SuperWASP: Systeemi koostuu kahdeksasta 200mm f/1.8 kameraoptiikasta (n. 11cm objektiivit), jossa kussakin on 7.8° neliömäisen kentän antava CCD perässä. Optiikat tosiaan osoittavat eri suuntiin taivaalla niin, että niiden kentät menevät vierekkäin. Ratkaisun tarkoituksena on siis vain tuottaa hyvin laaja kuvakenttä.
Monikohdespektroskopia kuvatasolle asetettavilla valokuiduilla on testattu ja varsinkin galaksipuolella suosittu havaintotekniikka. Allar on tosiaan puuhannut näiden parissa. Tuoreimpia tätä tekniikkaa käyttäviä teleskooppeja on kiinalaisten jokseenkin eksoottisen näköinen
LAMOST. Tätä teleskooppia on tarkoitus käyttää niin galaksien kuin Linnunradan tähtien spektroskopiseen kartoitukseen.
Alkuperäiseen ideaan palatakseni kommentoisin suurempien objektiivien käyttämisen etuja. Ensin tulevat mieleen pienten akkojen tuottamat suuret diffraktiokiekot. 10cm aukolla saa diffraktiokiekon puristettua n. yhteen kaarisekuntiin. Käytännössä kuitenkin niillä paikoilla, joihin observatorioita kannattaa rakentaa, puhutaan hyvästä seeingistä vasta, kun seeingin aiheuttama tähtien leveneminen on alle yhden kaarisekunnin. 10cm optiikoiden hilalla hyvä seeing jäisi siis aina optiikan diffraktio-ominaisuuksien peittoon eikä systeemillä pystyisi koskaan hyödyntämään rauhallisen ilmakehän etuja. Fotometriassa tällä ei yleensä ole väliä, mutta se estäisi systeemin käytön kaikkein ruuhkaisimpien tähtikenttien mittaamiseen (tähtijoukkojen tiiviit ytimet).
Systeemin toinen pulma liittyy siihen, että se käytännössä pilkkoo yhden valotuksen suurella optiikalla moneksi alivalotukseksi pienillä optiikoilla. Vaikka valonkeräyspintaa olisi muuten roimasti, kerää jokainen käyttämistäsi diodeista valoa vain pieneltä pinta-alalta. Himmeät kohteet peittyvät lukuelektroniikan kohinaan siis samalla skaalalla kuin yksittäisiä pieniä optiikoita käytettäessä vaikka valoa keräävä kokonaispinta-ala olisi satoja neliömetrejä. Ongelmasta pääsee kätevästi keräämällä samasta kohteesta tuleva valo kaikista alaoptiikoista samalle pikselille eli käyttämällä yksittäistä isoa optiikkaa.
Vastauksina viimeisiin kysymyksiin, 32-bittisyys on oikein hyvä asia tähtitieteessä. Digitoidun datan koon tuplaaminen ei paljoa maksa, mutta datan diskretoinnista seuraavan epävarmuuden pitäisi aina olla muita kohinalähteitä pienempi. Muuten tarkkojen mittausten saaminen kyseenalaistuu aika lailla. Tähtien etäisyyttä ei tosin voi mitata pelkän kirkkauden perusteella. Silloin pitäisi tietää lähtökohdaksi tähtien absoluuttinen kirkkaus, joka tyypillisesti saadaan laskettua nimenomaan etäisyyden perusteella.
Galaksien spektrit ovat hyvinkin hyödyllisiä. Punasiirtymän lisäksi niistä voi tutkia galaksien koostumusta eli esim. tähtipopulaatioita ja niiden syntyhistoriaa ja galaksin tähtien tyypillistä kemiallista koostumusta. Spektreistä saadaan tietoa myös tähtien nopeuksista galaksien sisällä, millä voidaan tutkia massan jakaumaa niissä (pimeä aine, ytimen musta aukko).