Jupiter kaudella 2013

Aloittaja Ari Haavisto, 05.01.2013, 23:24:38

« edellinen - seuraava »

kjj

Lainaus käyttäjältä: TeroP - 17.12.2013, 22:29:12
Itse käytän AS!2 vain ja ainostaan todella huonon materiaalin kanssa, jossa on paljon liikettä, koska paremmasta materiaalista saan registaxilla karvan verran tarkemman ja yksityiskohtaisemman kuvan.

Mielenkiintoinen huomio - en ole varsinaisesti ikinä verranut näitä tässä mielessä.

No, arvatkaapa, kuka joutuu nyt käyttämään suuren osan lähitulevaisuuden vapaa-ajastaan kuvien uudelleenpinoamiseen  :azn:

Tai sitten vain hyväksyn asian ja ajattelen, että kaikki materiaalini on "todella huonoa". Ehkä niin on parempi  :grin:


TeroP

Lainaus käyttäjältä: kjj - 17.12.2013, 22:35:59
Mielenkiintoinen huomio - en ole varsinaisesti ikinä verranut näitä tässä mielessä.
En oikein tiedä mistä tuo johtuu, olisiko alignmentissa jotai todella paljon erilaista (tai joku smoothen) tuossa AS!2, koska lopulta waveletit yms säädöt yleensä ovat aika lailla identtiset, pidän myös stack määrän samana. Pitäisi tutkia asiaa, mutta ei oikein jaksaisi, varsinkin kun AS!2 ei oikein tykkää avata noita lagarithilla enkoodattuja videoita (lossless, tilan säästämiseksi), koska se ei ilmeisesti osaa käyttää windowsin codecceja ollenkaan videoiden avaamiseen.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Tertsi

Lainaus käyttäjältä: kjj - 17.12.2013, 22:07:50
pysyä, niin AS!2:n kehittäjältä on olemassa myös softa Castrator, joka osaa erinomaisesti cropata ilman seurantaa (tai toki muistakin) olevista videoista itse planeetan juuri sen kokoisena kuin minimissään tarvitsee. Tällöin Registaxin alignmentti toimii niin luotettavasti kuin se nyt yleensä on mahdollista.

Itse käytin Castratoria rutiininomaisesti silloin, kun jalustassani ei vielä ollut seurantamoottoria.

Käytin aikaisemmin Castratoria, mutta se vaati videot aina avi-formaatissa. Kun taas PIPP (https://sites.google.com/site/astropipp/) lukee suoraan Canonin .mov formaattia (ainakin minun Win7:ssa) ja tuottaa AS!2:lle sopivan esiprosessoidun .avi tiedoston. PIPP myös yhdistää useita videoita yhdeksi, joka on todella hyödyllinen.

Edit: typo korjattu
Tero Hiekkalinna
GSO Dobson 250/1250, Celestron EdgeHD 8 + 0.7x reducer, Sky-Watcher 80ED 600mm/F7.5 + 0.85x reducer/corrector + ASI2600MC Pro + iOptron CEM60 + Orion ShortTube 80/ASI120MM Mini 
http://www.astrobin.com/users/Tertsi/

kommo

Ja taas uusi kuva!

Vasen on siis Keith's Image Stackerilla, keskimmäinen vain Registaxilla tuotettu ja oikeanpuoleinen on alkuperäisestä videosta AS!2:lla pinottu ja Registaxilla säädetty ja vielä hieman Aperturella säädetty.

Sain kuin sainkin toimimaan Macissa Wineskinin avulla tuosta AS!2:sta sen version joka tukee suoraan .mov tiedostojen käsittelyä.

Erot kyllä huomaa! Vekkuli ohjelma tuo AS!2, nyt kun toimii minullakin.
Skyliner 200
TeleVue 2" Powermate 4x
EOS 600D

kjj

Lainaus käyttäjältä: TeroP - 17.12.2013, 22:40:54
Pitäisi tutkia asiaa, mutta ei oikein jaksaisi, varsinkin kun AS!2 ei oikein tykkää avata noita lagarithilla enkoodattuja videoita

No, ainakin minä pyrin tästä lähtien pinoamaan kuvani molemmilla tavoilla jos vähänkin tuntuu siltä, että seeing olisi ollut normaalia parempi - ei siihen kuitenkaan niin paljon turhaa aikaa saa kulumaan.

