SC-putken reduceri ja polttoväli

Aloittaja tuunari, 14.02.2013, 11:37:46

« edellinen - seuraava »

tuunari

Hei! C925 tulossa ja aihe alkoi kiinnostamaan.

Miten näissä SC-putkissa määräytyy polttoväli reducerin kanssa? Polttoväli ilmeisesti pitenee kun laitetaan crayford focuseri putkeen ja välimatka kennolle kasvaa. Entä kun laittaa vielä esim. F/6.3 reducerin väliin?

J-P:n 12" Meaden perässä on kuitenkin focuser, reducer,jatke, ao-unit, oag sekä filtteripyörä ennen kameraa ja hän kertoo pääsevänsä alle 5:n aukkosuhteeseen "väärinkäyttämällä" reduceria... Voisiko joku valaista asiaa ja vääntää rautalangasta, miten tää menee.

-pasi

Lauri Kangas

Reducerin lyhennyskerroin pienenee (eli siis polttoväli lyhenee) mitä kauempana redu on kamerasta.

Yleensä homma kuuluu tehdä niin että reduceri toimii oikein (piirtää pistemäisiä tähtiä nurkkiin) vain tietyllä etäisyydellä kamerasta. Mutta niinkuin näkyy niin oulussa näistä ohjearvoista voi vähän poiketa ja tulos on silti hyvä. :grin: JP:llä on 4/3" kokoluokan kenno, isommilla tulos voi olla huonompi.

Jos käyttää jotain reducer/flatteneria joka on erityisen tarkka kennon etäisyydestä (esim. monet linssi-apojen flattenerit) niin ne on laitettava kiinni kameraan oikean mittaisilla kiinteillä kierrepaloilla ja tämä paketti tulee vasta sitten putken fokuserin perään.

Eli fokuserin laittaminen kameran ja redun väliin on lähtökohtaisesti väärä tapa, mutta jos omalla systeemillä sellaista kokeilee ja havaitsee toimivaksi, niin ei se kovin suuri synti ole.

mickut

Toinen mielenkiintoinen ominaisuus SC-putkissa on se, että niiden polttoväli muuttuu fokuspisteen funktiona. Esim oma C8:n 2 metrin polttoväli Crayford-fokuserin perässä olevalla kameralla onkin jo lähes 2.5 metriä, ja siitä "suositusetäisyyden kanssa" 0.63x reducerilla 1.5 metriä.

Polttovälin lisäksi kentän vääristymä muuttuu, joten optimietäisyys kennon ja redun välissä muuttuu myös ja täten reducerin muunnoskerroin. SC-putkilla ei täten ole mitään helppoa nyrkkisääntöä jos yhdistelmässä on mitään ylimääräistä OTAn, reducerin ja kameran lisäksi. Käytännössä setupin optimointiin tarvitaan jonkinlainen apuohjelma joka laskee tähtien muotoa ja kentän vääristymää, esimerkiksi CCDInspector.

Lauri mainitsikin linssiputkien reducerit, niiden asemoinnin tarkkuudesta voin kertoa omakohtaisia kokemuksia. WO 0.8x mkIV:ssä on hiensäädettävä etäisyys, joten pari vuotta sitten sain paljon testimateriaalia. Tähtien muoto ja kentän tasaisuus olivat hyviä vain noin 0.1mm pituisella alueella, varsinkin reuna-alueen tähdet muuttuivat herkästi kovin rumiksi, vaikkei kentän tasaisuus paljoa muuttunutkaan.

-antti

tuunari

Nyt sain jotain testiä aiheesta.
Putkena C9.25, jonka perässä (liian pitkä) crayford-focuser, Celestron f6.3 reduser, jatkopalaa, oa-guideri, filsukehys ja kamera. Pituutta putken perästä kennolle oli noin 300mm. Systeemi oli vielä turhan "hutera", eikä optinen akseli ollut tietenkää suorassa, enkä ala kuvan vääristymiä tässävaiheessa analysoimaan.
Kuva-alaksi jäi n. 45' x 33.8' ja jos oikein laskin,  on polttoväli/aukkosuhde n. 1381mm / f5.9. Niin ja kenno on KAF-8300. Tuo focuseri(mallia TS) saisi olla lyhyempi sekä tukevampi.

-pasi

einari

Näistä Moonliten fokusereista joskus olen haaveillut, niihin kun menee reduseri sopivasti sinne sisälle:
http://www.focuser.com/cgi-bin/dman.cgi?page=productdetail&plugin=dstore.cgi&product=CS
___
Tapio

Ransu

Vinkki, Celestronin 0.63x reducerin saa asennettua Moonliten tyyliin Baaderin steeltrack fokusputken sisään. Kierre ei tietenkään ole sopiva, sitä kun ei putkessa varsinaisesti ole, joutuu laittamaan reducerin kierteen ympärille sopivasti teflonteippiä (putkiteippi) jotta tuon saa kiinnitetyksi. Homma toimii ison SCT kierteen kanssa (C11, C14). Steeltrackin fokusvara pienenee tässä virityksessä noin puoleen alkuperäisestä. Fokuserin perään voi sitten laittaa suoraan filtteripyörän ja kameran, ainakin minun kokoonpanolla backfokus riittää, eli kennon saa tarpeeksi lähelle. (ATIK460+ATIK EFW2, 35mm backfokus)
Rauno Päivinen
Imatra
C14, Meade10" LX200 OTA,Tal100RS, Vixen 81SD, EQ8.
http://pellervo-observatory.blogspot.com/