Adaptiivinen optiikka

Aloittaja tuunari, 30.09.2012, 08:45:59

« edellinen - seuraava »

tuunari

Aika vähän keskustelua aiheesta. Ainakin JP on selvästi hyötynyt ao-tekniikasta.
Millaisilla polttoväleillä tästä saadaan hyötyä. Härpäkkeet maksaa tolkuttomasti, mutta kunnon jalustakin maksaa kiloeuroja eikä se korjaa ilmakehän väreilyjä. Jenkeissä olis tarjouksessa "halpa" vekotin http://www.telescope.com/Astrophotography/Astrophotography-Accessories/Orion-SteadyStar-Adaptive-Optics-Guider/pc/-1/c/4/sc/61/p/53076.uts. Eivät vaan taida eurooppaan lähettää. Kokemuksia ja kommentteja olisi kiva kuulla AO-tekniikasta.

-pasi

J-P

Hei,

Adaptiivinen, tai aktiivinen, optiikka tosiaan rauhoittaa vikurin jalustan, kuten Meaden haarukkajalan, kuvausalustaksi.
Hinnaltaan tämä laite on kuitenkin pieni osa esim, Paramount jalustan hinnasta.

Oikeastaan tulisi puhua enemmin kuvan resoluutiosta, kuin polttovälistä, vaikka polttoväli tietysti siihen pajon vaikuttaakin. Jos kuvataan lähellä 1"/pikseli tarkkuutta ja ei parhaalla jalustalla, niin AO on hyödyksi.
Sanoisin, että raja mennee jossain 3 kaarisekunnin hujakoilla, sitä karkeampaa kuvaa on riittävän tarkka ohjata perinteisellä guidauksella.

Jos on hyvä jalusta, AO:n hyöty jää pieneksi, jollei kuvaa hirmu pitkällä polttovälillä ja suurella resoluutiolla. Pitkä polttoväli ja kirkas ohjaustähti (ei helppoa löyttää, kun kuva-ala on pieni) mahdollistavat sitten jo pikkaisen aitoa seeingin korjausta. Pienten planetaaristen ja galaksien kohdalla em. yhtälö saattaisi toteutua. Ei AO huonoa seeingiä hyväksi tee mutta parantaa hyvää seeingiä hiukan.

J-P

Timpe

Itseänikin on joskus kiinnostanut AO, mutta Starlight Xpressin mallina (http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2922_Starlight-Xpress-Active-Optics---Image-Tracking---stabilisation.html). Newton-putkessa tekee tiukkaa tuollaisen lisälaitteen vaatiman backfokuksen takia ja putken tarkennuslaitteeseen tuleva sivuttaispainokin on pahasta kokonaisuuden tasapainotuksen kannalta, joten hankinta on jäänyt tekemättä (osittain myös korkean hinnan takia). Ehkä joskus tulevaisuudessa, kun laitteisto on muuten tuunattu täyteen kuvauskuntoon (mikä tarkoittanee myös kuvausputken vaihtumista :rolleyes:).
- Timo Inkinen

tuunari

Palataan aiheeseen.
Ups toi perjantaina Orion SteadyStar "jalustapäivityksen" ja kun kun yöt alkavat olemaan valoisia, ei enää ole pilvisakostakaan haittaa..
Laite vaikuttaa laadukkaalta ja mukana tullut ohjelmisto on selkeä ja helppokäyttöinen.
Ko teniikka vaatii herkän guide-kameran ja/tai kirkkaan guide-tähden, mutta onneksi Lodestar löytyi jo valmiiksi.  Laitoin Celica 9.25:n EQ6-jalustalle ja steadystar kameran ja putken väliin.
Testailuissa käytin 100ms ... 250ms(4..10Hz) guide-valotuksia ja systeemi pitää kuvan hienosti paikallaan ja tarvittaessa lähettää jalustalle korjauskäskyjä, jolloin käppyröihin tuleekin isompi pompsahdus.
Kuva-alasta polttoväliksi laskin hieman yli 2,5m(kamerana Atik 383L).

