Laadukas barlow planetaariseen kuvaamiseen

Aloittaja Kinslayer, 24.02.2013, 11:22:53

« edellinen - seuraava »

Kinslayer

Elikkä hankinnassa olisi laadukas barlow, mielellään 3x tai suurempi planetaarista kuvausta varten. Tällä hetkellä omistan Celestronin 2x barlowin joka tuli okulaarisarjan mukana ja kaverilta on lainassa Vixenin 2x barlow. Laatu noilla kahdella on mitä on, Celestronilla ehkä hitusen parempi. Selailin eri foorumeita ja tulin siihen tulokseen että Televuen barlowit ja powermatet ovat ovat melko laadukkaita, vaikka jokseenkin kalliita. Tällä hetkellä Televuen 3x barlow näyttäisi kiinnostavimmalta. Onko kellään kokemuksia tästä barlowista? Vai olisiko mahdollisesti joku toinen barlow parempi valinta?

Kuvaan tällä hetkellä EOS 550D:llä ja C8:lla.
Jerry Airaksinen

einari

En oikein osaa sanoa kuinka merkittävä barlowin osuus planeettakuvauksessa.
Itse käyttelen halpaa 2X barlowia ja välillä TeleVuen 2.5X PowerMatea enkä siis pysty sanomaan että TeleVuella saa satavarmasti parempaa laatua. Riippuu niin paljon kelistäkin, eli harvoin keli on niin hyvä että 3X puolustaa paikkaansa.
Mutta ehdokkaita mitä katsoin TS:n sivuilta:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5662_APM-Komakorregierende-1-25--ED-Barlow-2-7fach---fuer-Fotografie---Beobachtung.html
Ehkä tämäkin:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p471_Baader-VIP-Barlow-2x---1-25----T2---Modulare-Vergroe-erung.html (tällä kai saa vaihtelevia suurennoksia).
Kyllähän sitten myönnettävä on että TeleVuen barloweilla on hyvä maine. Ja niin on käsittääkseni Celestron Ultima barloweillakin (mutta saikos niitä muita kuin 2X?).
___
Tapio

Kinslayer

Ultimaa saa ainakin Ylvalta 2x versiona mutta suuremmista en tiedä. Lähinnä haen lasia millä saa mahdollisimman hyvän suurennoksen tinkimättä kuvan laadusta. Isoimmat ongelmat tämän hetkisillä barloweilla on kuvanlaadun heikkeneminen ja kroma aberraatio. Toki suurempi olisi parempi ja ainakin tuo 5x powermate on saanut hyvää palautetta. Toisaalta täällä päin saa odottamalla odottaa keliä jossa tuommoinen lasi pääsisi täyteen potentiaaliinsa.
Jerry Airaksinen

einari

5X powermate on mainio peli näille kuvaajille, joilla on käytössä nopeahko (f/4-f/6) newton-putki.
Eli riippuu siis aukkosuhteestakin kuinka isoa barlowia voi käyttää.
Sanotaan että optimi aukkosuhde planeettakuvauksessa pyörii siinä f/30 tienoilla (normaali SC-putkella jossa f/10 siis 3x barlow tekee tuon).
Kun puhut 'kroma aberraatiosta' niin tarkoitatkohan kuitenkin ilmakehän dispersiota, joka johtuu siitä että kohteen ollessa matalalla värikanavat taittuvat niin että kohteen yläpuolella on sinistä ja alapuolella punaista.
Tämänhän voi korjata kanavien kohdistuksella esim Registaxissa.
___
Tapio

Kinslayer

Joo eipä taida tuolla putkella olla tarvetta isommalle kuin 3x barlowille. Tuon dispersiosta aiheutuvan hajonnan olen planeettoja kuvatessa saanut melko hyvin kuriin kohdistamalla kanavat registaxilla, mutta Kuuta kuvatessa sama ei enää onnistu. Kuvaa ei saanut millään teräväksi vaikka yritin kohdistaa kanavia manuaalisesti photarilla ja tämä todennäköisesti johtui siitä että yksi tai useampi kanavista ei ollut fokuksessa.
Jerry Airaksinen

Lithos

2x barlow 550D:n kanssa pitäisi riittää tuomaan esiin kaiken mitä putki antaa myöten. Saat sillä jo 0.22 kaarisekuntia per pikseli.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Kinslayer

Olen onnistunut saamaan Kuun rima hadleyn näkyviin stäkkäämällä kaksi 2x barlowia päällekkäin käyttäen 8" putkea. Yhdellä barlowilla tuo ei vielä erottunut.
Jerry Airaksinen

hm

Barlowin suurennuskerrointa voi muuttaa mielivaltaisen suureksi lisäämällä loitonnusta barlowin ja kuvatason väliin. Kylkeen laitettu luku ilmaisee vain suurennuskertoimen kun kuvataso on jossain tietyssä paikassa, mikä tieto yleensä ei käy mistään selville. Optinen rakenne on toki optimoitu jollekin arvolle, mutta siitä poikkeaminen ei välttämättä barlowin kohdalla aiheuta kuvauksen radikaalia heikentymistä. Fokuksen etupuolelle asetettavat komakorjaimet ja kuvakentän tasoittajat ovat niitä astrokuvaajan apuvälineitä, joita pitää asemoida millin ja sen osan tarkkuudella.

Barlowia on yleensä turha syyttää kuvan pehmenemisestä. Yleensä se tuo vain esille sään rajallisuuden, pielessä olevan kollimoinnin, kaukoputken tärinän, barlowin aiheuttamat taipumat, puhumattakaan himmeän ja tutisevan kuvan matkaansaattamista tarkennusvaikeuksista.

Parhaiten barlow-rakenteet pysyvät linjassa käytettäessä kierteen avulla kiinnitettäviä rakenteita. Edullisen lähtökohdan tarjoaa T2-kierteinen telejatke, jota allekirjoittanut myy. Siitä tarkemmin sivulla: http://www.teknofokus.fi/Astro/Okulaari/Barlok.htm

Jos joku haluaa kyseistä telejatketta testata ja kertoa täällä tuloksista, niin sellaisen voin kyllä tarkoitukseen lainata.

Hannu Määttänen / Teknofokus