Saturnus 28.3.2007

Aloittaja YoKahainen, 09.04.2007, 16:33:56

« edellinen - seuraava »

Timo Kantola

#15
Tuo Raakakuva on hyvin paljon kertova... Olen jonkin aikaa ihmetellyt miksi joissain kuvissa renkaiden taakse jäävä Saturnuksen osa on sinertävä - kyse on selvästi ilmakehän aiheuttamasta dispressiosta (katsoín sanakirjasta - sivistys sana!)
Eli ns. "singleshot" värikuvassa kun kaikki värikanavat kuvataan samalla kertaa ja Saturnus on noin 40-45 asteen korkeudella maksimissaan syntyy samanlainen ilmiö kuin Auringonlaskussa, ilmakehä taittaa eri aallonpituuksia erilailla.

Saturnuksen tapauksessa se on vähäistä, mutta kun käytetään suuria suurennoksia ja pyritään parhaaseen terävyyteen - tulee ilmiö haitallisesti esille. Tässä raakakuvassa selvästi värit tulee esille alimpana sininen ja yläreunassa saturnusta punainen, varsinkin Saturnuksen taakse kiertyvässä renkaan osassa- juuri ennen varjoon menevässä osassa näkyy parhaiten - sateenkaaren värit.


Dispression voi kiertää kolmella tapaa: kuvaamalla suotimienläpi kanava kerrallaan ( samalla saa hieman fokusoida/värikanava)  tai käyttää prismaa okulaarin ja kameran välissä tai viimeisenä vaihtoehtona ns. Dall Corrector linssiä.

Muistelin että asia oli tapetilla vuoden 2003 Mars opposition aikaan. Löysinkin jutun aiheesta Sky & Teleskope August 2003 s.124
( jos et mistään löydä, niin voin laittaa kopion  kuvina e-maililla , mikäli kiinnostaa..)

Sinänsä kuvat on huippuja, eikä vaadi sen kummempaa kikkailua lisää - pisti vaan silmään tämä "dispressio" ilmiö

Edit: Hetken tarkempaa kuviasi katseltua, tuli mieleen että taidat siftata kanavat eri layereinä kohdalleen - eli neljäs keino??  Muuten ne ei ehkä näyttäisi noin hvältä jos pelkästään pinoisi terävöittäis ja säätäis värit..

Lainaus käyttäjältä: YoKahainen - 10.04.2007, 20:18:48


Lainaa
 
Timo Kantola

VeikkoM

Lainaus käyttäjältä: jarikankaanpää - 09.04.2007, 22:27:40
Ultrahienoja! Yokahainen lähestyy jo haamurajoja. Suomen taivas ei kyllä salli kovinpaljon parempaa jälkeä.
2003 olisit saattanut saada Encken jaostakin jotakin näkyviin tällaisella resolla. Näistä saa taas kimmoketta minkäslainen keli sielä nyt on...

Encken jako on kyllä tosi vaikea tapaus ja saattaa vaatia oikeasti isomman kaukoputken.
Sen sijaan ns. Encken minimi A-renkaassa eli tummempi vyöhyke renkaan keskivaiheella
on näkynyt joissakin jaostoon lähetetyissä kuvissa.
Veikko Mäkelä
Kuu ja planeetat, Asteroidit ja komeetat, Tieteellinen yhteistyö, Tietotekniikka sekä Kerho ja yhdistystoiminta -harrastusryhmät

YoKahainen

Tottakai kohdistan värikanavat, sehän on ihan perusjuttuja registaxissa  ;D. Jos tarkoitit tuota pohjoisen pallonpuoliskon sinisyyttä, se on kyllä todellinen ilmiö. Tämän voit tarkistaa katsomalla muualla maailmassa otettuja kuvia (korkeammalta taivaalta kuvattuja).

Encken minimi on tosiaan aika helppo saada näkyviin, mutta jako onkin sitten ihan toinen juttu.

LKE

Timo-Pekka Metsälä

Lainaus käyttäjältä: YoKahainen - 10.04.2007, 20:18:48
Renkaiden sisäosa tuli siistiksi, C-rengas näkyy hyvin. Nappasiko magic-wand renkaan sisältäkin jotain?. Kuvasta tuli taas liian sininen, mutta kai siitä pääsisi eroon kanavia tasapainottamalla.

nopea muokkaus:



LKE

Nonni, nyt näyttää minusta paljon luonnollisemmalta - ei ole niin saksitun ja käsitellyn näköinen.