5 minuutin 100% M51-testicroppi  liitteenä. Ensikaudella lisää...

-pasi

Timpe

Kiitokset väliaikatiedoista. Ainakin härpäkkeen hinta on tippunut, kun tuolla Orionin sivuilla lukee nyt näin:
Was $1,499.99
Now $829.99
You Save $670.00


Euroopan myyjä (TS) näyttää nyt pitävän laitteelle omaa hinnoitteluaan, joten mistäpäin tilasit tuon AO:n?
Itseäni kiinnostaisi myös tietää, kuinka paljon tuo "parantaa seeingiä" eli kuinka paljon tähdet pienentyvät, kun AO on käytössä vs. normaalitilanteessa ilman AO-korjausta? Tähtiä näkynee vielä hetken aikaa pohjoisemmassakin, joten ei kun lisää testikuvia ottamaan vaikka lyhyemmillä valotuksilla. :wink:

The SteadyStar AO Guider is capable of correcting motion more than 40 times per second, depending on guide star brightness, autoguider camera used, and computer speed. This means you will overcome your mount's periodic error, wind, and even compensate for some of the negative effects of turbulent seeing conditions. Quite simply, the SteadyStar is the fastest AO Guider used for amateur astrophotography on the market today!

Pitäisi itse asiassa kaivaa verkosta SX AO-LF:n ja tuon SteadyStar AO:n erot käytössä, mutta tuo haku jää hiukan myöhempään.
Tässä on kuitenkin hätäisille Google-haku "starlight xpress ao-lf steadystar AO guider" termeillä:
https://www.google.fi/search?q=starlight+xpress+ao-lf&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a#hl=fi&gs_rn=8&gs_ri=psy-ab&pq=starlight%20xpress%20ao-lf&cp=43&gs_id=1m&xhr=t&q=starlight%20xpress%20ao-lf%20SteadyStar%20AO%20Guider&es_nrs=true&pf=p&client=firefox-a&hs=wLH&rls=org.mozilla:en-US%3Aofficial&sclient=psy-ab&oq=starlight+xpress+ao-lf+SteadyStar+AO+Guider&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.44770516,d.bGE&fp=89da9a8512d3eada&biw=1680&bih=912
(Mitä lie Googlen seurantatietoa tuossakin linkissä, muuta kuin Firefoxin käyttöni?-)
- Timo Inkinen

tuunari

Tuli todellakin Saksasta tilattua. Telescope.com ei lupaa toimittaa meren tällepuolen. Ilmeisesti en ehdi kevään aikana paljoa testaamaan.

Pari huomioitavaa asiaa tästä laitteesta. Pidemmillä polttoväleillä(+1000mm) pyöriteltävä focuser tai joku muu systeemi melkein pakollinen, että löytyy riittävän kirkas guide-tähti. Ditheröinti ei onnistu kuin manuaalisesti tai sitten pitää olla MaximDL. Softa on kaatunut pari kertaa, kun Lodestar on pätkinyt. Filsuja vaihtaessa muuttuu tarkennuspiste joten guide-kamera pitää myös tarkentaa uudestaan. Tästä tosin ei vielä käytännön kokemusta.

-pasi

mickut

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 09.04.2013, 10:05:41
Filsuja vaihtaessa muuttuu tarkennuspiste joten guide-kamera pitää myös tarkentaa uudestaan. Tästä tosin ei vielä käytännön kokemusta.

Tuossa pätee samat fokusointilait kuin muussakin OAG-pohjaisessa toiminnassa. Käytännössä noilla yli f/6.3 hitauksilla fokus ei muutu niin paljoa, että guidekameraa tarvitsee säätää erikseen, kunhan kerran parfokaloit koko homman L-filsun kanssa. Edes Neodyymin (paksu lasi) ja IR-suotimen (pitkä aallonpituus) kanssa en OAGilla ole huomannut guidetähtien havaittavasti muuttaneen kokoa, vaikka fokari rouskuttaa parisataa steppiä offsettiä normaalin offset-alueen ulkopuolelle. Ainakaan Baaderin LRGB+kapeakaistoilla ei offsettiä ole montaa mikrometriä omalla C8lla.

