Purulammen meteoriitti? Hirvensalmella

Aloittaja marsil81, 14.10.2012, 11:28:25

« edellinen - seuraava »

Jarmo Moilanen

Joissain kameroissa on intervallikuvaus. Laitetaan kamera kuvaamaan vaikka kerran sekunnissa ja liikutetaan sitä sopivaa tasaista nopeutta suoraan alas kuvaten. Liikuttamiseen ei tarvita välttämättä edes sukeltamista vaan kuvaamisen voi tehdä esim. veneestä käsin.

Kuvia tulee paljon, mutta pohja tulee katettua melko hyvin. Liikuttelunopeudesta riippuen intervallia voi säätää pitemmäksi jos meinaa tulla liikaa päällekkäisyyttä kuviin. Mutta päällekkäisyys on oikeastaan hyvä asia. Optimaalista olisi sellainen hiukan reilu puolikuvaa päällekkäin. Silloin jokaisesta kohtaa tulisi kuva kahdesta pisteestä ja kuvista voi muodostaa stereokuvan tarkempaa tutkimista varten. Näinhän tehdään vieläkin mm. karttoja laadittaessa ilmakuvauksen avulla. Jos ei halua stereokuvia niin intervallia voi pidentää niin että kuvat menevät vain hiukan päällekkäin.

Ongelma on lähinnä liikuttelunopeuden tasaisena pitäminen jos ei ole käytössä moottorivenettä jolla se onnistuu paremmin.
Jarmo

einari

Miten, olisiko kaikuluotaimesta apua ?
Mitähän mahtavat maksaa ?
___
Tapio

Esko Lyytinen

Jos on mutaan painunut, kuten luultavasti on, jos sinne on meteoriitti pudonnut, niin tuskin on tavallisesta kaikuluotaimesta apua. Maatutkasta todennäkööisesti olisi vaikkapa jään päältä talvella ja taitaa veden pinnaltakin toimia. Ja jos olisi magnetimetri jolla pohjan kartoittaisi niin voisi olla parhaasta päästä apuväline.

Esko

Jarmo Moilanen

Eskon ehdottama magnetometri toimii kyllä, mutta ovat yleensä isokokoisimpien kohteiden etsinnässä parempia. Eivät näe kovin pieniä kohteita kovinkaan syvältä.

Maatutkan ongelma on siinä että se ei kerro tarkasti mitä materiaalia näkyvät kohteet ovat. Kaikki kivet näkyvät samankaltaisina. Mutta jos keskellä mutakerrosta on ylimääräinen kivi niin se kyllä erottuu.

Garretilla on Garrett AT Pro ja Gold metallinpaljastimet. Ne ovat kumpikin 3 metriin vedenpitäviä. Eikä pelkästään kela vaan myös laitteistokotelo eli niitä voi käyttää myös sukelluksessa. Kuulokkeiden pitää silloin olla myös vedenpitävät. Ovat hiukan kalliimman puoleisia. Noin 600 euron molemmin puolin ja Gold on kalliimpi. Nuo paljastimet kuten muutkin vastaavan tasoiset kykenevät näkemään n. 70-80% meteoriiteista (myös H ja L kondriitteja). 200 gramman kivimeteoriitit tuon tason laitteet tunnistavat noin 10-20 cm päästä all metal toiminnolla.
Jarmo

marsil81

Kiitti kommenteista,palaan niihin myöhemmin,tässä helteessä ei oikein jaksa ajatella..:),muutama kommentti kuitenkin.
Talven huonoissa olosuhteissa otetuissa kuvissa näkyi pohjassa olevia "reikiä",kun muutamaa katseli läheltä,nenä pohjamudassa kiinni niin erottui että ne olivat  syntyneet vuosien mittaan pohjaan ristikolleen kasautuneista heinistä jotka olivat pikkuhiljaa alkaneet kasvaa umpeen humuksesta ja levien kerrrostuessa niiden päälle,suurimmat "aukot" näkyivät vielä reikinä,näin siis muutama otos..
Olin jostain lukevinani että avaruudesta veteen putoavat kivet hidastuvat hyvin nopeasti tavalliseen vajoamisnopeuteen,jos näin on niin olisi erittäin helppo simuloida pohjamutaan osuneiden kivien jättämiä jälkiä..täytyypä käydä taas järvellä..

Joni

Vieläkin suosittelisin tilaamaan tuolta saksasta tehokkaan magneetin jolla voisi sitten käydä veneestä käsin tuota paikkaa. Jos pohja on oikein mutainen niin virittämällä magneettiin lisäpainon saa sen uppoamaan syvemmälle.

Jarmo Moilanen

Magneetit ovat aina hyvä ja usein toimivakin vaihtoehto näissä vedenalaisissa etsinnöissä.

Jos ei muuta niin mikrometeoriitteja voi keräillä niistä sitten jälkikäteen. Mikrometeoriitteja kertyy maanpinnalle ~0,2mm kappale / neliömetri / vuosi. Eli jos useamman vuoden mutapohjaa tonkii magneetilla niin väkisin joku tuollainen löytynee. Niiden tunnistaminen onkin sitten ihan oma taiteenlajinsa. Käytännössä kaikki pyöreät ja sulaneet ovat mahdollisia mikrometeoriitteja.
Niistä kiinnostuneille linkki: https://www.facebook.com/micrometeorites

Vesi on 1000x tiheämpi väliaine kuin ilma, joten vastuskin on 1000 kertainen. Hyvin nopeasti ne hidastuu veteen osuessaan.


Jarmo