Neitsyeen galakseja

Aloittaja PetriKe, 15.04.2007, 12:25:20

« edellinen - seuraava »

einari

Todella ihmeellisiä gradientteja.
Sitä suuremmalla syyllä arvostaa lopputulosta.
___
Tapio

-Jarz-

Aikamoiset "pilvet" JuhaK:n kuvassa. Itsekin sitä mieltä, että tuollaiset ylimääräiset sumut on täytynyt tulla fläteistä. Oletkos koettanut pinota ilman flättejä, sillä vinjetoinnin ja pölypalleroiden aiheuttamat donitsit saa kyllä poistettua helpommin kuin tuollaisen massiivisen gradientin?

Vähän samanlaista jälkeä sain itsekin kerran, kun otin flätit vasta kun aamu oli valjennut liian valoisaksi ja EL-kalvon reunasta pääsi päivänvaloa pilaamaan flättien toisen reunan. Silloin ratkaisuna oli pinota kuvat ilman flättejä ja Photarissa sitten tasoittaa kuva keinotekoisella flätillä.

JM
Jari
CPC 800 XLT - Skylux 70/700 - Pentax K10D - QHY5 - Atik 314L+

Nurinniska Observatory

Kuvasin viime yönä Neitsyen galaksijoukon suuntaan 160 minuutin verran, ja tällaista tarttui kennolle.



Putkena N200/1200 Baaderin MPCC-korjaimella, kamerana eos 1000d, valotus 16x10 minuuttia, iso 400.

Täällä Kankaanpäässä oli melkoisen hyvä keli, yksi parhaista syvän taivaan kuvauskeleistä tällä kaudella heti kun Kuu laski pikkutunneilla horisontin taa.
Jouduin käyttämään seuraamiseen magnitudin 10.24 tähteä joka alkaa olla liian himmeä seurantaputkelleni (Minolta MD 300/4.5), joten piti käyttää 5 sekunnin valotusta toucamissa. Jalustani kuitenkin yllätti minut positiivisesti eikä kenkkuillut yhtään ja tuotti pieniä ja nättejä tähtiä.

Taisi olla kunnon kelit muuallakin maassa, siihen malliin uusia kuvia ilmestynyt foorumille.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Jussi Koponen

Kylläpä on taas komea kuva Nurniskalla! Kohiseeko tuossa 1000D:ssä iso 800 pahasti verrattuna iso 400:aan?

Nurinniska Observatory

Kiitos vaan.

Olen tehnyt jonkin verran iso800-kokeiluja, ja olen huomannut että se ei tuo mitään lisäetua iso400:n verrattuna,
se vain tekee kohinasta vaikeammin hallittavaa.
Samalla fotonimäärällähän noissa molemmissa herkkyyksissä pelataan, Photoshopissa vain voi "buustaamisen" tehdä paljon hallitummin kuin kamerassa iso-arvoa suurentamalla: kamera ei osaa väännellä käyriä, se vain tekee lineaarisen operaation kennosta tulevalle datalle jonka määrää kennon todellinen herkkyys.
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

Timpe

Lainaus käyttäjältä: Nurinniska Observatory - 11.02.2011, 13:43:44
Olen tehnyt jonkin verran iso800-kokeiluja, ja olen huomannut että se ei tuo mitään lisäetua iso400:n verrattuna,
se vain tekee kohinasta vaikeammin hallittavaa.

Juu, pitkään valottamista ei voi korvata kameran herkkyyssäätöä nostamalla. Ajatuksen ymmärtää paremmin, kun ajattelee kameran CMOS/CCD-kennon maassa olevaksi reikälevyksi, jonka koloihin tipahtelee rakeita vakionopeudella. Mitä pidempään malttaa odottaa, sitä enemmän rakeita (fotoneita) kertyy levyn koloihin (kennon pikseleihin). Herkkyyssäädön nostaminen on vähän kuin tonkisi näitä reikälevyn koloja kepillä ja kaivaisi sieltä ylös kaikki roskatkin niiden rakeiden lisäksi. :tongue:

Komea kuva "galaktisista kasvoista" tuossa yllä (Nurinniskan pimeistä olosuhteista, siellä taitaa olla parempi rajamagnitudi kuin lähiötaivaani RJM 3.5 ;-)
Onnittelut!
- Timo Inkinen

Nurinniska Observatory

Kyllä täällä aika pimeä taivas on. Ketuttaa suunnattomasti se, että jokin kohta putkessani/putken ja seurantaputken välissä taipuu niin että 10 minuutin osavalotus on maksimi, jolla saanti on tätä nykyä jotakuinkin 100 prosenttia. Siitä pidemmillä ajoilla saanti heikkenee selkeästi, ollen 30 minuutilla noin 50 prosenttia riippuen kuvaussuunnasta. Olosuhteet sallisivat yli tunninkin valotuksia.
Jossain vaiheessa voi olla että minäkin annan periksi ja hankin off-axis-systeemit. Olen pohdiskellut myös mahdollisuutta rakentaa sellaisen itse, mutta en ole vielä päässyt edes kunnon ideoihin saakka.

Pelimies johdottaisi Toucamin kennon kortin ulkopuolelle ja laittaisi sen järkkärin sisälle ison kennon vierelle  :cool:
Tero Hirvikoski, pääobservaattori
Nurinniskan observatorio
Verttuu, Kankaanpää
http://www.astrobin.com/users/Nurinniska/

mickut

Täysikuun helottaessa oli lähes tyhmää lähteä kokeilemaan putken piirtoa galaksijoukoille, mutta sain kuin sainkin pahimmat gradientit tapettua kuvadatasta. Jalustassa oli turhan paljon klappia joten seurantavirheellistä dataa suurin osa. Onneksi virheet vähän mihin sattuu suuntaan, niin sai poistettua pinottaessa pahimmat jäljet.