-antti

J-P

Hei,

Olen ollut SXV-AO yksikön käyttäjä jo vuosia. Filttereiden vaihtaminen ei vaikuta guidekameran tarkennukseen, koska poimintaprisma on filttereiden etupuolella. Ellei näin ole, joudutaan guidaamaan filsujen läpi, kuten kaksikennoratkaisuissa, tällöin koko AO:n hyöty jää marginaaliseksi, eli perinteinen guidaus toimii yhtä hyvin.

J-P

Kuvia SXV-AO, Lodestar ja QHY9 kameralla kuvatuista kohteista: http://www.astroanarchy.blogspot.fi/search/label/Images%20with%20Active%20Optics%20%28SXV-AO%29
Lisää saa esiin sivun lopussa, kun klikkaa "Older Posts"

Timpe

Kävin noita edellä tekemäni haun linkkejä läpi ja sieltä pari poimintaa:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4202338/page/5/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1
" They make claims of 40hz correction speed, but the fact is that most stars will not provide enough light to be able to guide that fast. Indeed, carefully perusing their manual will show that the 4-5hz may be a bit more practical. "

"I think a lot of the benefit of AO for people with mid-range mounts is that it forces them to guide with OAG, and it forces them to make rapid corrections at low latency. This was something that led me to work on MetaGuide, which achieves these goals using video guiding and a mid-range mount, but without the complexity of AO. So - for the originaly poster - AO may not be necessary if you instead use a good OAG and well tuned, low latency corrections to your mount." (Hyvä ajatus siitä, että kannattaa off-axis-guidata mahdollisimman lyhyin väliajoin, niin homma toimii.)

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/5224770/page/11/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1
Paljon käyttäjäkokemuksia Orion SteadyStar Adaptive Optics Guiderista. Ohjelmiston kaatuilu tuli esiin muistaakseni tuollakin.

" Ideally, using the AO unit, one would want to get the benefit of high speed updates, so we want updates on at least 4hz or better, which is not likely on most fields with kit available today for guide cameras. The only way around that, would be to introduce a rotator, so that the system can be rotated to find better guide stars, but, that introduces the problem of framing, we end up with 'what you get' and not 'what you want'. It gets even more complicated when a meridian flip is introduced..."

http://www.iceinspace.com.au/forum/showthread.php?t=85338 (Active Optics vs Guiding - an experiment)

Vaatinee siis hiukan työtä, ennen kuin tuostakin AO:sta saa kaiken hyödyn irti...
Onko Orionin AO:ssa OAG-portti suotimien takana? Jos on, niin se selittää paljon kirkkaiden seurantatähtien löytämisen tuskaa.
- Timo Inkinen

tuunari

Lainaus käyttäjältä: J-P - 09.04.2013, 15:52:53
Olen ollut SXV-AO yksikön käyttäjä jo vuosia. 

Hei J-P. Tiesin tämän ja olet ollut innoittaja tämän kapistuksen hommaamiseen.

Lainaus käyttäjältä: J-P - 09.04.2013, 15:52:53
Filttereiden vaihtaminen ei vaikuta guidekameran tarkennukseen, koska poimintaprisma on filttereiden etupuolella.

Viilataan pilkkua. Orionissakin on "tottakai" etupuolella, mutta... Jos oletataan että filsulla A on focus molemmissa kameroissa täysin kohdallaan. Vaihdetaan tilalle filsu B ja kuvauskameran focus muuttuu hieman, mutta guidekameran ei koska se on filsun edessä. Ja kun kuvauskameran tarkennetaan uudestaan molempien kameroiden focuspiste muuttuu ja guide-kamera menee pois (täydellisestä) focuksesta. Mutta ei oteta tätä liian vakavasti...

