auringon katselu

Aloittaja tide, 24.04.2007, 10:35:44

« edellinen - seuraava »

tide

Villen kellossa näkyy olevan K-line filtteriä, solar continuumia ja h-alpha suotimia. Onko kaikki aurinkosuotimia ja mitä ominaisuuksia niillä on? Mitä kullakin näkee? Kaikki näyttävät olevan okulaariin kierrettäviä. Voiko näitä käyttää auringon tarkkailuun yksistään?

kimiza

#1
Ne ovat okulaariin kiinnitettäviä suotimia, jotka rajoittavat näkymää vain tietylle/tietyille aallonpituudelle/-pituuksille. Putken objektin eteen asetettava aurinkosuodin on pakkohankinta, eikä näitä suotimia ei saa käyttää ilman sitä (silmät ja kaikki muu okulaarin eteen sattuva saattaa vähän kärähtää)!

En kumminkaan noiden suotimien tarjoamista näkymistä itse tiedä mitään, mutta Telescope-Servicen sivuilla näyttäisi olevan jotain pientä infoa.

Eli tärkein juttu on se, että aurinkosuodin tarvitaan myös erikseen. Ilman sitä näillä suotimilla ei kannata katsella Aurinkoa ollenkaan.

EDIT: Kielioppi oli vähän hukassa näköjään. Horuksen lainaukseen tuli ylimääräisiä sanoja.

Horus

Lainaus käyttäjältä: Jorma Kim - 24.04.2007, 11:26:45
Putken objektin eteen kiinnitettävä asetettava aurinkosuodin on pakkohankinta, eikä näitä suotimia ei saa käyttää ilman sitä (silmät ja kaikki muu okulaarin eteen sattuva saattaa vähän kärähtää)!

Tämä on ehdottoman tärkeä asia muistettavaksi. Auringon kanssa pitää olla havainnoidessa tarkkana. Jos et ole 110% varma, että ko. suodin on aurinkohavainnointiin soveltuva, älä havaitse sillä. Nyrkkisääntö on se, että aina on käytettävä kokoaukonsuodatinta (jollaisia myydään valmiina tai sellaisen voi tehdä jopa itse). Itse vielä tarkistan silmämääräisesti jokaisen havaintosession alussa, ettei suodatinkalvossa ole reikiä tms. joita on voinut tulla säilytyksessä.

Sitten on vielä huomioitava, että myynnissä on kahdenlaisia h-alpha -suodattimia. Toinen on syvän taivaan havaintoihin ja toinen Aurinkoon. Nyrkkisääntönä on se että syvän taivaan versio on huomattavasti halvempi. Aurinkohavaitsemiseen tarkoitetut h-alphat maksavat noin luokkaa 1000e +- parisataa euroa. Halvin h-alpha lienee Coronadon PST -putki joka lähtenee halvimmillaan Euroopassa noin 650 euroon.
Härkämäen observatorio - Tähtitiedettä Itä-Suomessa
Mars MetNet Mission - Kohti Marsia!
Avaruusinsinööri-blogi - Avaruustekniikkaa ja -tutkimusta

Harri Haukka

Meade-mad

#3
Nyrkkisääntöön lisäys on ns. Herrchelin prisma, joka ohjaa vain osan valosta okulaariin.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=109

http://www.telescope-service.com/baader/solar/solar.html#herrschel

EDIT: Herrchlin prismasta on venäläismallikin Telescope-servicen listalla. Hinta ei ole ihan niin häijy (135€) kuin Baaderin (400€) vastaava.
http://www.telescope-service.com/solar/start/solarstart.html#InHer

Miten lie laatu... Intes on kuitenkin laatumerkki. Vertailua vaikeuttaa Baaderin parempi varustus filttereineen. Prismaa myy myös suomalainen Teknofokus.

jk
Sima (engl. mead) on käyttämällä valmistettava miedohko alkoholi- ja virvoitusjuoma, joka tehdään hunajasta, vedestä ja käytetään hiivalla (Wikipedia).

Terveisin  J armo   Kem pas

papamiguel

Juu ei yksistään missään nimessä! K-Linen kanssa pitää olla ihan normaalia kalvoa edessä, oli se sitten koko aukolle tehty tai vain osalle aukosta. Eli kuten tuossa jo immeiset sanoivatkin aikaisemmin, niin näillä suodatetaan tiettyjä valotaajuuksia läpi. Eli käytössä erinomaisia etenkin kuvauksessa sitten.