Hyvä, että tällainen havainto sattui tulemaan esille.

TeroP

Tein tämmöisen vertailukuvan AS!2 ja R6 välille.

Kieltämättä jotkin kohdat näyttävät paremmalle AS!2:lla tehtynä, mutta mihin katosi alemman vyön "helminauha"? Lisäksi monessa kohdassa näyttää siltä, että AS!2 blendaa pieniä yksityiskohtia taustaan, esimerkiksi ylemmän vyön vasemmalla puolella olevia vaaleita alueita. Myös Jupiterin alaosassa olevalla tummemmalla alueella näkyy R6 kuvassa vasemmalla kolme pienempää vaaleata aluetta vasemmalla sekä yksi oikealla planeetan reunalla. Tuo oikeinpuoleinen erottuu kyllä AS!2:llakin, muttei niin selvästi.

Kokeilin paria eri noise robustia AS!2:lla eikä kuvat merkittävästi muutu, tuon pitäisi olla se "paras" vaihtoehto mielestäni, minkä AS!2 tuotti.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

monni

Imaging Sourcen DMK CCD -planeettakameran kokeiluajot jatkui, tässä Jupiter 18.12.2013 21:30 Uudessakaupungissa. Kuvattu Astronomic Planetary Pro 807 IR pass -suotimen ja Skywatcher 200p 8" newtonin kanssa, eli pelkkä IR alue. Käsittely AS!2 + Photari. Kuvaus on tuollaisen pikkuisen CCD:n kanssa kyllä yhtä juhlaa, kun on DSLR:n kanssa ennen puuhastellut. Kovasti vielä hakusessa varsinaiset kuvausasetukset parhaan tuloksen saavuttamiseksi, mutta pientä positiivista järkytystä kyllä sen suhteen miten hyvin homma lopulta toimi.

Ensimmäinen Jupiterini, missä GSR on selkeästi kuvissa. En malta odottaa RGB filsusetin saapumista ja 2x barlowilla testailua. Josko kohta itsekkin pääsisi Suomen Seeing Harrastajat Ry:n kanssa spekuloimaan, että mitä suhnua milläkin kertaa oli tarjolla  :evil:

https://www.facebook.com/monni

"En ole tähtitieteen tohtori mutta voin vilkaista."

Tane

#247
 Monnilla hyvä avaus sinikuutiolla, järkkäri kuvaus antaa valmiuksia josta jatkaa... Kuvasin myös Jupiteria ja uskalsin kasvattaa barlow välimatkaa kennoon. Seeingistä taitaa olla kiini että paljonko sitä voi kasvattaa, raja tulee aina lopulta vastaan. Nyt tuossa käytin TAL 3x barlow, DMK 21 ja APO-160.
Celestron C14,

TeroP

Tarina:

01:00 katson pihalle ja kas kas, siellähän on taivas auki?
01:10 putki pihalla, revinpä vielä fastar apupeilin irti, jotta putki saa "hengitettyä" kunnolla ja jäähtyisi nopeammin
02:05 kuvasvehkeet kiinni, alignment, tarkistus: "ei se perskutarallaa jäähtynyt"
02:10 kuvaus alkakoon

Eli kun tarkennan kameralla jupiterin kuihin, niin normaalisti niistä saa aika kivat pikkupallerot. Nyt kun putkessa oli lämpövirtauksia, niin defocusoituna difraktiokiekossa oli ylöspäin pitkä tumma V-muotoinen kiila, joka lepatti oikein kivasti. Jupiterin kuut näyttivät siltä, että niillä pikkupalleroilla olisi ollut sarvet päässä parhaassa focuksessa minkä irti sain, kuten tällä hymiöllä :evil:

Seeingistä sen verran, että jouduin käyttämään gainia 780 @ 60fps (1/60s valotusajalla) ja sain silti histogrammista käyttöön vain noin 75%. Vastaavasti edellisen kerran kuvatessa histogrammista oli ~95% käytössä ja gain oli vain 750 muutoin samoilla kameran asetuksella, joten jotain sumua/usvaa/whatever siellä oli haittaamassa läpinäkyvyyttä, vaikka aika kirkkaalta kaikki silmään näytti. Noh, kameran kenno ei valehtele. Väistelin pieniä pilvihuntuja, joita tuli ja meni aika vauhdikkaasti, kunnes lopulta tuli niin paljon pilveä, että jouduin lopettamaan noin 03:00 aikoihin.

