TAL-1 -kuvailua, ajatuksia? kokemuksia?

Aloittaja unelsson, 16.08.2016, 15:49:37

« edellinen - seuraava »

unelsson

Olen katsellut taivaalta kaikennäköistä jännää jo jonkin aikaa neuvostoaikaisella TAL-1 -kaukoputkella, ja vähän koittanut kuvaillakin okulaarin läpi, yleensä tulee suttua, mutta joskus jotain näkyykin. Nyt olen saanu parit kuvat päivänvalossa kuvattua, toisen käsivaralta primary focus -tyyliin ilman okulaaria, irrotettuani focuserin (suomeksi en tiiä mikä se on) kaukoputkesta, mutta tämä metodi vaatisi kunnolla toimiakseen kai pääpeilin nostoa, enkä ole tähän vielä ihan valmis, koska onnistuessaankin se tekisi visuaalihavainnoinnista mahdotonta/vaikeaa. Lupaavampia kuvia olen saanut kiinteällä kamera-okulaari-hässäkällä, barlowin ja 25mm okulaarin läpi. Pihapiirin puiden latvojen lehdistö näytti tällä metodilla ihan kivalta videolla ja valokuvana.

Uskoisin, että planeettojen kuvaaminen voisi nimenomaan videona ja manuaaliseurannalla olla mahdollista. Andromedastakin tms. syvän taivaan kohteestakin haluaisin jotain saada filmille. Onko teillä muilla minkälaisia kokemuksia TAL-1:n avulla kuvailusta? Ja osaatteko sanoa mitään videon käytöstä havaintoihin ylipäänsä?

Lauri Kangas

TAL-1 on vähän haastava alusta kuvaamisen opetteluun. Parhaita tuloksia saat kun lyöt siihen jonkun webbikameran ilman linssiä ja ilman okulaaria, mahdollisesti barlowin kanssa. Kohteina kuu ja planeetat. Sitten kohde tarkennetaan huolellisesti ja yritetään saada lyhyt videopätkä mahdollisimman rauhallisen ilmakehän hetkellä. Videopätkän voi sitten antaa jollekin softalle joka karsii, kohdistaa ja pinoaa kuvat ja sitten voikin keräillä leukaa lattialta kun näkee tuotoksensa ekan kerran.

Syvän taivaan kuvaaminen okulaarin läpi pienellä, pimeällä putkella jossa ei ole seurantaa, ei valitettavasti tule onnistumaan. Voit tietenkin kokeilla, kun tietää millä tavalla jollain kombinaatiolla voi mennä pieleen, tulet saamaan parempia kuvia jollain toisella laitteistolla.

Ei ole kauankaan kun melkein kaikilla oli TAL-1 ja sillä räpiköitiin sitten filmikameroiden kanssa. Suosittu tyyli oli laittaa kamera omalla objektiivillaan vastapainotangon kameratelineeseen ja toimia itse okulaarin ääressä seurantamoottorina niin pitkään kun hienosäätöruuvissa oli varaa (pari astetta).

Jorma Koski

Tätä tuli testailtua Hannu Määttäsen ja Sakari Lehtisen kanssa Tähdet ja avaruus -lehden numero 5/2001 artikkelissa "Sopivatko tähtikuvaukseen Tal-1, Startravel ja Evostar". Muistaakseni se todettiin hyvin vaikeaksi. :sad:
Jorma Koski "Respondeo veritatem profunda"
Twitter
Facebook

unelsson

Kiitos vinkeistä. Jatkan näitä kokeiluja, ja toivon että saan joskus jotain jännää joskus aikaan. Kuutamoa kävin äsken kuvaamassa muutaman sekunnin pilvien ja pihapensaan läpi. Registax ei avannut kameran videota konvertoinnin jälkeenkään (codec lienee väärä), mutta autostakkert 2 pelasi suorilta ihan hyvin. Kuusta sai stillikuvaan verrattuna yksityiskohtia stakkertilla esiin, mutta meni jotenkin pyllylleen varmaan osaamattomuuden, pilvien ja varmaan tuo pensaskin antoi omat häiriönsä kuvaan. Lisäksi 25mm objektiivilla en saa riittävän kauas kameraa aukosta, että kamera pysyisi tukevasti telineellä. Notta liitteenä eka räpellys.