-En ole asiantuntija mutta..
vaikuttaako hiukkasen massa sen nopeuteen? Tai mitä fotonin massallisuudesta voisi seurata tai mitä fotonin liikemassasta ollaan mieltä ylipäätään?
--Hiukkasen massa vaikuttaa siihen energiamäärään, joka tarvitaan jotta saadaan tietty nopeus kappaleelle. Mitä suurempi massa sitä enemmän energiaa tarvitaan tiettyyn nopeuteen. Suurilla nopeuksilla täytyy ottaa huomioon suhteellisuusteoria (n. 9/10 valonnopeudesta). Kun lähestytään valonnopeutta, siirtyy kappaleeseen lisätty energia kappaleen massaksi eikä nopeudeksi, seurauksella että lisäsit kuinka paljon tahansa energiaa kappaleeseen, kasvaa kappaleen massa vain suuremmaksi ja suuremmaksi mutta nopeus ei koskaan saavuta valonnopeutta.
Fotoneilla ei ole massaa, jolloin ne kulkevat aina valonnopeutta. Jos niillä olisi massa, eivät ne kulkisi.
-fotonin liikemassan selityksessä tarvitaan energian ja massan ekvivalenssi käsitettä, jonka voi annihilaatiolla selittää ihan hyvin, kun esim. elektroni ja positroni annihiloituvat, syntyy 2 gammakvanttia, joiden energiat vastaavat elektronin ja positronin energioita kaavan E=mc^2 mukaan. Jos elektronilla ja positronilla on lepomassan lisäksi liike-energiaa niiden törmätessä, syntyneiden kvanttien aallonpituudet ovat lyhyempiä (energia säilyy). Sama voi tapahtua myös toisin päin kunhan kvanttien aallonpituudesta riippuva energia vastaa elektronin/positronin massaenergiaa.
Kummallinen voima tuo gravitatiovoima. Wikipedian mukaan kaikki universumin hiukkaset vaikuttavat toisiinsa gravitaatiovoiman kautta. Jännä ajatella, että teoriassa esim. 100 miljardin valovuoden päässä oleva planeetta vetää meitä puoleensa (toki älyttömän pienellä voimalla, mutta kuitenkin). Voiko tästä vetää sen johtopäätöksen, että antigravitaatiota ei voi olla, siis, että tietyn etäisyyden jälkeen kappaleet alkaisivat hylkiä toisiaan?
--Gravitaatiovoima F=gMm/r^2 on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön, niinkuin moni muukin asia fysiikassa. Kun kasvatat yhtälöstä etäisyyttä (r), pienenee voima (F). Kasvatettaessa etäisyyttä kasvaa yhtälön nimittäjä, jolloin F:n arvo lähenee nollaa, mutta ei koskaan saavuta sitä. Periaatteessa siis gravitaatiovoima kantaa äärettömän pitkälle. Sama asia pätee myös viimeiseen kysymykseen, ei ole mitään pistettä että nyt voima on nolla, etäisyyden kasvaessa voima kuitenkin jossain vaiheessa alkaa olla niin pieni että sen vaikutus voidaan aproksimoida nollaksi/jättää huomiotta. Riippuen tietenkin mitä tutkitaan.
+Antigravitaatiosta en ossaa sanoa oikeen mitään. Ainakaan nykytietämyksen mukaan ei gravitaatio yhtäkkiä muutu jollain etäisyydellä antigravitaatioksi.