteliin kysyä teiltä.
Ja hommahan ei ole kovin vakavaa ainakaan tässä vaiheessa veljeni on 10 vuotias.

Hintakattona voisi olla 130e. Minkälaatuisia tuohon hintaan löytyy?


Poissa Jore

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 238
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #1 : 09-12-2008, 17:28:05 »
Kannattaa katsella kaikki lidl tarjoukset läpi. Ja Meni www.villenkello.fi sivuille tutkimaan vaihtoehtoja. Ehkä itse ostaisin linssikaukoputkea kyseisen ikäiselle pojulle. Koska se on ns. huoltovaipain. Vaikka peili putkea saattaa saada isompi kokoista...
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

Poissa Marko.J

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 534
  • Markon astroblgi
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #2 : 09-12-2008, 17:30:00 »
Ei tuolla 130 eurollakovin kummoista putkea saa ja huonon putken kanssa tuhertaessa menee nuorelta helposti myös innostus koko touhuun. Lidlistä kannattaa katsella, kuten Jore edellä mainitsi. Kannattaa harkita myös kiikaria ensimmäiseksi havaintovälineeksi, kiikari antaa aloittelijalle paljon enemmän, kuin huono kaukoputki. Kiikari on myös 10-vuotiaalle helpompi käsitellä omin päin kuin kaukoputki raskaine jalustoineen.
Marko Järvinen
"Jos ei nippusiteillä ja jeesusteipillä tule kuntoon, niin sitten se on oikeasti rikki."
http://markonastroblogi.blogspot.fi

Poissa Timo Kantola

 • Tulipallotyöryhmä
 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 2667
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #3 : 09-12-2008, 17:39:41 »
Ylvasta Celestronin 70EQ
 (70mm linssiputki heppoisella eq jalustalla) 109,00 €   + posti?   Az jalustalla  ..95,00 €
http://www.ylva-astronomia.fi/linssiputket.htm

Villenkellosta (menee jo yli budjetin)Celestron Astromaster 114EQ Hinta:159,00 € + posti?
http://www.villenkello.fi/shop/kauppa2/products.php?&action=show&id=3496&show=all

Sitten on jotkut tavaratalot - Anttila, Honkong, Lidl.. joissa saattaa olla noita pieniä linssiputkia - tavarataloissa saattaa olla joku mallikappale esillä joita pääsee vähän ruuvailemaan - saa käsityksen mitä sillä rahalla saa..
Timo Kantola

Poissa jtbo

 • Galaksijoukko
 • ****
 • Viestejä: 668
 • Saarijärven maaseutu
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #4 : 09-12-2008, 19:17:44 »
Osaan sanoa ainakin mitä ei kannata ostaa, Citymarketista itse hankin 60/700 linssiputken 50 eurolla, en okulaarista joko osaa katsoa tai jostain muusta syystä näe kuin satunnaisesti vilauksen tähdestä, jotenkin on tarkka mistä kohtaa ja mistä kulmasta yrittää katsoa. Putkeen ei voi edes hipaista, kun on niin heppoinen jalusta, tuulikin heiluttaa niin että tähti ei pysy tähtäimessä, suurimmalla suurennuksella tähteä ei saa tähtäimeen oikein mitenkään, en tiedä kuinka kuun kanssa sitten kävisi.

Tähtääminen tuolla on lisäksi aika vaikeaa, kun joko putki on täysin hervoton tai sitten liikkuu nihkeästi harppauksin, kun lepokitkan saa voitettua se syöksähtää liikkeelle.

Oman olemattoman kokemuksen mukaan pitäisi jalustasta löytyä vähintään jonkinasteinen hienosäätö, ainakin käsin veivattava joustavien 'tankojen' päästä,

Valovoimaa putkella ei kovin hurjasti ole, mutta jossain hyvässä jalustassa kai tuollakin jotain tekisi, mukana tuli 2x barlow, 1x 9mm okulaari ja 1x 24mm okulaari, ellen vallan pahasti väärin muista noita mittoja.

