Tunnistusapua?

Aloittaja mähan, 28.03.2013, 13:28:43

« edellinen - seuraava »

mähan

Maallikkona kiinnostaisi tietää, mikä hyvin kirkas satelliitti porskutti 28.3. noin aamuneljältä taivaalla. Havaintopaikka oli Nurmijärven Klaukkala ja satelliitti meni eteläisellä taivaalla noin itään.

Oma taivasharrastus on keskittynyt lintuihin, mutta toki satelliittejakin on tullut nähtyä. Tässä oli kuitenkin erityistä huomattava kirkkaus ja matalan oloinen lentokorkeus. Luulin vehjettä ensin lentokoneeksi, mutta onneksi kurkkasin partsilla aina päivystävään 25-75x kaukoputkeen. Suurimmalla suurennoksella erottui mainiosti pallukka, jolla oli kaksi suoraa "siipeä" sivuille. En ole koskaan ajatellut, että satelliiteista voi erottua tällaisia yksityiskohtia em. optiikalla. Googlettelin hieman ja värkin muoto vastasi pitkälti Dragon-satelliittia. Liekö ammattilaisten tunnistettavissa näillä eväillä?

Jutte

Kyseessä on kansainvälinen avaruusasema eli ISS.
Näkyvissä lähipäivinä:
28 Mar  04:13:13
29 Mar  03:24:40
29 Mar  04:57:47
30 Mar  04:08:55
31 Mar  04:20:27
31 Mar  05:54:42
01 Apr  05:04:52
J-P Teitto

einari

Aika ja suunta kuulostaa kyllä oikealta mutta yksityiskohtien näkyminen hieman epäilyttää.
On tullut muutaman kerran yritettyä kuvaustakin ja hyvin vaikeaa on saada yksityiskohtaa näkyviin - ISS on kuitenkin parhaimmillaan 1000 km:n päässä ja kokoa ISS:llä noin 100 metriä.
Täällä oma paras yritykseni ja tuossa on siis polttoväliä ollut käytössä noin 3000mm.
___
Tapio

Lauri Kangas

Dragonista et näe yksityiskohtia isollakaan putkella. ISS:stä kyllä voi nähdä aurinkopaneelit ja kuvauksesi mätsää niihin aika hyvin. Varsinkin jos putki suurentaa noinkin paljon kuin 75x. Suomessa on vain kourallinen (minä, einari ja muutama muu) ISS:n yksityiskohtien kuvaamista yrittänyttä ja niinkuin sanottu, se on aika vaikeaa.

Muutaman kerran olen itse myös 8" Celestron-putkella tutkaillut yksityiskohtia visuaalisesti ja kyllä niitä näkyy.

Jos maltat valvoa aamuyöhön, tarkista miltä Saturnuksen renkaat näyttävät putkellasi ja raportoi vaikka tähän ketjuun. Siitä voidaan sitten päätellä onko ISS:n yksityiskohtien erottaminen realistista vai ei.

mähan

Moi - kiitos paljon vastauksista!

Kyllä tuo ISS kuulostaa hyvin uskottavalta vaihtoehdolta. Einarin kuvien otus näyttää hyvin samanlaiselta, vaikka tokihan se vähän skarpimpi oli livenä:)

Myös etäisyyden >1000km ja koon 100m suhde sopii erittäin hyvin putken erotuskykyyn. Esim. siipien kärkiväliltään parimetrinen merikotka on ollut tunnistettavissa 20 kilsasta ja 20 senttinen pikkulintu 2,5 kilsasta. Nämä siis tuolla maksimisuurennoksella ja optimaalisessa väreilyttömässä säässä. Saturnuksen renkaatkin on nähty kivana kiekkona planeetan ympärillä.

Mutta pitää ehkä katsella tätä uutta tuttavuutta huomenissa vielä uudestaan - lintukevään alkua odotellessa...