Spaca

Minulle pitäisi muutaman viikon kuluttua saapua saksasta SkyWatcher Dobson 200/1200mm. Auringonpilkkujen bongaaminen kiinnostaisi, kun näin kesällä muiden kaukaisten taivaankappaleiden katseleminen on vaikeaa jos ei mahdotonta. Jos ostan Ville Starista Aurinkosuodatin 203 -suodattimen niin joko tuolla yhdistelmällä on varmasti turvallista katsoa aurinkoa? Pystyykö kyseisellä suotimella näkemään auringonpilkkuja vai vaaditaanko siihen välttämättä joku filtteri avuksi esim. Baader 1¼" K-Line Filter 395nm?
Putki:SkyWatcher Dobson 200/1200mm Classic Telescope
Kamerat: Canon EOS 6D, iPhone 5S, Logitech Quickcam Pro 9000
Oma blogini: Tähtitaivas

allar

Kyllä ne pilkut sieltä pilkahtaa hyvin ilman mitään tuollaisia lisäsuotimia. Täysikokoinen maski putken edessä on usein turvallisin vaihtoehto pilkkujen tarkastelemiseen. Ursa myy vastaavaa suodinta hintaan 44e, kun se VK:ssa on 65e.
Allar Saviauk

Spaca

Kiitoksia vastauksesta! Enpä olisi arvannut, että Ursa olisi tällä kertaa halvin vaihtoehto. Täytyypä laittaa suodin tilaukseen!
Putki:SkyWatcher Dobson 200/1200mm Classic Telescope
Kamerat: Canon EOS 6D, iPhone 5S, Logitech Quickcam Pro 9000
Oma blogini: Tähtitaivas

Jore

Hei tuli hommattua, SW ed 80 putki ja nyt tarvitsisi aurinko suodattimen siihen. Mutta minkä millinen auronko suodatin siihen käy, kun putken (huureputken) ulko halkaisija on noin 120mm. Niin hommaanko siihen 120mm suodattimen?  Tyhmä kysymys mutta pitää nyt varmistaa?
SW ED 80
SW EQ 3-2
OBTICA GIANT 20x80
CANON EOS 350 D

Lauri Kangas

Valmiit aurinkosuodattimet on yleensä tehty aina tietylle putkimallille, jotta suodin pysyy varmasti tukevasti paikallaan. 80ED:lle voi olla valmiita suotimia, mutta jos et löydä voit helposti askarrella moisen itse. Astrosolar-kalvo on aika halpaa.

Munkki

Luulen, että Ursan Skymax 102:lle oleva suodin on passeli SW80ED:lle. Ursasta varmaan voisivat tämän nopeasti vahvistaa...
Mikko Salokannel

Spaca

Nyt kun auringonpilkkuja on tullut katseltua kokoaukon suodattimen turvaamana ja muutama mielenkiintoinen kuvakin on tullut otettua, niin rupesin miettimään, että kannattaisiko vielä loppukesäksi hankkia lisäksi Baader Solar Continuum suodin. Eli kysymys kuuluukin, paljonko kyseinen suodatin parantaa pilkkujen kontrastia? Kun kerran sitä on aika vaikea sanoin kuvata, niin olisiko missään samalla kertaa pilkusta otettuja kuvia pelkällä kokoaukon suotimella ja myös kokoaukon suotimen + solar continuumin kanssa. Eli haukkuuko suodatin hintansa?
Putki:SkyWatcher Dobson 200/1200mm Classic Telescope
Kamerat: Canon EOS 6D, iPhone 5S, Logitech Quickcam Pro 9000
Oma blogini: Tähtitaivas

Vesa Kankare

Mulla on tollanen Kontinuum suodin. Ehkä sillä pientä parannusta kuvaan saa, mutta ei mitään radikaalia. Erityisen hyvin se toimii akromaattisten linssiputkien kanssa, koska se on kapeakaistainen ja näinollen tehokkaasti hukkaa värivirheiden vaikutuksen kuvista. Samalla periaatteella se tehoaa myös refraktion aiheuttamiin värivääristymiin, mikä taas mahdollistaa kuvaamisen aikaisemmin aamulla, jolloin seeing on parempi. Ihan OK, mutta nipin napin hintansa väärti. Ehkä.

Tämäkin filtteri vuotaa infrapunaa, eli jos kamerassa ei ole itsessään suodinta, on sellaista käytettävä yhdessä tämän kanssa.

Voin harkita tuosta luopumista jos teet hyvän tarjouksen ;)
Vesku
www.vkastronomy.com