Millin liike putken päässä tekee aika tuhottoman paljon liikettä muutaman valovuoden päässä, joten kiva se olisi ettei putki heiluisi, kun pimeässä yrittää okulaaria saada silmän kanssa linjaan  :laugh:

Poissa Meade-mad

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #5 : 09-12-2008, 20:25:46 »
Luotettavasta saksalaisliikkeestä pieni newton lillukan astro jalustalla:

TS Newtonian - 114mm Aperture - 900mm Focal Length - Equatorial ................... only 129.- Euros

http://www.telescope-service.com/newtonians/start/newtoniansstart.html#n114mm

Ehkä tämä ei olisi aivan mahdoton pettymys?

jkSima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa Juze-81

 • Tulipallotyöryhmä
 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 275
 • Juze-81
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #6 : 09-12-2008, 21:13:43 »
Itse ensimmäiseksi putkeksi hommasin honkkarin jonku 30€ kaukoputken. Sanotaanko että kyllähän silläkin jotain näki mutta aika surkeasti.
Seuraavaksi ostin Lidlistä 70/700 skyluxin ja näkyvyys oli jo heti eri... Ei ollut kallis ja uskoisin että ihan ensimmäiseksi putkeksi ei hassumpi valinta.
Nurkkiin on ilmestynyt myös meaden ETX-70 missä on goto ominaisuus. En tuota gotoa ole päässyt vielä testailemaan mutta uskoisin että kohtalaisesti
sillä kohteet löytyy eikä sekään maksanut paljoa. Hetken aikaa nurkissa asusteli myös SKY-WATCHER 150/750 putki mutta se muutti pian uuteen kotiin (äitilleni).
Mielestäni ehkä linssiputki tai kiikarit ovat aloittelevalle paras ratkaisu. Liikuteltavuus on varmasti myös yksi hyvä puoli koska 10v ei kovin hirveän painavia romppeita
kovin montaa kertaa mielellään pihalle tai kauemmas havaintopaikalle kantele (tai vaikka kanteliskin niin siitä tulee rasite ja mielenkiinto lopahtaa).
Tuo meaden ETX-70 on kevyt ja lyhyt putki. Näkeehän silläkin toki kohteita (jopa saturnuksen renkainen mutta noin nuppineulan isomman pään kokoisena),
mutta ei siltä hirveitä voi odottaa. Putken valinnassa noinkin nuorelle kannattaa miettiä ettei osta putkea millä ei näe mitään, painaa liikaa tai on liian hankala käsitellä.
Lyhyt polttovälinen linssiputki tai kiikareita suosittelisin.
 :smiley:

p.s. Amatöörin suosituksia ja havaintoja
Juhani P

Poissa Mare Nectaris

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1448
 • Jaa - ja sinulla on kaikki
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #7 : 09-12-2008, 22:14:07 »
... itte kun muistaa (suunnilleen pikkuveljesi ikäisenä) miltä tuntui kun pääsi käyttämään perus 8 x 40 prismakiikaria, niin kyllä sillä ihmeesti taivaat aukeni - ja pysyi hyvin tuntuma luontoon ja öiseen taivaankanteen samalla.

Orionin sumu jo oli mahtava sillä pimeissä oloissa, samoin paljon avautui taivaalta ihmeellisiä tähtijoukkoja, Linnunradasta puhumattakaan -  ja Kuukin näytti mahtavalta!

- Itse asiassa viime elokuussakin tuli monena iltana istahdettua saunan jälkeen terassille bisselasin ja kiikarin kanssa, ja niin kauan kun muisti kummasta katsotaan, niin oli todella rentouttavaa vain antaa katseen harhailla tähdissä ja Kuussakin.

Kesäaikaan oli silloin naskina kiikarilla tosi mukava katsella lintuja, ja sitä tuli todella paljon käytetyksi, kun se oli kevyt ja kulki käytännössä aina pienessä laukussaan mukana. Paras havaintovälinehän taitaa olla se, mikä on mukana :)

Suosittelen samoin kuin monet edellä kyllä tosi lämpimästi harkitsemaan kiikaria (esim. Ursassa tarjolla) ja Ursasta vielä mukaan Olli Mannerin ja Veikko Mäkelän "Tähtitaivas paljain silmin" -kirja  sekä kyytipojaksi siihen Hannu Karttusen, Olli Mannerin, Veikko Mäkelän ja Matti Suhosen toimittama "Tähdet 2009" -vuosikirja. - Ei mene budjetti pahasti yli, ja on iso ilo pitkäksi aikaa.

Kiikarissa on sekin hyvä puoli, että jos into jostakin syystä tähtijuttuihin vähenee tai on huonompia kelejä, luontoa voi kivasti sillä aina tarkkailla.
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Poissa Joke

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 194
  • Kotisivut
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #8 : 10-12-2008, 11:08:51 »
Antaisin äänen Meade-madin ehdotukselle. Näppärä Newton toimivalla jalustalla. Omaa kokemusta kyseisestä jalustasta löytyy Lidlin 70/700 Skylux-paketista. Jalustaan on mahdollista hommata myös seurantamoottorit tulevaisuudessa, jos innostus kasvaa (kuten myös Timpan ehdottamaan Celestroniin).
Jouko S.

