Samyang 85mm & täyskennoisen järkkärin suodin

Aloittaja VeijoT, 12.12.2012, 19:44:11

« edellinen - seuraava »

Lithos

Minä sanoisin että aukkosuhteeseen nähden hieno otos, valovoiman valjastaminen on vaikeaa.
Mika Suoperä
Peilikaukoputket:
Sky-Watcher Explorer 200P, TAL-2M, Sky-Watcher Explorer 130PM
Linssikaukoputket:
Bresser Messier r102l, Celetron NexStar 102 SLT, Celestron 80ED
Jalustat:
2x EQ5, AZ4, HEQ5 Pro

Timo Kantola

Jahka joskus selkiää, niin pitää tehdä uusi kokeilu.
En saa täydenaukon flättiä natsaamaan mitenkään - pitää selvittää ettei nuo testikuvat sittenkin ole pienemmällä aukolla otettuja (pimeässä sählättyä..).

Palataan asiaan myöhemmin..
Timo Kantola

VeijoT

Tänään 29.12 pääsin aamulla testaamaan tätä objektiivia. Nuo sumut oli noin 20-30 asteen korkeudessa koillisen suunnalla nousemassa.
Kokeilin myös aukolla 1:1.4 mutta en huomannut tähdissä oikeastaan mitään eroa aukkoon 1:2 ja 1:2.5 verrattuna. Nurkkien tummumista tulee, mutta sen sais säädettyä jälkikäteen, mutta tuossa kuvassa en sitä tehnyt.

Objektiivi oli koko yön parvekkeella jäähtymässä, se meni helposti fokukseen ja pysyi siinä koko ajan. Senverran oli vaalea tuo taustataivas että piti käyttää h-alpha suodinta koko ajan.

Veijo T

TuRe

Hyvin ovat sumut tulleet näkyviin tuolla valotusajalla- niin aukkoahan löytyy.
Tuomo Repo

vehnae

Todella nopean optiikan kanssa alkaa myös tulla esiin se seikka, että kameran sensori ei kykene enää rekisteröimään äärikulmista saapuvia fotoneita. Kamerat kompensoivat tätä alivalotusta boostaamalla pellin alla ISOa (josta seuraa suhteessa lisää kohinaa), mutta tietysti manuaaliobjektiivien kanssa näin ei voi tapahtua kun kamera ei tiedä valittua aukkoa.

Enemmän valoa on tietysti aina enemmän valoa, mutta jos kuvanlaatu on merkittävästi parempi f/2:lla kuin f/1.4:llä, niin mieltä voi lämmittää tieto että isompi aukko ei olisi enää tarkoittanut valotusajan puolittumista. DxOMarkin käppyröiden mukaan f/2 -> f/1.4 tarkoittaa tyypillisesti noin 2/3 aukkoa lisää todellista valoa eli kolmasosa lisääntynestä valosta menee siinä välissä harakoille.

Viite: http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Insights/F-stop-blues