Kuvan valotus

Aloittaja Temppe, 31.05.2013, 17:33:33

« edellinen - seuraava »

Temppe

Miten kuvaa valotetaan samallaiseksi kuin yleensä ne kaukaisista otetut galaksi kuvat.Haluaisin oppia ensi talveksi valottamaan että pääsee kunnolla käsiksi syväntaivaan kohteisiin.Haluaisin myös tietää mikä on hyvä kuvankäsittely ohjelma jolla voi valottaa ja muuttaa kuvaa.Kirjoittakaa selvät ohjeet.

Timo Kantola

Kysymyksesi tarvitsisi taustatueksi vähän tietoa millä kalustolla ajattelit "päästä kunnolla käsiksi syväntaivaan kohteisiin."

Noin yleisesti voisi sanoa että 3 - 15min valotuksilla - riippuu kalustosta, ja valosaasteen määrästä. Valotuksia pitää olla useita, enemmän on parempi, sellainen 5-20kpl ei haittaa vaikka niitä olisi 50kpl..

Seuranta pitää olla tarkka. Fokus on syytä olla kohdallaan. Flättien ja darkkien käyttö suositeltavaa, hifistelyssä tarvitaan myös biassit. Tulosta parantaa kuvien "sirottelu", eli jokaisen kuvan jälkeen siirretän kohdetta muutaman - kymmenen pikseliä (noin) kameran kennolla.

Ohjelmista suosituimmat lienee:
DeepSkyStakker, MaxIm DL, Photoshop ja Iris.

EDIT:DeepSkyStakker,Photoshop ja Iris - näillä ei voi ohjata kameraa, eli niillä ei "voi valottaaa".
Timo Kantola

Temppe

Miten sitä valotusta säädetään vaikka 15min ja miten niitten määrää säädetään.

Meade-mad

Aloitusviestiesi perusteella olet laittamassa itsellesi aika kunnianhimoisen tavoitteen lyhyellä aikataululla.

Täällä foorumilla on lukuisia säikeitä kysymistäsi aiheista - lue ne.

Ota yhteys paikalliseen tähtiseuraan, saat jo yhden harrastusillan aikana paljon tietoa mietittäväksi.

Tutustu välineisiisi valosassa. Kuvaa laitteillasi ensin helppoja kohteita.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

pepa

Ja sitä kuvaa ei kannate lähteä ainakaan alussa mihinkään muuttelemaan.
Eka raaka kuvat voi olla todella hyviä, kokemusta on.
Ajan myötä sitte fiksailla.
Tosin en sinun kalustosta mitään tiedä?
-PP74- Newton 200/1200, SkyLux 70/700, kiikari Zenith 7*50, kamera Olympus e-p2, Meade 110/800.

Lithos

Tuohon valottamiseen littyvät asiat riippuvat tiedosta joita viesteissäsi ei oikein ole. Se, miten valotuksen pituus säädetään tietyn mittaiseksi riippuu kamerasta. Kuinka pitkän valotuksen ylipäätään voi ottaa, riippuu ennenkaikkea jalustasta ja sen suuntauksesta, näiden rajat tulevat vastaan huomattavasti aikaisemmin kuin kameran. ALT / AZ (ei ekvatoriaalinen) jalusta mahdollistaa noin 20 sekunnin valotukset. Ekvatoriaalinen jalusta mahdollistaa pidemmät valotukset. Ilman suhteellisen hintavaa autoguidaus laitteistoa voidaan ekvatoriaalisenkin jalustan kanssa lähteä siitä että yli kahden minuutin valotuksia ei millään kaukoputkioptiikalla oteta. Lyhyehköllä kameraoptiikalla päästäneen viiden minuutin tuntumaan. Molemmissa tapauksissa napasuuntauksen on oltava todella hyvin kohdallaan ja sen tekemisen opettelu ottaa myöskin aikansa.

Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Temppa910 - 31.05.2013, 19:25:21
Miten sitä valotusta säädetään vaikka 15min ja miten niitten määrää säädetään.

Tarvitset tähän tarkoitukseen ohjelmoitavan lankalaukaisimen, joita on jokaiselle järjestelmäkamera-merkillle omansa. Sen ohjelmointiin syötetään tarvittavat valotusajat, valotusten toistokerrat (yms.) tarvittavat parametrit ja sitten käynnistetään vaikka 10 x 5min kuvaussekvenssi painamalla vain laukaisimen Start nappia. Sitten laukaisin hoitaa kaiken kuvaamisen automaattisesti digijärjestelmäkamerallasi. CCD-kameroita ohjataan yleensä tietokoneohjelmilla, minne ohjelmoidaan samanlaiset kuvaussekvenssitiedot.

Se on sitten ihan toinen juttu kuinka saat kamerasi objektiivin (tai kaukoputken) seuraamaan tähtiä riittävän tarkasti, jotta tähdet pysyvät paikallaan kuvissa koko pitkän valotuksen ajan. Tästä on kerrottu edellisissä viesteissä monelta eri suunnalta asiaa tutkien. Käytännössä voit olla aluksi tyytyväinen, jos saat onnistuneita tähtikuvia esim. 30s tai 60s valotuksilla. Näistä "lyhyistä" valotuksista on hyvin pitkä ja tuskainen matka jonnekin päälle 10 minuutin valotuksiin eli sinun on ratkaistava n+1 kappaletta erilaisia laitteisto-ongelmia ennen kuin todella pitkät valotukset kaukoputken läpi onnistuvat hyvin.
- Timo Inkinen

Lauri Kangas

Tähtikuvaajat yleensä tuumivat romppeita pakatessaan että mennäänpäs kuvaamaan tähtiä, ei valottamaan.

Kysymyksistäsi huomaa että tähtien kuvaaminen ja siihen liittyvät proseduurit kiehtovat kovasti (niinkuin meitä kaikkia). Kuitenkin jos perusasiat eivät ole ollenkaan hallussa, menevät meidän neuvomme sinulta yli hilseen. Kuvaamisessa ei ole ollenkaan oleellista, mitä nappia painamalla tavallista pidempi valotusaika säädetään kameraan. Melkein kaikissa kameroissa se onnistuu tavalla tai toisella.

Jos sinulta löytyy jo järkkäri (tai hyvä pokkari), laita kamera manuaalimoodiin (M) ja selvitä itsellesi, miten kuvaan vaikuttavat nämä kolme suuretta: herkkyys, aukkosuhde, valotusaika. Sitten mene pimeällä vaikka autotien varteen ja yritä saada kuvia, joissa autojen valot ovat pitkiä viiruja.

Sen jälkeen voit syksyn tullessa osoittaa kameran taivaalle ja soveltaa oppimaasi. Tärkeintä on opetella ensin tähtikuviot. Jos törmäät johonkin tekniseen tai mihin vaan muuhun ongelmaan, niin täällä foorumilla kyllä avustetaan sitten innokkaasti.

einari

Olen ollut tekemässä aikoinaan tätä ohjetta.
.https://www.ursa.fi/wiki/Havaintov%e4lineet/DSSOpas

Voipi olla että parantaakin sitä voisi mutta ehkä silläkin alkuun pääsee.
___
Tapio