Toki muistetaan, että en ole missään mielessä kameratekniikan, meteoriittitörmäysten tai hiukkasten asiantuntija. Eli varauksella.
Tässä yksi mielenkiintoinen linkki:
http://luna.uai.it/index.php/Lunar_Impacts_ResearchTuolla sekä vahvistettuja törmäyksiä, että hiukkasosumien aiheuttamia välähdyksiä. Tuolla muuten mainitaan, että on paljon törmäyksiä joiden välähdyksen kesto on alle 1/10 sekuntia. Tällöin puhuttaneen kuitenkin himmeähköistä törmäyksistä? Hiukan kirkkaammat välähdykset joista löysin tietoa näyttäisivät olevan kestoltaan luokkaa 0,4 sekuntia, näkyen muutamassa ruudussa. Ja valaistuun osaan 1953 tömähtänyt isku 8-10 sekuntia.
Tuon perään tuolla sivulla todetaan, että suurin osa kaikista havaituista välähdyksistä on hiukkasosuman aiheuttamia. Niille tyypillistä on se, että ne ovat hyvin kirkkaita täpliä (tai viivoja) ja näkyvät vain yhdessä ruudussa.
Kun sitten jäin miettimään, että miksi nuo hiukkasjäljet välillä ovat suoria viivoja, välillä kiemurtelevia muhkuroita ja välillä muutaman pikselin kokoisia pisteitä, löysin seuraavan erittäin kiinnostavan julkaisun:
http://www.astronomy.ohio-state.edu/MDM/OSMOS/CCD_CosmicRays_groom.pdfTuon mukaan ilmakehään iskevät kosmiset hiukkaset aiheuttavat sekundäärisen myonisuihkun ja kennolle iskevät myonit aiheuttavat noita suoria kirkkaita viivoja, aika pitkiäkin. Sen sijaan venkurat ja pisteet tulevat sitten lähempää: Kameran läheisyydessä oleva betoni, kallio, sora tms. materiaali sisältää luontaisesti Uraania ja Toriumia ja niiden hajoamisen aiheuttama säteily sitten edelleen sirottaa elektroneja, jotka osuvat kennolle. Yksi potentiaalinen lähde oli optiikka itse, esim. BK7 lasin pinnasta lähtevä säteily. Eli kirkkaat, muutaman pikselin kokoiset pistemäiset ja vain yhden framen mittaiset välähdykset tulevat useimmiten jostain kameran lähellä olevasta luonnollisesta säteilylähteestä.
Periaatteessa tästä aiheutuvia ylimääräisiä tähtiä ja venkuroita sekä kosmisen säteilyn viiruja pitäisi näkyä ds-kuvaajilla runsaasti raakavalotuksissa? Mutta hävinnevät käsittelyn & kalibroinnin aikana. Tässä esimerkkiä:
http://www.cloudynights.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=493514 Lähde tämä:
http://www.cloudynights.com/topic/484486-cosmic-ray-strikes/ Onko meidän kotoisten kuvaajien darkit samannäköisiä?
Tässä vielä lisää linkkejä:
http://www.lunarimpacts.com/lunarimpacts.htmToisaalta, 14,8 fps nopeudella tämä Maaliskuun 13, 2008 näkynyt, vahvistettu törmäys, olisi näkynyt vain yhdessä ruudussa (kuvaajan 30fps vauhdilla näkyi kahdessa), ja kirkas pistehän tämäkin on, mutta tämäkin kuvattu yöpuoliskolta pidemmällä valotuksella. Valaistun osan alueella, lyhyemmällä valotuksella, ei olisi näyttänyt kirkkaalta pisteeltä vaan vain pieneltä kirkastumalta?
http://gvarros.com/031308_020421.gifLeon H Stuartin 1953 tömäys:
http://www.thelivingmoon.com/43ancients/02files/Transient_Lunar_Stuart.htmlNasan F.A.Q
https://www.nasa.gov/centers/marshall/pdf/166651main_FAQ2.pdf ja törmäyssivut:
https://www.nasa.gov/centers/marshall/news/lunar/Tuon välähdyshavainnon kuvausaika kannattaa laittaa esille, niin muut kuvaajat voivat tarkistaa josko ovat kuvanneet samaa aluetta samaan aikaan. Jos toinen kuvaaja toisessa paikassa on saanut vastaavan ilmiön näkyviin, se onkin silloin vahvistus ilmiön kuuperäisyydelle.