Winjupos derotaatio

Aloittaja Ari Haavisto, 19.02.2013, 20:26:55

« edellinen - seuraava »

Ari Haavisto

Lautsiassa tätä aihetta hiukan raapaistiin ja ajattelin laittaa lisää aiheesta. Kyseessähän siis uudessa Winjupos-versiossa oleva työkalu, jolla pyörivästä planeetasta otetut kuvat/videot voidaan "venyttää" planeetan pinnalle matemaattisesti, pyöräytellä planeetta kaikissa kuvissa/frameissa samaan asentoon ja sen jälkeen "repiä" kuvat/video takaisin tasokuviksi.

Kokeilin ensin videon derotaatiota. Otin 18.1.2013 kuvatun punaisen kanavan videon, pituudeltaan 1min 22s, 4912 framea. Prosessi menee seuraavasti:

Avataan video esim. Virtualdubilla ja leikataan videon keskivaiheilta lyhyt pätkä omaksi videokseen, pätkän alkamisaika tallennetaan esim. tiedoston nimeen.
Pinkataan k.o. videonpätkä esim. Autostakkertilla. Terävöitetään vain vähän tai ei ollenkaan

Avataan Winjupos ja valitaan Program valikosta Celestial Body - Jupiter
Valikosta Recording valitaan Image measurement. Tämä on Winjuposin toiminnan peruspilari.
Avautuvassa työkalussa imag. - välilehdellä valitaan Open image ja avataan äsken pinkattu kuva. Täytetään päivämäärä- ja kellonaikatiedot (HUOM! UT:na). Kellonaikana käytetään sitä kellonaikaa, mistä kohtaa alkuperäistä videota pätkä oli otettu. Täytetään havaintopaikan koordinaatit.

Mennään Adj. - välilehdelle, valitaan Channel sen mukaan oliko jokin värikanava, värikuva tai Luminnassi. Minun tapauksessani RED. Sitten kuvassa näkyvä valkoinen Jupiterin laskennallinen ääriviiva, jossa näkyy kaareva ekvaattorivektori, viedään nuolinäppäimillä suunnilleen Jupiterin päälle. Jos N eli pohjoisnapa sojottaa väärään suuntaan, P-näppäimellä aste kerrallaan tai Ctrl+P kymmenen astetta kerrallaan käännellään pohjoisnapa suunnilleen oikeaan suuntaan. (Jos kuvaat SCT-putkella, käy Opt. välilehdellä täppäämässä Mirrorred inverted image.)

Nyt kun raami on suunnilleen paikoillaan, paina F11 ja ohjelma sovittaa raamin kohdilleen automaattisesti. Jos olet eri mieltä tuloksesta, voit jatkaa käsin säätämistä. Lopuksi imag. - välilehdeltä valise save ja näin tallentuu ims-tiedosto joka on linkittynyt alkuperäiseen kuvaan (mutta ei sisällä sitä, kuten Hauholla väitin). Älä siis tuhoa tai siirrä alkuperäistä kuvaa.

Nyt voidaan sulkea tämä työkalu ja avataan Tools - Derotation of video streams. Original video - kohtaan haetaan alkuperäinen pitkä video. Katsotaan vieressä olevalla silmän kuvalla näkyykö video. Jos ei näy, pitää video joko konvertoida eri codekkiin tai varmistaa että koneella on asennettuna kuvauskameran ajurit, joista codekki yleensä koneelle latautuu. Täytetään videon alkamisaika (UT) ja loppuaika tuleekin automaattisesti. Image measurement from the image from the original video - kohtaan avataan tuo äsken image measurementissä tehty ims - tiedosto. Jos käytössä oli Alt/AZ - jalusta, täppä Compensation of field rotation on Alt-AZ mounts. Ruksi ruutuun Corrected video. Stacked imagea ei kannata käyttää, ei oikein tee mitään järkevää loppukuvaa. Lopuksi painetaan Start derotation of video stream ja katsellaan kun palkki mataa. Lopputulemana uusi AVI, jossa Jupiterin pyöriminen on pysähtynyt videon keskipisteen tilanteeseen. Tämä sitten pinkataan.

Lautsiassa Autostakkert näytti kaulimen kuvaa derotatoidulle videolle. Syynä on Autostakkertin bugi. Autostakkertista on kuitenkin olemassa 2.2. ALPHA - versio, jonka latauslinkin löysin Autostakkertin yahoo - groupista, muttei ole vielä esim. Autostakkertin sivuilla. Tuo sitten osaa pinkata jo derotatoidunkin videon. Toki Registax osaa myös. Alla esimerkiksi ensin vasemmalla oma R-videoni pinkattuna normaalisti Autostakkertilla ja oikealla sitten sama derotatoituna ja sitten pinkattuna:

 

Noita kun vilkuttaa vaikka eri ikkunoissa vuorotahtiin, huomaa että derotatoimaton video on itseasiassa parempi. 1min 22s on niin lyhyt aika ja Autostakkert niin mainio ohjelma, että mitään ongelmia pinoamisessa ei ole ja derotatointi itse asiassa aiheuttaa epätarkkuutta. Toki voi olla, etten vain hallitse prosessia vielä ja pitäisi saada pidempi video harjoitteluun.

Tämän perusteella videon derotaatiota en suosittelisi ainakaan alle 2...2,5 min videoille. Sen sijaan eri videoiden loppukuvien yhdistämiseen esim. RGB-kuvaksi tilanne sitten onkin toinen ja siitä kohta lisää. Toivottavasti tällä pikaisella pulautuksella kiinnostuneet pääsevät alkuun ja Winjuposin helpit on ihan hyviä.
Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

einari

Hienoa Ari että laitoit tarinan tännekin.
___
Tapio