Voikohan pituuskontraktiota käyttää yhtenä apuvälineenä tämän ongelman selvittämiseen?
Eli jos katsotaan maan näkökulmasta, niin pituuskontraktio ei vaikuta matkan pituuteen vaan ainoastaan raketin pituuteen.
Sensijaan raketin näkökulmasta väli maa-AlfaC. muuttuu lyhyemmäksi ja näin raketin kello ei ehdi käymään yhtä monta tuntia.
Tässäkö se juju on?
Pituuskontraktio raketin näkökulmasta on vain yksi osa "paradoksin" selitystä. Pitää ottaa huomioon myös aikadilaatio ja samanaikaisuuden suhteellisuus joka onkin se tärkein pointti.
Menomatkalla niin kauan kuin raketti kulkee vakionopeudella tähteä kohti tilanne on symmetrinen, kumpikin näkee toisen tahon kellojen käyvän hitaammin ja vieläpä niin että maahan jääneet kellot näyttävät käyvän vielä hitaammin (raketin näkökulmasta) kuin raketin kellojen maasta katsottuna. Tästä tulee se paradoksi koska nopeasti ajateltuna tulokseksi saadaan että molemmat ovat nuorempia kuin toinen matkan päätyttyä ja olisi siis ristiriita.
Osoittautuu että raketin jarrutus ja uudelleen kiihdytys saavat aikaan sen että raketin näkökulmasta maahan jääneen kellot ottavat hyvin nopeassa tahdissa kiinni puuttuvan ajan joka selittää sen että maahan jäänyt havaitsija on kuin onkin se joka on ikääntynyt nopeammin. Tämä on seuraus juuri siitä samanaikaisuuden suhteellisuudesta joka riippuu siitä aika-avaruus -koordinaatistosta missä ollaan.
Tuon kurssin esimerkissä matkaksi on asetettu 3 valovuotta ja nopeudeksi 0.6c. Menomatka kestää siis maasta havaittuna 5 vuotta ja saman verran takaisin. Raketti näkee matkan lyhyempänä pituuskontraktion takia ja sen takia matkat kumpaankin suuntaa ovat raketin näkökumasta vain 2.4 valovuotta ja kestävät 4 vuotta/suunta. Raketin näkökulmasta maassa olevat kellot käyvät aikaa menomatkan aikana vain 3.2 vuotta(!) joten tästä tulee taas se "paradoksi" koska maahan jääneen havaitsijan pitäisi olla tämän mukaan ikääntynyt vain 6.4 vuotta kun matkan tehnyt on ikääntynyt 8 vuotta. Selitys on kuten yllä sanoin "samanaikaisuuden suhteellisuus".
Menomatkalla raketin näkökulmasta maassa olevan havaitsijan kellot käyvät sekä hitaasti ja samalla
eivät ole synkronoituja keskenään vaikka ne maassa olevan havaitsijan mielestä käyvät samaa aikaa. Osoittautuu että raketin näkökulmasta maassa olevan havaitsijan kello joka mittaa aikaa tähdessä onkin 1.8 vuotta edellä maassa olevaa kelloa sillä hetkellä kun raketti aloittaa matkan nopeudella 0.6c. Raketin tullessa perille tämä tähdessä oleva kello näyttää raketin näkökulmasta siis aikaa 1.8+3.2 = 5 vuotta, joka onkin sama mitä maassa oleva havaitsija sai tulokseksi omasta näkökulmastaan. Paluumatkalla tilanne menee peilikuvaksi. Nyt maassa oleva kello on 1.8 vuotta edellä tähdessä olevaa kelloa (joka sillä hetkellä näyttää 5 vuotta) joten siinä lukeekin 6.8 vuotta raketin näkökulmasta. 6.8+3.2 on siis 10 vuotta ja kaikki täsmääkin pilkulleen.
Maahan jääneen havaitsijan kello, joka mittaa aikaa maassa, tekee siis yhtäkkisen harppauksen 3.6 vuotta eteenpäin sinä aikana kun raketti jarruttaa nollaan ja kiihdyttää takaisin 0.6c nopeuteen lähteäkseen paluumatkalle. Huom! raketin näkökulmasta, maassa oleva havaitsija näkee omien kellojensa menevän eteenpäin aivan normaalisti.