Voisiko vielä olla mahdollista saada ihan videopätkä nähtäväksi, vaikka divx- tai xvid-formaatissa? (Konvertointi käy helposti esmes VirtualDubilla.) Ihan vertailun vuoksi olisi hauska nähdä hyvällä seeingillä kuvattua raakadataa. Täällä kun tuo seeing näyttää jämähtäneen pysyvästi asentoon "surkea". ( Tai sitten en vain osaa... tulisi siitäkin varmuus ;-) )

t. Timo-Pekka

YoKahainen

En kyllä itse tykkää noista väreistä. Jos en saa tuolla menetelmällä värejä kuriin, kursin edelleen tyhjän taivaan mustaksi. En pidä sitä mitenkään vääränä käsittelynä. Katsotaan jos sais aikaan jonkun clipin, että voit vertailla. Raakakuvista voin sanoa sen verran, että jokaisessa valitussa kuvassa näkyy CD kokonaisuudessaan.

LKE

YoKahainen

Tarvitseeko virtualdubiin jotain lisäpalikoita kääntämistä varten ?. Ei ainakaan mun ohjelmassa näy tuota mahdollisuutta.

LKE

Lauri Kangas

Asenna divx tai xvid -kodekki ensin, sen jälkeen luulisi näkyvän. Googleen xvid codec download.
Sitten lataa video virtualdubiin, valitse haluttu kodekki ja pakkaussuhde yms. jutut Video -> Compression valikosta.
Tämän jälkeen File -> Save as AVI. Nämä tuli ulkomuistista, mutta ainakin jotain sinnepäin.

YoKahainen

Mulla on kyllä kaikki maailman codecit, mutta kun lataan avin, ei ohjelma anna näkyviin xvid- tai divx-valintaa.

LKE

Timo-Pekka Metsälä

Kokeile ladata ja asentaa xvid vaikkapa tuolta: http://www.digital-digest.com/software/download.php?sid=1052&ssid=0&did=1

Sen jälkeen kun VirtualDubissa valitste Video | Compression, niin Xvid Mpeg-4 Codec pitäisi näkyä listassa alimmaisena.

t. Timo-Pekka

YoKahainen

Olisikohan jotain muuta ohjelmaa joka tekisi saman asian ?, kun en haluaisi sotkea videoasetuksiani. Siis minulla toimivat kaikki codecit videokäytössä ihan laidasta laitaan.

LKE

YoKahainen

Tässä vielä viimeinen ponnistus. Kuva on viimeistelty T-P:n ehdottamalla menetelmällä. Renkaan sisusta vähän kärsi käsittelystä, mutta muuten olen tyytyväinen lopputulokseen. Kuvan koko suurentamatta on vaatimaton 400 pikseliä.



LKE

YoKahainen


Timo-Pekka Metsälä

Lainaus käyttäjältä: YoKahainen - 12.04.2007, 19:36:10
Tässä olisi vielä raakadata, jota kyseltiin.

http://koti.mbnet.fi/mars2005/astronetti/clip.rar

LKE

Kiitti, varsin valaisevaa. Sulla on todellakin huippuseeing tai sitten täällä on jotain lämpövirtauksia tai vastaavia aina etelän suunnalla.

Pari huomiota videopätkästä: ensinnäkin, taustataivaan säätämisestä pääsee eroon, kun terävöität maltillisesti Registaxin wavelet-suotimella. Pari karkeimman tarkkuuden layeriä kannattaa jättää terävöimättä eli jättää oletusarvoille. Toiseksi, tuossa lyhyessäkin videopätkässä näkyy Saturnuksen kiertyminen. Kuvaatko alt-az -jalustalla? Vai oliko kamera löysällä fokusointilaitteessa? Tulos voisi olla vieläkin parempi, jos videon käsittelisi jonkinlaisella de-rotaatio -suotimella ennen pinoamista Registaxilla. Registaxhan tuota derotaatiota ei osaa tehdä.

YoKahainen

En taida juuri koskaan käyttää kuin kahta säätöä registaxissa. Kuvaan alt-az -jalustalla. Kierto on ihan jalustasta peräisin. Mikähän ohjelma pystyisi tuota kiertoa poistamaan?.

Tässä muuten raakakuva tuosta jättisaturnuksesta:



LKE

Lauri Kangas

Kyllähän registax on kolmosversiosta lähtien osannut kiertää kuvat kohdalleen.