Tuosssa timpen alimmassa artikkelissä oli jalustana AP900 jolla hintaa +9kilo euroa. Minulla "vain" eq6 pro...

-pasi

mickut

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 11.04.2013, 10:09:36
Ja kun kuvauskameran tarkennetaan uudestaan molempien kameroiden focuspiste muuttuu ja guide-kamera menee pois (täydellisestä) focuksesta. Mutta ei oteta tätä liian vakavasti...

Ja kuten mainitsin, käytännössä et tätä huomaa. Varsinkaan jos ajat Lodestaria 2x2 binnauksella välttääksesi niitä videokennon raitoja, jotka sotkevat sen suuntaisen seurannan. Liian hyvässä fokuksessa tähdistä tulee liian pieniä, eikä niistä voi luotettavasti laskea hyvällä tarkkuudella sentroidia ja seurannan tarkkuus kärsii.

-Antti

tuunari

Hyvä niin!

Säätelin tuossa SCT-putkeani ja otin 20min valotuksella testikuvan 1308mm polttovälillä. CCDInspector näytti koko kuvalle 2.92 FWHM-lukemaa(0.85 arcsec/pix). En onnistuisi saamaan näin pyöreitä tähtiä samalla polttovälillä ja PHD+EQ6 yhdistelmällä. 100% crop.

-pasi

einari

Tuunari: Siis yksi 20 minuutin valotus ?
Olisi kyllä ollut kiinnostavaa nähdä samasta sessiosta vertailukuva ilman AO:ta.
Paljonkohan oli tuolloin AO:ssa tehoa - siis montako korjausta sekunnissa ?

Sinänsä uskon kyllä AO:n 'parantavaan voimaan' kun olosuhteet on kunnossa (ja pitäisi taas tarttua itseä niskasta ja ensi syksynä aloittaa uudet harjoitukset yhdistyksen AO:lla).
___
Tapio

tuunari

Lainaus käyttäjältä: einari - 11.04.2013, 14:38:31
Tuunari: Siis yksi 20 minuutin valotus ?
Olisi kyllä ollut kiinnostavaa nähdä samasta sessiosta vertailukuva ilman AO:ta.
Paljonkohan oli tuolloin AO:ssa tehoa - siis montako korjausta sekunnissa ?

Kyllä, 1 valotus.
Kyllä nyt on testit testattu kun kelit loppu Syksyllä lisää. Tuossa oli 4 Hz/250ms korjausnopeus.

-pasi

Timpe

Lainaus käyttäjältä: tuunari - 11.04.2013, 10:09:36
Tuosssa timpen alimmassa artikkelissä oli jalustana AP900 jolla hintaa +9kilo euroa. Minulla "vain" eq6 pro...

Tätä juuri tarkoitettiin noissa ketjuissa eli AO:lla saa parhaan hyödyn keskitason jalustoista, joissa se parantaa guidaustulosta merkittävästi (huomaat tuloksen tuossa 20min valotuksessasi). Jollakin huippujalustalla AO:n hyöty taitaa olla rajoittuneempi eli hyvästä seurannasta matka erinomaiseen on pienehkö ja tällöin saa vähemmän vastinetta sijoitetulle rahasummalle.

AO on itsellänikin hankintalistalla jahka saan RC:n muuten kuntoon. Newtonille tämä AO ei mahtunut putken suppean backfokuksen sisään, mutta RC:ssä sille taitaisi olla varsin hyvin tilaa. Toisaalta omalla laitehankinnallani ei ole suuren suuri kiire, kun jalustan seurantaongelmat ovat satunnaisia (mutta kumminkin riittävän usein tapahtuvia, että AO-tekniikka houkuttelee :smiley:). Seeingin parantelussa tuon AO-korjauksen vaikutus on hyvin marginaalinen lukemani mukaan.
- Timo Inkinen