Pentax O-GPS1 vs EQ5:n seuranta

Aloittaja itv, 19.02.2013, 23:12:15

« edellinen - seuraava »

itv

Ostinpa tuossa Pentax K-30:n, johon olen ollut aikeissa hankkia O-GPS1:n mahdollistamaan Astrotrace-seuranta (kääntää kameran kennoa kompensoiden maapallon pyörimisliikkeen). Lisäksi löytyy kalustona moottoroimaton EQ-5 ja 200/1000 newton.

Olisko järkevintä
a) lähteä virittelemään kameraa O-GPS1:n kera kiinni newtonin okulaarisovittimeen, väliin 90 asteen kulmapeili ja focal reducer (?)
- Tällöin putki pysyisi paikallaan, mutta kameran kenno seuraisi kuvaa. Astrotracessa on ilmeisesti jokin maksimipolttoväli, mikä vaatisi focal reducerin(?).
b) laittaa kamera objektiiveineen ja O-GPS1:n kera newtonin päälle ratsastamaan ja antaa Astrotracen hoitaa seuranta
- Voisi hankkia jonkin vanhan 200mm MF-teleobjektiivin tms. Kaapista löytyy vain kit AF DA18-55 ja vähän parempi FA24-90
c) moottoroida EQ5, ruuvata kamera objektiiveineen jalustaan ja jättää newton keräämään pölyä
d) jotain muuta?

Kuvauspaikkana kivetty takapiha ilman (mainittavaa) valosaastetta. Kuvauskohteet ainakin aluksi Seulasia, Andromedaa sen semmoista helposti löydettävää.

Kiinnostaisi myös lukea kokemuksia Astrotrace:sta / O-GPS1:stä.

Lauri Kangas

Vaihtoehto C. Pentaxin kennoseuranta on ihan nerokas, mutta ei se noihin kuvailemiisi juttuihin kuitenkaan taida pystyä. Jos virittelee kameran vinksin vonksin peilikaukoputkeen, niin kameralla ei ole mitään keinoa tietää mihin päin tähdet kuvassa liikkuvat ja mitä vauhtia.

Kapine lienee erinomainen maisemakuvaukseen jossa tähdet halutaan pisteiksi sekä muutaman minuutin valotuksiin pidemmillä objektiiveilla, mutta pitkissä syvän taivaan valotusprojekteissa mikään kikka ei korvaa seurantajalustaa.

jmantyla

#2
Lainaus käyttäjältä: Lauri Kangas - 19.02.2013, 23:21:24
...pitkissä syvän taivaan valotusprojekteissa mikään kikka ei korvaa seurantajalustaa.

Laitteesta on arvio T+a -numerossa 7/12 s. 56-58, jossa kirjoitetaan: "Seurantajalustaa laite ei siis korvaa, mutta se on mukava apuväline."
Suurin etu seurantajalustaan verrattuna on helppokäyttöisyys etenkin laaja-alaisia kohteita kuvatessa. Kamera on kuvausvalmiina 5 minuutissa. Objektiivin polttovälin kasvaessa seurantatarkkuus heikkenee ja yli 150-millisellä epäonnistuneiden kuvien osuus kasvaa.

Tässä kuvia ja arvioita:

http://www.pentaxforums.com/forums/photographic-technique/199177-astrophotography-astrotracer-worth.html
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/7094
http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/7335
http://foorumi.avaruus.fi/index.php?topic=10752.0

T+a jutun kirjoittamisen jälkeen olen tuuminut, että oGps on parhaimmillaan matkoilla. Sillä saa taivaskuvauksessa huomattavasti enemmän irti kuin pelkällä kiinteällä jalustalla. Nämä Namibiassa otetut kuvat puhunevat puolestaan:

http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5/167500-k5-o-gps1-astrophotography-pix-experiences-namibia.html

Tosin tuo M31 ei ole kovin hyvä. Suomessa Arto Niemeläinen on ottanut paremman kuvan:

http://www.taivaanvahti.fi/observations/show/7286

Jorma M.
Kangasala

itv

Kiitoksia paljon vastauksista. Pistin O-GPS1:n ja pari M-objektiivia (ebaystä) tilaukseen. Vaikkei tähtikuvista kummoisia tulisikaan, saapahan ainakin koordinaattidataa maisemakuviin.

hmanty

Onko kellään ollut tuon Pentaxin O-GPS1 purkin kalibroinnin kanssa ongelmia? Hankin itsekin moisen kesällä (tuli vähän käytetyn K5:n mukana) ja vasta nyt olen päässyt pari kertaa kokeilemaan.
Molemmilla kerroilla kalibrointi meni heti alussa vähän liiankin helposti läpi, eli kamera ilmoitti kalibroinnin olevan ok jo ennen kuin kuvittelin pyöritelleeni kameraa kaikkien kolmen akselin ympäri. Pari ensimmäistä kuvaa 200mm/60 sek näyttikin ihan odotusten mukaisilta.
Sitten piti vaihtaa kameraan akku enkä ole sen jälkeen saanut kalibrointia onnistumaan ollenkaan. GPS-yksikön ledi ja kameran näyttö kyllä kertoo että satelliitteja pitäisi olla tarpeeksi näkösällä (3D) mutta kalibrointi ei vaan valmistu. Tuoretta sähköä on sekä GPS-yksikössä että kamerassa.
<EDIT> Niin piti vielä sanoa että kompassi näyttää länteen vaikka tiedän kameran katselevan pohjoiseen. Lieneekö tuolla jotain tekemistä asian kanssa. En vaan saa kompassiakaan ojennukseen.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

