Mitä tuossa hiljattain Seiichi Yoshidan komeettasivuja tuli katseltua, niin tällä hetkellä tunnetuista komeetoista ilmeisesti pitäisi komeetta C/2011 L4 PanSTARRS'in kirkastua maaliskuussa 2013 jopa tuonne -1 magnitudin tienoille.
Ennusteen mukaan C/2011 L4 (PanSTARSS) tosiaan kirkautuisi noin -1 magnitudiin. Silloin
se on vielä ehkä aavistuksen liian lähellä Aurinkoa. Tähdet 2013 -vuosikirjaa tehdessäni tein
joitain arvioita, miten tämä komeetta saattaisi näkyä:
Ilmestyy todennäköisesti hämärätaivaalle länteen noin 15.3. tienoilla. SIlloin se on ehkä -0,5 mag. Maaliskuun loppuun mennessä se on nousee mukavasti korkeammalla ja elongaatio Aurinkoon nähden kasvaa. Kirkkaus pienenee 3 magnitudiiin, mutta komeetta näkynee vielä kohtuullisen hyvin paljain silminkin. Kiikarikomeettana kohde säilyy aina siihen, kunnes kevät vaalentaa taivaan. Etelärannikolla kohdetta voinee seurata toukokuun puoleenväliin. Silloin se on jo korkealla Kefeuksessa.
Komeetan näkyminen riippuu paljon, miten kirkkausennusteet pitävät. Mutta niiden kanssa voi käydä ihan kummin päin vaan. Yllättihän McNaughtkin. Kiitollisinta on, että tällä kertaa vaihteeksi komeetta näkyy perihelinsä jälkeen pohjoisella pallonpuoliskolla ja yleensä komeetat ovat aktiivisempia silloin. Oikein hienolla tuurilla komeetan pyrstö ilmestyy näkyville horisontiin ennen kuin koma.
Viime vuosien/vuosikymmenien komeetoista ehdottomasti kirkkain on ollut C/2006 P1 (McNaught)
tammikuussa 2007. Se saavutti meillä noin -4 mag kirkkauden ja oli löydettävissä ainakin kiikarilla taivaalta jo ennen auringonlaskua. Se vain meni eteläiselle pallonpuoliskolle. Kirkkaimmillaan se arvioidaan olleen jopa -6 mag ja se oli kirkkain komeetta sitten vuoden 1965 Ikeya-Sekin, joka oli varmaan vuosisadan kirkkain.
Hale-Bopp, keväällä 1997 nousi "vain" -0,5 magnitudiin. Se toki näkyi hienosti yötaivaalla. Toinen 1990-luvun kirkkaista komeetoista Hyakutake pääsi 0 magnitudiin.
Edellä mainituista 17P/Holmes oli parhaimmilala 2 mag, C/2004 Q2 (Machholz) pääsi vain 3,5 magnitudiin. Näitä kirkkaampi oli keväällä 2003 komeetta C/2002 V1 (NEAT), joka ylsi hämärätaivaalla noin 1 magnitudiin.
Tokihan kirkkaus ei aina vastaa näyttävyyttä. Vähän himmeämpi komeetta, joka näkyy pimeällä taivaalla, voi olla hienompi kuin iltahämärään hukkuva kirkas komeetta, josta vain koma näkyy hyvin.
Suomessa paljain silmin näkyneitä komeettoja on kerätty Kuu, planeetat ja komeetat -jaoston sivuilla olevaan listaan:
http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/kpk/komeetat/paljain_silmin.html