Tuossapa sarjan viimeinen otos, kokoajan tarkkuus parani kennolla putken jäähtyessä lisää, mutta eipä tällä kertaa kerinnyt jäähtyä ennen session päättymistä. Jupiterilla alkaa olla sen verran kokoa ja on niin lähellä, että nyt näitä kuvia on lähes mahdoton epäonnistua täysin, vaikka eihän tuo nyt kovin kummoinen ole. Ottaen huomioon kaiken mitä kävi, odotin todella paljon surkeampaa lopputulosta.




Lainaus käyttäjältä: monni - 18.12.2013, 02:07:38
Josko kohta itsekkin pääsisi Suomen Seeing Harrastajat Ry:n kanssa spekuloimaan, että mitä suhnua milläkin kertaa oli tarjolla  :evil:
Täälläpäin olen nimennyt sen "pohjois-karjala sumuksi", joka on paikallisen tähtitaivaan yleisin ja näyttävin havaintokohde.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

einari

Mainioita kuvia kaikilla.
Ja hyvin näyttää tarttuneen Arin taikaa monnin sinikuutioon  :smiley:
___
Tapio

Ari Haavisto

#250
Olipahan taas outo seeing viime yönä... Tai siis Suomen Seeingyhdistyksen termein  :veryangry:

No, kuvailin sitkeästi ja hirveän kuvankäsittelyjumpan jälkeen jotain syntyikin. Tosin jokaisen onnistuneen kuvan kohdalla seeing oli ollut tyyliltään erilainen ja loppukuva täytyi luoda eri tavalla  :shocked:

Ensin ir-rgb - kuva 18.12.2013 klo. 00.34. Värikanavat olivat kohtuulliset ja terästin hiukan infrapunalla yksityiskohtia. Sitten klo. 00.49 sai pelkän ir-kuvan.



Sitten oli vuorossa melkein puolitoista tuntia suttuturbulenssia, jonka jälkeen klo. 1.55 sain ainekset ir-rgb-kuvaan



Ja kokeeksi otin yhden videon puhdasta luminanssia (eli ir-uv-block) ja sitä käyttäen kokeellinen L-RGB-kuva klo. 02.05




Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

TeroP

Noi on kyllä ihan jäätävä kokosia ja hienoja nuo Arin kuvat, paljon noissa olikaan polttoväliä?

Lisäkyssärinä vielä sitten ihan mielenkiinnosta, eli minua on ruvennut kiinnostamaan powermate barlowin sijasta, mutta ennen ostoa (jos edes ostan siis) haluaisin nähdä vertailukuvat samalta illalta barlow vs powermate välillä. Eli jos sulla on vielä barlow nurkassa ja jonkin verran "turhaa aikaa", niin voisitko vetästä ihan simppelin RGB-vertailun barlow ja powermate välillä, mielellään edes samankaltaisella polttovälillä (ilman kuvan suurennusta/pienennystä).

Yritin googletella tuota, mutta tuloksetta. Kävi myös mielessä muisto, että olisitkohan joskus aikaisemmin tehnyt moisen vertailun tällä foorumilla, mutta en sitten muistanut/löytänyt lopulta mitään vähäisellä etsinnällä.
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal

Ari Haavisto

Firecapture laskee polttoväliksi 7400mm, näitä kuvia olen skaalannut alas n. 80%:iin originaalista laadun vuoksi. Olen joskus vertaillut Powermatea ja tavallista barlowia. Ero on siinä, että barlow on ronkeli kennon etäisyydelle barlowista ja toimii oikein vain tietyllä etäisyydellä jos silläkään. Minulla on 2x, 3x ja olikohan vielä 5x perusbarlowit. Kaikissa on palloaberraatiota. Powermate taas ei sitä aiheuta (minulla on 4x ja 5x). Kaivelin äkkiseltään kuvaparin Marsista vuodelta 2012.
Perusbarlowlla otettu Mars   ja sama muutamaa minuuttia myöhemmin Powermate 4X. Keli ei olennaisesti vaihdellut, kuvankäsittelyssä oli eroa jonkin verran. Tuo perusbarlow-kuvan huntu siis ei ole Marsin ilmakehä vaan palloaberraatiota.