jmantyla

Lainaus käyttäjältä: hmanty - 08.09.2013, 23:04:45
Onko kellään ollut tuon Pentaxin O-GPS1 purkin kalibroinnin kanssa ongelmia? ...
Molemmilla kerroilla kalibrointi meni heti alussa vähän liiankin helposti läpi, eli kamera ilmoitti kalibroinnin olevan ok jo ennen kuin kuvittelin pyöritelleeni kameraa kaikkien kolmen akselin ympäri. Pari ensimmäistä kuvaa 200mm/60 sek näyttikin ihan odotusten mukaisilta.
Sitten piti vaihtaa kameraan akku enkä ole sen jälkeen saanut kalibrointia onnistumaan ollenkaan. ...

Minulla on ollut vuoden oGps1 (+ K-5) eikä sen toiminnassa ole ollut moittimista. Kalibrointi onnistuu vaihtelevasti, ilmeisesti johtuu näkösällä olevien Gps-satelliittien määrästä. Mitä enemmän niitä on, sitä nopeammin kalibrointi onnistuu. Kalibrointi pitää tehdä jokaista kuvaa varten. Seurantatarkkuus heikkenee, jos ottaa enemmän kuvia yhden kalibroinnin jälkeen. Samoin tarkkuus näyttää huononevan, jos havaintokohde on nousemassa idästä tai laskemassa lännen suuntaan. Jos kohde on etelän tai pohjoisen suunnassa, kuvien onnistumisprosentti on hyvä. Objektiivin polttoväli tietenkin vaikuttaa. Laajakulmalla voi huoletta valottaa useita minuutteja. 135 mm telellä 1-2 minuutin valotus onnistuu toisinaan, kun välillä tulee viiruja. 200 mm telellä yli minuutin valotus onnistuu harvoin, mutta sen verran usein, että ottamalla 2-3 kuvaa joukossa on yksi hyvä.

Ei laite seurantajalustaa korvaa, mutta nopeuden ja helppokäyttöisyyden takia se on näppärä apuväline erityisesti novan tai asteroidien kuvaamisessa.

Jorma M.
Kangasala

hmanty

Jep, ehkä se satelliittien määrä saattaa tosiaan vaikuttaa vaikka purkki kertookin olevansa valmis kalibrointiin. Kokeilin tänään päivällä ja taas pelasi kuin buicki. Myös kompassi alkoi näyttää järkeviä lukemia kun kalibrointi meni hyväksytysti läpi. Harmi kun satelliittien lukumäärä ei näy muuten kuin valmiin kuvan exif-tiedostossa.
Harri Mänty
SkyWatcher 200/1200 - JS-jalusta - Pentax K5 - iOptron SmartStar-A GOTO

Rantaojala

Moikka osaako kukaan sanoa miten tuo gps toimii K-70 järkkärin kanssa, kun se antaa time limits kohtaan automaattisesti 5' 00" eli tarkoittaako, että se ehdottaa ite tuo värkki maksimaalisen ajan K-70 kennon käännölle. Kun painaa sitä tarkka calibrointi ja kääntää kameraa kaikkiin kolmeen suuntaan yli 180 astetta, niin tulee viesti calibrointi suoritettu. Pitääköhän se kalibroida joka kuvalle vai vasta sitten, kun se vihreä gps merkki muuttuu punaiseksi ja se time limits 5' 00" häviää näkyvistä.

Rantaojala

Mulla on Pentax K-70 ja tuo Astrotracer kapula. Olen kuvannut koko viime talven pimeän ajan ahkerasti tähtitaivasta aina 10mm kalansilmästä 600mm teleobjektiiviin saakka. HOmma menee niin, että O gps suhteuttaa maksimaalisen valotus ajan annetun polttovälin mukaan suunnilleen seuraavanlaisesti: 10-80mm optiikan maksimi valotusaika on n 240-300 sekuntia (riippuu vähän siitä mihin ilmansuuntaan kuvaat) etelä ja pohjonen ovat parhaat suunnat ja niistä nn 60 astetta puoleen ja toiseen, jotta seuranta ylipäänsä onnistuu. Itse olen pysytellyt omissa kuvauksissani n 45 asteen sisällä etelän suunnasta maksimi valotusten ollessa 50mm optiikalla 2,5 minuutin luokkaa. jos polttoväli on 135 mm niin maksimi aika on silloin parisen minuuttia tai 130 sekuntia. 300mm kohdalla aika on noin 60-70 sekunnin luokkaa. 600mm n 30 sek ja 1200mm 10 sek. Nämä ovat tämän kennon kääntäjän äärirajat.

ps. mulla on myynnissä tämä K-70 ja astrotracer...jos kiinnostaa laita viestiä sähköpostiin rantaojala@gmail.com