Jutte

Täällä Artjärven IBA-alueella odotellaan myös kevään tuloa, joka on venynyt jo huimasti ja ensimmäiset Joutsenet näin tiistaina. Totesivat sitten täällä olevan järvet jäässä, ihmettelivät mitä tapahtui ilmastomuutokselle ja häipyivät;)
J-P Teitto

einari

Muistinpas tämän kalkulaattorin:
http://www.12dstring.me.uk/fov.htm
Laiton sinne nyt kokeeksi putken jossa on 325mm polttoväliä ja okulaarin jolla saa 83-kertaisen suurennoksen. Ja kohteeksi ISS.
Melko pieni kärpäsen jätös tuloksena oli - enkä tiedä minkä kokoisena ohjelma olettaa ISS:n näkyvän.

Oliko kohdetta muuten vaikea seurailla ?
___
Tapio

mähan

Lainaus käyttäjältä: einari - 28.03.2013, 20:50:54
Oliko kohdetta muuten vaikea seurailla ?

Ei sitä vaikea ollut seurailla, mutta ei oikein olisi voinutkaan olla kun on tottunut seuraamaan putkella kaikenvauhtisia lintuja. Sumupilvi teki sitten tepposet tämän aamun uusintayritykselle, mutta tuleehan näitä aamuja ja ISS:n aikataulut ovat nyt hanskassa. Erotuskyvystä verrokkina vielä eilisillan Jupiter, jota katselin 22.30 kieppeissä: Kaksi tummaa vyötä erottui hyvin ja yksi kapeampi niiden yläpuolella heikosti.

Jatketaan harjoituksia...

mähan

Kuittaan lopulliset kiitokset määritysavusta. Eli sehän se oli. Nyt aamulla ilmanala pilviharsoineen oli selvästi huonompi, mutta olihan tuo samaksi tunnistettavissa. Myös kirkkaus, nopeus ja lentorata täsmäsivät toissaöiseen. Tuli siis hauska sponde elis näin lintuharrastustermejä käyttäen.

Kirkkaita kevätöitä kaikille! :cool:

VeskuP

Kaksi aivan todella kirkasta kohdetta lensi peräkkäin viime yönä noin 20-30 asteen korkeudella suoraan lounaassa klo 01.44. Sijaintitieto: 60 astetta 24.16 P ja 25 astetta 41.90 I. Näyttivät lentävän taivaanlakea kohti ja hiipuivat muutamassa sekunnissa olessaan aika alhaalla. En äkkiä löytänyt mistään mitä nämä satelliitit olivat. Olisiko jollain ideoita?
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

einari

Porvoon horisontin mukaan veikkaan tätä:
___
Tapio

VeskuP

Rata näyttäisi olevan kyllä sama. Kirkkaus ja aika vaan heittää jonkun verran. Ja lentääkö muuten tuon parina joku toinen, nimittäin kohteitahan oli kaksi?
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

einari

Mahdollisia paneelien tms kirkastumisia tuo ei osaa kertoa.
Joku Heavensatin käyttäjä osannee kertoa paremmin sen seuralaisesta.
___
Tapio

VeskuP

Ok! Joo joku paneeli on varmaan sattunut hyvään asentoon, oli nimittäin aivan erityisen kirkkaat. Ensin ajattelin, että ne ovat lentokoneita ym. mutta ei ne kyllä lentokoneitakaan olleet, varsinkin kun se valo himmeni hitaasti, eikä nopeasti sammumalla...
Vesa Pennanen

SW 254/1200 Newton, NEQ6 Pro

jperala

Mikähän satelliitti meni eilen illalla noin 21.20 etelä - pohjois suunnassa 60°13'14.3"N 24°41'29.6"E. Meno oli varsin "nykivää" ei sellaista sulavaa taivaan kannen ylittämistä, tuli seurattua pitkän aikaa. Vaikea selittää mutta näytti sellaiselta juopon kävelyltä.
SW 72mm ED Pro refractor + AZ Merlin SynScan GoTo
Bresser Messier AR 102/1000mm
Sky Watcher 76/300mm Dobson