Samankaltaisia havaintoja tein myös käyttäessäni DMK21:lla sekä kahta barlowia sarjassa, että Powermate 5X:aa. Barloweilla tuli aberraatiota, planeettojen ympärillä oli ikään kuin komeettamainen huntu ja kuva jäi epäteräväksi, powermate piirsi skarpisti. Pitää tietysti muistaa, että minulla on hurjasti etäisyyttä barlowin ja kennon välissä (dispersiokorjain, filsupyörä ja loittoja) joka voimistaa ilmiötä. Värikamera lähellä barlowia ei välttämättä näe ilmiötä ainakaan yhtä voimakkaana.

Voin uusia tuon testin, jahka taas joskus tulee riittävän tasainen seeing. Luulen, että saattaa kiinnostaa monia tuommoinen vertailu.

Rebel 600S (Newton 600mm F4)
SW 400P Flextube Synscan GOTO (400/1800mm)
SW300P & NEQ6 Pro
Celestron C8, RET45
ASI183MM

Pierro Astro ADC-korjain
Televue Powermate 2.5x, 4x ja 5x, APM 2,7x & 1,5x comacorrecting barlow
Starlight Xpress suodinpyörä 7x1 1/4"

Gronjyr

Jaahas, ja Arin spesiaalien perään pari höyhensarjan suttua. Kuvattu viime yönä yhden aikoihin. On tuo syvätaivas normaalisti kohteena, mutta kiinteän havaintopaikan remontti vielä työn alla. Jos vielä tällä kaudella pääsis taas sitäkin jatkaa... Vuoden pölyt ainakin liikkeelle kalustosta.

Ei ole tuossa modatussa webbikamerassa mitää lasia kennon edessä, varmaan vois joku kerta kokeilla ir-cuttia. Vaikka peiliputki onkin niin kai tuo noista barlowin linsseistä saattaa sutata, tiedä häntä. Vaikka kyllä tuo sellaista nopeaa lepatusta piti muutenkin ihan kiitettävästi.

Kuvauskalusto: TS 8" F5 newton, barlow 2x + barlow 2,5x, MS Lifecam cinema HD mod (640x480 yuy 30fps).



Jyrki G
Jyrki Grönroos
12" F4 newton (DIY)
EQ6 pro (zero backlash mod)
https://www.astrobin.com/users/JyrkiGronroos/
http://greenroseastro.kuvat.fi

TeroP

Lainaus käyttäjältä: Ari Haavisto - 19.12.2013, 00:13:52
Firecapture laskee polttoväliksi 7400mm, näitä kuvia olen skaalannut alas n. 80%:iin originaalista laadun vuoksi. Olen joskus vertaillut Powermatea ja tavallista barlowia. Ero on siinä, että barlow on ronkeli kennon etäisyydelle barlowista ja toimii oikein vain tietyllä etäisyydellä jos silläkään. Minulla on 2x, 3x ja olikohan vielä 5x perusbarlowit. Kaikissa on palloaberraatiota. Powermate taas ei sitä aiheuta (minulla on 4x ja 5x).

Samankaltaisia havaintoja tein myös käyttäessäni DMK21:lla sekä kahta barlowia sarjassa, että Powermate 5X:aa. Barloweilla tuli aberraatiota, planeettojen ympärillä oli ikään kuin komeettamainen huntu ja kuva jäi epäteräväksi, powermate piirsi skarpisti.
Oolrait. Nämä tiedot tukevat tuon powermaten hommaamista, mutta on sen verran arvokas lasinpala, että vähän työntää luotaan pois.

Tuolla 2,5x powermatella oma polttoväli kasvaisi seitsämään metriin, nythän se on barlowin kanssa noin 5,6m ja hieman mietityttää, että tuleeko tuossa jopa liikaa polttoväliä 11" vehkeelle. Palloaberraatiosta tekisi mieli päästä eroon, sitä kyllä on omalla 45e barlowilla jonkin verran havaittavissa, mutten ole toistaiseksi sen antanu kovin paljon haitata mieltä.

Ehkäpä ensivuoden puolella sitten...
Celestron CPC 1100 GPS (XLT) SCT (279mm/2800mm)

Baader Hyperion Clickstop Zoom 8-24mm
Celestron E-lux 40mm plössl, Omni Barlow 2x, Focal Reducer F/6.3

Imaging Source DBK21 AU618.AS
Baader UHC-S, UV/IR-cut, Neodymium

William Optics 1.25" Dielectric Diagonal