Meade 6" N-6EC
LXD75

http://koti.mbnet.fi/jomaso

Poissa AP

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 313
 • Satunnainen tarkkailija
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #9 : 10-12-2008, 13:30:27 »
Olen Maren ja Marko J:n kannalla-- Kiikarit 7x50 (8x42)tms , ja jos vielä haluaa hifistellä niin ehdottomasti sellainen versio,jossa saa kiikarin kiinni kolmijalkaan-- Ei kädet väsy ja voi välillä vilkaista tähtikarttaankin näkymän pysyessä samana.. Ja ei varmasti hankinta mene "pieleen" jos innostus lopahtaa--

Meinaan jos on ihan auttamaton putki niin vaatii todellista suomalaista härkäpäisyyttä jatkaa siitä vielä eteenpäin ;Kunhan on ensin kypsynyt a) muovilinssisiin okulaareihin suoraan helvetistä(=erittelevät Vegan kolmeksi eriväriseksi  pisteeksi näkökentässä, R,G ja B-tyyliin) b) kolmijalkaan, joka aloittaa käsittämättömän resonoinnin ja vaappumisen heti naapurin käynnistäessä sähköhammasharjansa c) etsinputkeen jolla ei ole totisesti mitään etsimisen kanssa tekemistä (esim 6x 10 mm tms),ainoa mitä löytyy on se oma tuskastuminen-- tähtihyppely on kokemus, josta kirjoitetaan opaskirjoissa- Mutta tällaisella etsinputkella sen voi unohtaa. d) kollimaatio -- Jos harrastus aloitetaan IHAN alkupisteestä, niin siinähän kääntelet peilinruuveja niiden kaukoputken mukana tulleiden todella "pätevien" ohjeiden avulla- Miksiköhän ne ohjeet on aina ihan surkeita, muuten?-, kuka muistaa newtonin kollimoinnin "eka kerran"-- Minä ainakin-- Siitä ei kyllä tullut %&/%- vieköön yhtään mitään-- loppupeleissä huomasin käännelleeni kiristysruuveja- En kollimointiruuveja (v.1982 ei ollut nettiä, eikä edes kotitietokonetta) e) ekvatoriaalijalustan suuntaus ja viritys, jos pohjantähtikin on hakusessa?
jne. jne jne.. Varmaan arvaatte mistä tuli esimerkit mieleen..  :cheesy:

Eli Mare kirjoittikin linkit hyviin kirjallisiin hankintoihin ja siihen jalustakiinnitteellä olevaan kiikariin-- Suosittelen näitä mielummin kuin tätä  kuvailemaani  "takapuoli edellä puuhun"-metodia, jota olen itsekin kokeillut. Ja varmaan moni muukin.

T:AP
« Viimeksi muokattu: 10-12-2008, 13:43:12 kirjoittanut AP »
Antti Paaso

Poissa Meade-mad

 • Rinnakkaisuniversumi
 • *****
 • Viestejä: 1744
  • Lapikkaan kennel, Paimensukuisia Suomenlapinkoiria. Pro Cane Lapponico!
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #10 : 10-12-2008, 14:42:10 »
Kiikarissa on yksi ongelma.

Jos haluaa kaukoputken ja saa kiikarin niin pettymys voi olla tosiasia, vaikka valinta olisikin teknisesti ottaen järkevä.

Mä haluun pleikkarin ja sain fortunan...?

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

Poissa AP

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 313
 • Satunnainen tarkkailija
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #11 : 10-12-2008, 14:55:06 »
Totta tuokin tietysti--  :wink: Eihän näitä asioita aina järjellä voi valita....

T:AP
Antti Paaso

Poissa Jore

 • Eksoplaneetta
 • ***
 • Viestejä: 238
Vs: Erittäin halpa kaukoputki pikkuveljelle.
« Vastaus #12 : 10-12-2008, 16:21:34 »
Yksi vaihtoehto kiikari puolella saattaisi olla anttilassa myytävät setit 20x80 kiikarit jalustan kanssa 90e.. ja mitäs se 15x70 mahtoi maksaakaan.. 70e??? 20x80 kiikarit alkavat olla jo aika jykevät ja painavat? JA tarvitsevat ehdottomasti jalustan!
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D