Markarianin ketju

Lisää valoa kohteesta vähemmällä kuulla olisi tarpeen että tuosta saisi mitään järjellistä aikaan, 65mm quadrupletin hitaus tuntuu olevan melko rajoittava tekijä vaikka polttoväliltään melko sopiva ryhmäpotretteihin onkin.
Kuvattu 3-4.3. öinä, kokonaisvalotukset L 2h, RGB 3h per kanava.

-antti

Murtsi

Mukavasti on galakseja tarttunut kennolle kuusta huolimatta  :cool:. Oletko käyttänyt flättejä? jostakin syystä kuvassa näkyy muutama tummentuma, muuten ok kuva.

Itselläni on myös projekti kesken tästä joukosta, siitä lisää sitten myöhemmin...

Murtsi

Tätä joukkoa tuli kuvailtua samoihin aikoihin Antin kanssa eli 3-5.3.2012. Meinasin kuvailla tätä lisääkin mutta jalustan vaihdon myötä se on jäänyt tekemättä. Kuva on siis kuvattu JS jalustalla kolmen minuutin osavalotuksilla ja kokonaisvalotukseksi tuli 459 minuuttia. Kuu häiritsi kuvauksia kyllä melkoisesti ja parantamisen varaa jäi tulevaisuutta silmällä pitäen. Foorumikuva toimii linkkinä 2400x1600 659kt kuvaan.



Kuvausvälineet: Orion Optics SPX 200 F/3,3, ASA-2Korrr komakorjain/lyhennin, modattu CANON EOS 350D, Astronomikin CLS-CCD suodin, JS jalusta.

jussi_k_kojootti

Niin ikään modatulla 450:llä.  Johon ei tarvitse vaihtaa akkuja.  Niinpä tähän kertyikin 20x600s eli n. 3.5h aamuyön valoa harrastajan vetäessä sikeitä!  Kovin kohinaiseksihan se jää ... J-P on joskus sanonut suoraan että laajakaistakuvausta ei Oulussa vaan voi harjoittaa.  Olen hiljaa mielessäni ajatellut että "odotahan, täältä tullaan ... " -- no, ei taideta tulla :azn:

jussi kantola / oulun arktos
CG-5 GOTO + KWIQ-guiding + SW80ED  // 10" dobson // canon eos 450d mod & 400d / ASI 120MM
http://astrobin.com/users/jussi_k_kojootti/
http://oulunarktos.fi/

mickut

Yhdistelin kokeeksi tämän ja viimekauden valotuksia Markarianin ketjun ruuduista, jotka ovat kuvattu kahdella eri setupilla. Tähdistä tuli hieman kummallisia, mutta muuten tulos on melko siedettävä. Tällä kaudella ruutuja kertyi 0.8x redutun WO FLT-110:n läpi, viime kaudella TSQuad65:n kautta (hieman lyhyempi polttoväli ja hitaampi aukkosuhde).

Kokonaisvalotusta tällä kahden kauden säädöllä tuli 15 tuntia, ja vuorovesigalaksin haituvat erottuvat melko kivasti. Rajaukset eivät ole kovinkaan yhteneviä, tästä aiheutuu turhia gradientteja reunoille.


Markarian's Chain

Tarkemmat tiedot tuolla Flickrissä.

-Antti

tuunari

Tässä tulee oma näkemys aiheesta, joka on viime yönä kuvattu. Kuvankäsittely oli hieman hankalaa, kun  Flatit ei toiminut. En ollut viitsinyt laittaa huurre putkea vastavalonsuojaksi ja käsittääkseni lumihanki pääsee heijastamaan ylimääräistä valoa torveen, kun kohde on matalalla.

Valotus: LRGB 75+60+60+60min
Kuvaus: 8" F4 Newton, Atik 383L+ mono
Jalusta/Guidaus: NEQ6 Pro, Lodestar, TS OAG

-pasi

Murtsi

Jonkunlainen hajavalosuoja kannattaa olla aina paikallaan, kohteet ovat jo muutenkin tarpeeksi himmeitä ettei kannata heikentää kontrastia turhanpäiten. Siitä huolimatta mainio kuva  :cool:

Jos käytät photoshoppia niin siinä on gradienttityökalu jolla saat vinjetoinnin kuriin vaikka flatteja ei olisikaan, samoin siihen saa gradient exterminatorin http://www.rc-astro.com/resources/GradientXTerminator/ jolla gradientit katoavat helposti, se tosin on maksullinen ohjelma.

Kannattaa kokeilla myös vanhoilla flateilla, joskus nekin toimivat kohtalaisen hyvin jos varsinaiset flatit jostakin syystä ovat epäonnistuneet.

Kuulapaa

#29
Jäi neitsytmatka kovin lyhyeksi eilen vaikka tarkoitus oli saada 2 tuntia valoa. Taivaalla lipui pilviharsoja ja lopulta vain 5 kuvaa oli kelvollisia. Käyriä sai väännellä tosissaan ja kuvaan jäi kohinaa yli oman tarpeen :(



8" newton, D800, IS800, 5x360s (30min)

Ps. Jokainen mahdollinen satelliitti halusi nähtävästi lentää kuvan läpi noiden osavalotusten aikana  :shocked:
Kun itse tekee niin saa sellaisen kun tulee.
http://www.kuulapaa.com/