Signaalin vastaanottaminen Kuusta tarkasti määritellystä paikasta

Aloittaja Mare Nectaris, 11.01.2014, 14:34:36

« edellinen - seuraava »

Mare Nectaris

Tuolla kiinalaista kuukulkijaa käsittelevässä säikeessä "itmo" nosti esiin kysymyksen, voisiko luotaimelta tulevaa signaalia vastaanottaa harrastajalaitteilla.

Lautasantennit ovat suuntaavia; verkosta luin, että halkaisijaltaan noin 1,2 metrin satelliittiantennin vastaanottokeilan leveys on n. yksi aste. Esim. Thor2-satelliitti on geosynkronisella radalla 39 709 km korkeudella, ja etäisyys Kuuhun on lähes 10 kertaa tuo matka. Kuinka siis voisi sunnata tarkasti - esim. kaukoputken avulla?

Antennin vahvistus parantaa signaalikohinasuhdetta, mutta tällöin kai vastaanottokeila kapenee entisestään?

Miten siis on: millaisin laittein voisi vastaanottaa signaalia Kuusta tarkasti määritellystä paikasta. Kai radioamatöörit pystyvät Yagi-antennilla lähettämään signaalin Kuuhun ja kimpauttamaan sen takaisin, mutta se lienee eri asia?
Timo Keski-Petäjä


SW Evostar 120 ED APO*TAL 250K*C8-N*SW 150 Pro*TAL 1 (Mizar)*Celestron Ultima 80*EQ6 Pro Eqmod + TS dual mount*CG-5 GOTO*TV: Nagler Type 4 17 mm, Panoptic 24 mm*Baader Hyperion Clickstop-Zoom 8-24*17 mm UWA-70*TV BIG 2x Barlow*Celestron 2x Barlow Ultima SV Series*TAL 3x Barlow*TS 5 x APO Barlow*TS CCD lunar camera

Timo Kuhmonen

Radioamatöörien FinHami listalla, on mainittu Suomessa tehdyistä vastaanottokokeiluista. Ei ollut tähän kiinalaisten luotaimeen liittyvä, vaan NASA LRO / Kaguya luotaimien vastaanottokokeiluja. Radioamatööri kutsu on OH2AUE (Michael). Linkkejä löytyi vain yksi:
http://www.kolumbus.fi/michael.fletcher/kaguya_selene.htm

Olisiko mahdollista kiinalalaisten luotaimesta harrastajalaittein signaalia vastaanottaa, en osaa sanoa varmaksi. Useasta eri tekijästä riippuu..

-OH7HMS

Juhanitee

Radioamatöörit harrastavat kuuyhteyksiä, eli kuun kautta heijastettuja signaaleja toiselle puolelle maapalloa. Luulisi että on mahdollista silloin kuulla myös suoraan kuusta lähetetyt signaalit.

Timo Kuhmonen

telemetrian vastaanottoa on tehty ao artikkelin mukaan:
http://www.rtl-sdr.com/receiving-chinese-yutu-moon-rover-rtl-sdr/

EDIT: lisätään vielä ko henkilön blogi tähän, jossa aiheesta lisää:
http://www.eb3frn.net/

itmo

Tostahan sais kovan otsikon kun vois sanoa että havaitsin metrin kokoista kappaletta kuussa amatöörilaittein ;)

Timi

#5
----------------------------------